Salata je prošla svoj povijesni razvoj, evoluirajući od svog prvobitnog oblika, do uravnoteženog, pravilnog i laganog obrokaPixabay
StoryEditor
ZDRAVLJE NA TANJURU

Top salate za proljetni detoks

Salate su pravi nutritivni raj kako za naše tijelo tako i za um, prepune su boja, okusa i tekstura, a svaka od njih sadrži savršen spoj namirnica koje nas hrane, osnažuju i osvježavaju. Izvrstan su izbor za sve, podjednako za žene, muškarce i ljude koji se bave sportom. Idealan su obrok za svaki dio dana, bilo da se radi o užini, ručku ili laganoj večeri

Proljeće je i službeno počelo, dani su sve dulji, a sve je i više sunca. Osim što je boravak na zraku i upijanje sunčevih proljetnih zraka (naravno, i u tome treba biti oprezan i zaštititi se UV faktorom) izvrsno za nadoknadu vitamina D, prehrana sa sezonskim namirnicama odlična je za detoks organizma nakon razdoblja zime, ali i povećani unos vitamina i minerala koje su organizmu itekako potrebni.

Hrana kao lijek

U proljeće treba uživati u spektru namirnica različitih boja i biljnih supstancija s blagotvornim učinkom na zdravlje te bez oklijevanja obogatiti jelovnik žutim, crvenim, zelenim i plavo-ljubičastim plodovima. Teorija da je hrana naša najveća ljekarna koja se sastoji od prirodnih laksativa, sredstava za smirenje, antikoagulansa, protuupalnih agensa, analgetika, digestiva, još nedavno se smatrala medicinskom herezom, a u današnje vrijeme istražuje se s velikim zanimanjem i ozbiljnošću. Otkrića o hrani kao lijeku predodređena su da dramatično promijene naše prehrambene navike i ideje o tome kako možemo hranu koristiti u ljekovite svrhe. Istraživanja su možda složena, ali njihova poruka svakako nije, i može se sažeti u jednostavan moto: misliti o zdravlju - misliti u boji.

Četiri skupine boja

Radi jednostavnosti, hranu dijelimo u četiri velike skupine boja, koje bi svakodnevno trebale biti uvrštene u naš jelovnik:

ŽUTO - NARANČASTO: mrkva, batata, bundeva, kukuruz, mango, papaja, grejpfrut, naranča, mandarina, marelica;

PLAVO - LJUBIČASTO: crveni kupus, patlidžan, šljive, grožđe, borovnice;

CRVENO: crvena paprika, rotkvica, rajčica, cikla, radič, malina, jagoda, lubenica, višnje, trešnje;

ZELENO: špinat, blitva, brokula, tikvice, zelena salata, grašak, rikula, šparoga, kivi, avokado.

Kombinirati namirnice vrlo je jednostavno, a dobit je dvostruka: privlačan obrok - zdravlje u tanjuru. Svakodnevna zdjelica voćne i salate od povrća zasigurno pruža više od oku privlačne hrane.

image

U proljeće treba uživati u spektru namirnica različitih boja i biljnih supstancija s blagotvornim učinkom na zdravlje

Pixabay
image

Misliti o zdravlju je misliti u boji

Pixabay

Salate su nutritivni raj za um i tijelo

Salate su pravi nutritivni raj kako za naše tijelo tako i za um, prepune su boja, okusa i tekstura, a svaka od njih sadrži savršen spoj namirnica koje nas hrane, osnažuju i osvježavaju. Izvrstan su izbor za sve, podjednako za žene, muškarce i ljude koji se bave sportom. Idealan su obrok za svaki dio dana, bilo da se radi o užini, ručku ili laganoj večeri. Osim toga, salate su praktične i za nošenje i samim time su sjajan izbor za savršen obrok na poslu, pikniku, izletu ili proslavama na otvorenom tijekom ljetnih mjeseci.

Što je to zapravo salata? Salata je vrsta hrane koja se uglavnom konzumira kao prilog uz glavno jelo ili samostalno. Riječ dolazi od latinskih riječi “Herba salata”, jer su već stari Rimljani trave i razno bilje začinjavali solju. Tek krajem 19. stoljeća počinje prava era različitih vrsta salata s raznim dodacima i namirnicama. Tako je salata prošla svoj povijesni razvoj evoluirajući od svog prvobitnog oblika do uravnoteženog, pravilnog i laganog obroka. Osim toga, ne treba zanemariti i činjenicu da, u današnjem ubrzanom ritmu svakednevnog života, salate su iznimno jednostavne za brzu pripremu uravnoteženog obroka. U nastavku donosimo recepte za salate.

image

Salate su iznimno jednostavne za brzu pripremu uravnoteženog obroka

Pixabay
image

Salate su pravi nutritivni raj kako za naše tijelo tako i za um

Pixabay

Grčka salata od rotkvica

Sastojci:

2 svežnjića rotkvica

2 češnja češnjaka

1 mali hren

1 svežnjić vlasca

25 dag svježega kravljeg sira

1,2 dl jogurta

1, 2 dl slatkog vrhnja

sol i bijeli papar

Priprema:

Oprani hren sitno naribajte, a opranu rotkvicu krupno, možete ju narezati na tanke kolutiće. Oljuštite češnjak i nasjeckajte ga s vlascem (malo sačuvajte za ukras). Dobro pomiješajte sir s jogurtom i slatkim vrhnjem, posolite, popaprite, umiješajte hren, rotkvice, češnjak i vlasac. Ukrasite i poslužite.

Salata s ribom

Sastojci:

20 dag mladog krumpira

20 dag očišćenog mladog boba

1 šaka listića raznovrsnih salata

20 dag čistog ribljeg mesa

2 mlada luka

1 češanj češnjaka

3 žlice maslinova ulja

nekoliko grančica komorača

limunov sok, sol i papar

Priprema:

Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na kockice. U međuvremenu kuhajte riblje meso na pari iznad vode s komoračem oko 7 do 10 minuta. Začinite ribu solju i paprom pa podijelite na komadiće. Posebno skuhajte bob. Operite zelenu salatu i dobro ju ocijedite. Oljuštite češnjak i natrljajte njime zdjelu da salata dobije miris. Pustite ribu i bob da se ohlade na sobnu temperaturu, pa pomiješajte sve sastojke začinite salatu umakom od ulja, maslinova soka, soli, papra, nasjeckanog luka i lišća komorača.

Salata s avokadom i bulgurom

Sastojci:

200 g kuhanog bulgura

1 zreli avokado

100 g mlade salate

1 luk

šaka usitnjenih badema

4 jušne žlice maslinova ulja

sok od pola limuna

sol, papar

nasjeckani peršin po želji

Priprema:

Skuhajte bulgur pa ga ocijedite i ostavite da se ohladi. Očistite avokado i narežite na kockice. Nasjeckajte luk, a salatu dobro operite. Poslažite redom sastojke u zdjelu, začinite maslinovim uljem, solju, paprom te sokom limuna. Promiješajte i na kraju dodajte bademe i peršin po želji. (ZT)

21.04.2025., 09:26h
Zadarski tjednik
21. travanj 2025 09:28