Nakon dugog i toplog ljeta, jesen je vrijeme u kojem variva i juhe postaju naši omiljeni saveznici u kuhinji jer su zdravi, puni okusa i hranjivih sastojaka, a pripremaju se brzo i jednostavno.
“Jesen na žlicu” je opisno ime za topla i zasitna jela koja se tradicionalno jedu tijekom jeseni i zime, poput raznih juha, variva, gulaša i drugih jela koja se mogu poslužiti na žlicu. Neki primjeri takvih jela uključuju leću u umaku od rajčica i šampinjona, jake krumpire ili pašticadu bez mesa, kao i mnoga druga jela.
Primjeri jela “jesen na žlicu”
Leća u umaku od rajčica i šampinjona je klasično jesensko jelo koje je zasitno i bogato hranjivim tvarima.
Ljuti krumpir je jelo koje se može pripremati na razne načine, a najčešće uključuje krumpir, začine i često dodatak mesa ili povrća.
Pašticada bez mesa je zapravo adaptirana tradicionalna pašticada za vegetarijance ili one koji žele lakšu verziju, zamjenom mesa s povrćem ili drugim namirnicama.
Među ostale prikladne recepte spadaju razna variva, gulaši, juhe i rižota s jesenskim namirnicama poput gljiva, tikvica ili bundeve.
U nastavku donosimo nekoliko izvrsnih recepata za fina variva.
Toskanska juha od graha
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk
1 mrkva
2 stabljike celera
4 režnja češnjaka
¼ žličice slatke crvene paprike
1 l pilećeg temeljca
300 g skuhanog ili bijelog graha iz konzerve
1 grančica ružmarina
2 lovorova lista
250 g kelja ili blitve
sol, papar
100 g slanine za posipanje
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i stabljike celera te dinstajte miješajući dok ne omekša oko 3 minute. Potom dodajte protisnuti češnjak i crvenu papriku i prodinstajte uz stalno miješanje dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Podlijte pilećim temeljcem, ubacite cijelu grančicu ružmarina i lovorove listove. Pojačajte vatru i zakuhajte juhu pa smanjite, dodajte kelj narezan na trakice, poklopite i kuhajte 15 minuta. Maknite lovor i stabljike ružmarina iz juhe. Dio graha možete izgnječiti vilicom ako želite gušću juhu. Možete dodati i 2 šalice juhe pa sve usitniti štapnim mikserom. Smjesu (ili samo izgnječeni grah) zajedno s dijelom kojeg niste usitnjavali dodajte u juhu i promiješajte da se sjedini. Posolite i popaprite po ukusu. Slaninu kratko prepržite na suhoj tavi da postane hrskava. Juhu stavite u tanjure pa gore stavite malo prepržene slanine. Poslužite dok je još vruće.
Gulaš od krumpira
Sastojci:
1 luk
2 žlice maslinovog ulja
6 krumpira
2 mrkve
50 g graška
100 ml pasirane rajčice
1 kocka povrtnog temeljca
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica suhog peršina
soli i papar po želji
Priprema:
Luk i mrkvu nasjeckajte na sitne kockice, a krumpir na krupnije kocke. U lonac ulijte ulje, dodajte luk te ga pirjajte dok ne omekša. Potom dodajte krumpir i kuhajte oko 1 do 2 minute pa dodajte mrkvu, grašak i začine. Nakon 2 minute dodajte i pire od rajčice. Dolijte vode toliko da prekrijete krumpir. Dodajte kockicu povrtnog temeljca i peršin. Na srednjoj vatri u poklopljenom loncu kuhajte oko pola sata. Po potrebi dodajte vode kako vam gulaš ne bi zagorio. Prije posluživanja malo ohladite.
Gusto varivo od poriluka
Sastojci:
1 žlica ulja
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
4 poriluka
3 mrkve
300 g krumpira
1 žličica crvene paprike
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica soli
½ žličice timijana
½ žličice papra
1,5 l povrtnog temeljca
Priprema:
Poriluk očistite, operite i nasjeckajte na komade dužine 3 cm. Krumpire ogulite, prepolovite i nasjeckajte na tanke ploške. Mrkvu ogulite i nasjeckajte na kolutiće debljine 0,5 cm. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. U veći lonac ulijte žlicu ulja i stavite na vatru da se ulje zagrije. Ubacite nasjeckan luk i pržite na laganoj vatri 5 minuta. Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu. Ubacite poriluk i mrkvu te dodajte na luk. Pirjajte oko 5 minuta. Dodajte krumpir i začine te nastavite pirjati još 5 minuta. Podlijte temeljcem, promiješajte i kuhajte 40 minuta. Probajte varivo, po potrebi dodajte još začina i poslužite.
Sopa De Lentejas
Sastojci:
2 mrkve
0,5 luka
320 g leće
2 l vode
1 režanj češnjaka
lovorov list
maslinovo ulje
100 ml pasirane rajčice
sol, papar
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu. Pirjajte mrkvu narezanu na kockice 2 minute a zatim dodajte nasjeckani luk. Kuhajte 1 minutu. Operite leću i dodajte u lonac. Dodajte vodu, češnjak, sol i lovorov list. Kuhajte 25 minuta. Dodajte umak od rajčice. Uz povremeno miješanje, kuhajte još 10 minuta ili dok leća ne omekša. Izvadite lovorov list i poslužite. (ZT)