Sve više ljudi prelazi na tzv “raw-food” prehranu, a mnogi od njih su prijelaz na sirovu hranu učinili zbog zdravlja. Kako je uopće došlo do trenda konzumiranja sirove hrane?
Prema zagovornicima sirove prehrane, hranjenje termički obrađenom hranom štetno je za organizam, a prehranom sa sirovom hranom možemo pročistiti tijelo i svijest, izbjeći bolesti, povećati fizičku i mentalnu izdržljivost, te smanjiti potrebu za dugim spavanjem.
Glavna loša strana klasične prehrane s pretežito industrijskim i termički obrađenim namirnicama je u tome da organizam na nju odgovara simptomima koje mi nazivamo “bolestima”. Današnja medicina i farmakologija svakako ublažavaju ovu istinsku ljudsku patnju, ali ne popravljaju i ne otklanjaju uzroke koji su doveli do poremećaja u metabolizmu ili onoga što mi tretiramo kao bolesti.
Termički neprerađena hrana kao izvor zdravlja
Sirova prehrana uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo bilje i alge, a najviše pobornika pronalazi među veganima kojima je upravo ona sljedeća stepenica. Glavno sredstvo za pripremu “raw fooda” je dehidrator, uz pomoć kojeg se mogu pripremiti ukusni i hranjivi sirovi obroci.
Ako se ikada i odlučite prijeći na sirovu prehranu potrebno je znati da to i nije baš jednostavno. Iako dolazi do detoksikacije i čišćenja organizma, u početku je prijelaz na takav tip prehrane šok za organizam.
Isto kao i kada ste na dijeti, organizam u početku daje kontrareakciju pri prijelazu na sirovo. Prvih tjedan-dva imati ćete izraženu potrebu za hranom. U tim trenucima bitno je biti uporan i strpljiv, jer nakon toga dolazite u fazu zadovoljstva i uočljivih promjena (na bolje) na i u sebi.
Prednosti su dobro zdravlje i to ne samo tijela. Naime, s vremenom postajemo svjesni koliko je važno naše zdravlje u duhovnom smislu. Ljudi koje vode “sirovojedački” život zrače energijom i postaju svjesni toga. Ako barem jednim dijelom u svoju redovitu prehranu uključite i svježe voće i povrće, svježe cijeđene sokove, smoothie te orašaste plodove, postajete vremenom i sami svjesni te životne energije. Dakle, ako već želite dobre promjene kod sebe krenite barem s malim koracima i uvrštavanjem sirove hrane u vašu klasičnu prehranu.
Kako početi?
Za doručak napravite veliku voćnu salatu ili smoothie s voćem. Za ručak možete pojesti povrtnu salatu s raznim orašastim plodovima i sjemenkama. Hranu možete i blendati i tako u tijelo unijeti kompletni hranjivi obrok. Za međuobrok se preporučuje grickanje svježeg voća i povrća, koštuničavo voće, orašidi poput badema, indijskih oraščića, oraha ili ispijanje svježe iscijeđenih prirodnih sokova. Hranu dobro sažvačite prije gutanja, jer nesažvakana hrana se neće pravilno moći probaviti što može dovesti do simptoma kao što su jaka kiselina, žgaravice, nadutost i podrigivanje.
Oprezno s nedostacima
Imajte na umu da i konzumiranje sirove hrane ima svoje nedostatke. Sirova prehrane je bogata većinom vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, ali zato može biti siromašna željezom, cinkom, kalcijem, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima B12 i D. Stoga se za dobro zdravlje i vitalnost savjetuje kombiniranje kuhanih i sirovih zdravih, hranjivih obroka, punih organskog povrća i voća, mahunarki, žitarica i orašastih plodova.
Sirova juha od krastavaca
Sastojci:
400 ml tople vode
70 g indijskih oraščića
½ krastavca
½ avokada
½ crvene paprike
2 male rajčice
1 stabljika celera
1 češanj češnjaka
¼ ljubičastog luka
10 ml konopljinog ulja
origano ili začin po želji
Priprema:
Očistite avokado tako da uklonite košticu iz njega, a meso stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Krastavac operite ali nemojte ga guliti. Smjesu miješajte dok ne postane potpuno ujednačena i glatka. Dodajte malo maslinovog i konopljinog ulja i ukrasite začinom po želji.
Tjestenina od tikvica s avokadom i rajčicom
Sastojci:
1 tikvica
1/2 avokada
1 rajčica
1 crvena paprika
2 datulje
2 žlice maslinovog ulja
par crnih maslina
1/2 čaše sjemenka suncokreta
1 čaša kuhanog slanutka
sol i papar
1/2 limuna
Priprema:
Potrebno je spiralizatorom ili ribežom napraviti tjesteninu od tikvice te posoliti trakice. Na trakice se zatim dodaje smjesa od sjemenki suncokreta, slanutka, maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra. Za umak od rajčice potrebno je izblendati rajčicu, datulje, paprike i ulje te sve dobro začiniti i preliti preko tjestenine od tikvica. Za kraj, tjesteninu se garnira narezanim maslinama i avokadom i jelo je spremno za služenje.