Ljeto je u gradu i na selu i posvuda pa tako i u kuhinji. No, što da se radi - jesti se mora, a k tome je sada jedno od onih doba godine kada se nudi široki izbor različitih namirnica. Pripremili smo vam stoga niz različitih ljetnih recepata koji, uglavnom, ne odnose previše vremrema, jer znamo da se nikome u ovim najvrućim danima u godini ne stoji uz štednjak. Recepti se sastoje od šarolikih namirnica, povrća pa i voća koje se može bez poteškoća nabaviti i na našim tržnicama ili u trgovačkim centrima, a oni najveći sretnici će ga ubrati u vlastitom vrtu i voćnjaku.
Sada na posao i - u slast!
Ljetni kroketi od tikvica
SASTOJCI: tikvica 1000 g., 1 jaje, 2 režnja bijelog luka, žlica sjeckanoga peršina,, 200 g kruha, 2 dl mlijeka, vrećica parmezana, žalfije, krušne mrvice, brašno, 2 žlice vegete
Tikvice najprije oguliti, zatim isjeći na ploške ili kockice, po želji te ih propržiti na vrelom ulju. Propržene tikvice ispasirati te potom u ovu smjesu dodati dva režnja sitno isjeckanoga bijelog luka te peršinovog lista, sredinu kruha predhodno namočenoga u mlijeku, jedno cijelo jaje i ribanoga parmezana. Začiniti žalfijom dodati 2 žlice vegete, po potrebi dodati još krušnih mrvica i oblikovati krokete. Uvaljati ih u brašno i dopržiti na ulju.
Vrijeme pripreme: 30 min
Juha od krastavaca i jogurta
SASTOJCI: 450 g svježih krastavaca, 2-3 dl jogurta, sok od pola limuna, pola žličice suhog kopra, sol, svježe mljeveni bijeli papar.
Uzeti pola kilograma krastavaca, oguliti ih te ih potom ispasirati u mikseru tako da se pretvore u potpunu kašu. Zatim u tu smjesu umiješati 2 - 3 decilitra jogurta (posebno dobri rezultat će dati onaj kozji i dobro izmiješati. Smjesu potom posoliti po okusu te začiniti sokom od pola limuna te koprom i paprom po želji. Dobro ohladiti u hladnjaku prije serviranja.
Vrijeme pripremanja: 15 min.
Savijača od špinata i jaja
SASTOJCI: Pakovanje lisnatoga tijesta, špinata 500 g,, 4 jaja, ovčjeg sira srednje zrelog 150 g, 6 oraha, maslac 50 g, sol, bijeli papar.
Pola kile blanširanog špinata, krupno isjeckati i popržiti na maslacu i posoliti i malo popapriti. Pleh za pečenje prekriti lisnatim tijestom te na dno staviti špinat. Posuti ga sa šakom krupno isječenih oraha i 150 grama srednje zrelog ovčjeg sira. U to staviti 3 - 4 cijela oguljena tvrdo kuhana jaja te prekriti špinatom i na kraju zatvoriti tijestom. Savijaču premazati razmućenim jajetom i peći oko pola sata na temperaturi od 190 C.
Vrijeme pripreme: 50 min.
Delikatesna salata od povrća
SASTOJCI: 4 srednja pomidora, podnožja artičoka pakovanih, 30 dkg graška, glavica zelene salate, 2 tvrdokuhana jaja, 1 dl kiseloga vrhnja, 2 žlice jabučnoga octa, žličica worchester umaka, 5 dkg camenberta, sol, papar-
Skuhati grašak (svježi ili smrznuti) u slanoj vodi te ih ocijediti u cjedilu. Dok se grašak kuha oprati i očistiti listove zelene salate te ih posložiti po tanjurima. Donje dijelove cvjetova artičoka te pomidore izdubljene kao košarice prosušiti te posložiti po listovima zelene salate i iznutra ih blago natrljati solju i svježe mljevenim bijelim paprom te napuniti kuhanim graškom kada se skuha. Tvrdokuhanim jajima skinuti ljusku i zatim usitniti viljuškom i izmiješati s protisnutim režnjevima luka i kiselim vrhnjem i dodati jednako usitnjeni camenbert izrezan na male kockice te sve pomiješati s vrhnjem i začinima te dobro pomiješati da bude ujednačeno. Uslužiti odvojeno uz jabučni ocat i umak Worchester, tako da svak sam sebi kreira konačni okus jela.
Vrijeme pripreme: 30 min.
Salata od piletine s voćem
SASTOJCI: Pilećih fileta 350 g., 1,5 dl pileće bistre juhe, 140 g. paprike, 1 naranča, 1 avokado, 2 žlice pinjola, 3 žlice majoneze, 1 limun, sol, cayenski papar, ljuti curry
Pileće filete popržiti na masnoći sa svih strana, posoliti i popapriti cayenskim paprom i ljutim curryem. Podliti s malo bistre pileće juhe te ih pirjati dok ne budu gotovi. Narezati na sitne kriške te izmiješati s narezanim paprikama, dobro oguljenom narančom, usitnjenim avokadom i plodovima pinije. U tekućinu koja je ostala od pirjanja umiješati dvije do tri žlice majoneze i sok od jednog limuna, te preliti po salati te dobro izmiješati. Po želji dodati još soli i limuna.
Vrijeme pripreme: 35 min.
Musaka orijentalna
SASTOJCI: kapule 120 g., 2 vezice peršina, 1 kg balancana, mljevene govedine 400 g., 100 g. sudžuka, 1 dl bijeloga vina, 250 g. rajčica ili pelata, 100 g ribanoga sira, maslinovo ulje, 2 jaja, 1 dl kiseloga vrhnja, 2 dl mlijeka, malo masla, sol, papar, muškatni oraščić, 2 klinčića.
Balancane oguliti i narezati na 1 cm debele kriške, posoliti i ostaviti pola sata u cjedilu te ih kratko propržiti na ulju i skloniti. Po potrebi doliti još ulja te zapržiti kapulu i meso, dodati peršin, narezani sudžuk, prodinstati te dodati rajčicu i začiniti solju, paprom i klinčićima. Dinstati 15 minuta.
Pećnicu zagrijati na 200 te u posudu za pečenje redati red balancana, red nadjeva i posipati sirom. Na vrh dođu balancane preko kojih se zalije preljev od izmućenih jaja, mlijeka, vrhnja i muškatnog oraščića. Peći 35 – 40 minuta.
Biftek na provansalski
SASTOJCI: bifteka 700 g., sol, bijeli papar, 5 mladih kapulica, 5 režanja bijelog luka, 400 g. rajčice, provansalska mješavina začina, 0,5 dl konjaka, 1 dl madeire, žlica sjeckanog peršina.
Bifteke dobro, s obje strane ispržiti na maslacu pa ih još na laganijoj vatri pržiti dvije do tri minute, izvaditi ih, posoliti i popapriti svježe mljevenim bijelom paprom te ih držati na toplom. Zatim zažutiti mladu kapulicu s isto toliko luka i čim malo uvenu dodati im isjeckanih rajčica te posoliti, popapriti i začiniti provansalskom mješavinom začina te podliti mješavinom od 1/3 konjaka i 2/3 madeire. Pred kraj dodati nasjeckanog lišća od peršina. Umak napirati na stekove i poslužiti sa zapečenim krumpirom i kapulom.
Vrijeme pripreme: 40 min.