Pixabay
StoryEditor
OKUSI JESENI

U čemu je razlika između marmelade, pekmeza i džema?

Jesen je doba pripremanja zimnice. Dio te pripreme čini i kuhanje džemova, marmelada i pekmeza. Da bismo ih pravilno pipremili, trebamo znati u čemu se razlikuju. Džemovi, pekmezi i marmelade imaju zajedničkih karakteristika jer se proizvode od voća uz dodatak šećera, pektina i limunske kiseline, a da bi se dobila voćna slastica, koriste se različite vrste, količine i kombinacije voća i načini pripreme. No, upravo su te karakteristike ujedno i kriteriji po kojima se međusobno razlikuju

Stigla nam je jesen, godišnje doba u kojem organizam treba imunološki pripremiti na dolazak zime. Poboljšanju raspoloženja i jačanju imuniteta doprinijet će jesensko voće i povrće bogato vitaminima i mineralima, koje će organizam nahraniti nutritivnim svojstvima. Jesen je i doba pripremanja zimnice. Dio te pripreme čini i kuhanje džemova, marmelada i pekmeza. Da bismo ih pravilno pipremili, trebamo znati u čemu se razlikuju. Džemovi, pekmezi i marmelade imaju zajedničkih karakteristika jer se proizvode od voća uz dodatak šećera, pektina i limunske kiseline, a da bi se dobila voćna slastica, koriste se različite vrste, količine i kombinacije voća i načini pripreme. No, upravo su te karakteristike ujedno i kriteriji po kojima se međusobno razlikuju. Ovisno o udjelu voća koji sadrže, postotku šećera, načinu obrade voća od kojih se pripremaju, razlikuju se marmelade, džemovi i pekmezi.

Marmelada

Marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke, ili kruh. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji tolerira vrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Pravi se od soka voća, ili pulpe koje se obavezno pasira. Kako bi bila što gušća, obično joj se dodaje želin koja joj daje potrebnu karakterističnu gustoću, a iako se priprema od svih vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se priprema od citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i svijetla i zahtijeva malo kompliciraniju metodu pripreme.

image

Marmelada je glatki i gust voćni namaz

Pixabay

Džem

To je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne, ili više vrsta voća, šećer i vodu. Osim razlike u vrsti sirovine (kaša ili pulpa, odnosno, cijelo voće), razlika je u količini upotrijebljenog voća. Džem se uvijek pravi od cjelovitog, ili izrezanog voća, kuhanog u kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Džem se maže na tost, svježe kiflice, ili koristi kao podloga za kolače. Ako se pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju pomaže u očuvanju i zadržavanju kvalitete. Glavna karakteristika džema je da sadrži krupne komadiće neoguljenog, ili oguljenog voća u glatkom namazu te moraju biti vidljivi. Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge domaćice kombiniraju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava s 1 kg šećera).

Pekmez

To je voćni proizvod s visokim udjelom jedne, ili više vrsta voća sa, ili bez dodatka šećera. Pekmez se radi ukuhavanjem voćne kaše više, ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje, ali i ne mora, šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20 posto ukupne količine voća koje se ukuhava. Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća.

Vrijeme kestena

Jesenska bundeva, slatki krumpir, korjenasto povrće, jabuke i nar samo su dio nutritivne jesenske blagodati. U tu kategoriju svakako pripada i kesten. Kesteni su dobar izvor različitih vitamina i minerala, kao što su vitamin C, B6, tiamin, folat i riboflavin te bakar, mangan i kalij. Među orašastim plodovima, jedini izvor vitamina C. Bogati su vlaknima. Sadrže i niz antioksidansa, poput vitamina C, ali i drugih spojeva, kao što su galna i elaginska kiselina, tanini, različiti polifenoli te lutein i zeaksantin. Ovi antioksidansi pomažu u obrani stanica od oštećenja nastalih zbog djelovanja slobodnih radikala koja se povezuju s različitim kroničnim bolestima.

Stoga vam donosimo dva jednostavna načina, kako pripremiti pekmez od kestena. Dobit ćete ukusan namaz kojim ćete moći premazivati palačinke do mile volje, na radost svih članova obitelji.

Pekmez od kestena

Prvi način pripreme

Kuhane i oguljene kestene mljeti u mašini za meso, skuhati gust sirup od vode i šećera, dodati komadiće vanilije i kuhati do željene gustoće.

Drugi način pripreme

Kuhane kestene ogulite, u blender stavite malo vode, dodajte kestene, blendajte i po potrebi dodajte vode. Stavite kuhati, dodajte šećer u kojem je stajala mahuna vanilije i ponovno kuhajte do gustog. Pospremite u staklenke. (Hina/ZT)

20.10.2024., 14:38h
29. studeni 2024 05:49