StoryEditor
Zdravi ljetni ručak

Recept za muffine s jajima, tikvicom, mrkvom i sirom

Ovi muffini izvrsni su i topli i hladni, a posebno su ukusni u kombinaciji s raznim umacima, poput domaćeg ajvara, umaka od rajčice, tartara ili osvježavajućeg jogurt umaka

Ako ste u potrazi za brzim, jednostavnim i zdravim receptom koji će zadovoljiti Vaš apetit i pritom Vas opskrbiti hranjivim tvarima, ovi muffini s jajima, tikvicom, mrkvom i sirom bit će pravi izbor. Ovaj recept savršen je za doručak, užinu ili lagani obrok, a jednostavna priprema omogućava vam da uživate u svježim muffinima bez puno truda. Evo kako ih pripremiti.

Sastojci

1 tikvica

1 mrkva

2 jaja

2 žlice grčkog jogurta

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica praška za pecivo

4 žlice pirovog brašna

100 g naribanog sira

začini po želji

Priprema smjese

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Tikvicu i mrkvu temeljito operite pod tekućom vodom, pa ih naribajte. Ako tikvica sadrži puno vode, lagano je pritisnite rukama ili koristite kuhinjski papir da biste uklonili višak tekućine. Ovaj korak je važan kako bi muffini zadržali pravu teksturu i kako ne bi bili previše vlažni.

Zatim naribajte sir, birajući onaj koji najviše volite. Nama se najbolja pokazala kombinacija zrelog Cheddara i Pecorina, koja muffinima daje bogat i pun okus.

U velikoj zdjeli umutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte grčki jogurt i maslinovo ulje, te dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte naribanu tikvicu, mrkvu i naribani sir. Ovi sastojci dat će muffinima sočnost i bogatstvo okusa.

image

Smjesi od jaja, jogurta i ulja dodajemo brašno i prašak za pecivo

image

Postepeno dodajemo naribanu tikvicu i mrkvu

Punjenje kalupića

U zasebnoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno s praškom za pecivo i odabranim začinima - sol, papar, dimljena paprika, sušeno bilje poput origana, bosiljka ili timijana. Suhe sastojke postupno dodajte u smjesu s jajima i povrćem, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Pazite da ne miješate previše kako bi muffini ostali lagani i prozračni.

image

Začini i sir pridonose bogatstvu okusa

Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili ga lagano nauljite maslinovim uljem kako se muffini ne bi zalijepili tijekom pečenja. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup za muffine, puneći svaku čašicu do otprilike 3/4 visine, kako biste ostavili malo prostora za dizanje tijekom pečenja.

Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđi i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako Vaša pećnica peče neravnomjerno, možda ćete ih morati okrenuti na pola pečenja.

Nakon pečenja, izvadite muffine iz pećnice i ostavite ih da se malo ohlade u kalupu (oko 5 minuta). Pažljivo ih izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.

Izvrsni topli i hladni

Ovi muffini izvrsni su i topli i hladni, pružajući sjajan okus u bilo kojem trenutku. Posebno su ukusni u kombinaciji s raznim umacima poput domaćeg ajvara, umaka od rajčice, tartara ili osvježavajućeg jogurt umaka. Također, savršeni su kao praktičan i hranjiv međuobrok za odlazak na plažu, gdje će vas zasititi i pružiti energiju tijekom cijelog dana.

Osim što su ukusni, bogati su vlaknima, proteinima i vitaminima zahvaljujući svježem povrću i jajima. Uživajte u ovom zdravom i jednostavnom receptu koji će zasigurno postati jedan od Vaših omiljenih. Dobar tek!

20.07.2024., 09:48h
08. rujan 2024 02:25