Variva su puna okusa i hranjivih sastojakaPixabay
StoryEditor
JESEN NA ŽLICU

U jesenskim prohladnim danima, uživajte u varivima

“Jesen na žlicu” je opisno ime za topla, zasitna jela koja se tradicionalno jedu tijekom jeseni i zime, poput raznih juha, variva, gulaša i drugih jela koja se mogu poslužiti na žlicu

Nakon dugog i toplog ljeta, jesen je vrijeme u kojem variva i juhe postaju naši omiljeni saveznici u kuhinji jer su zdravi, puni okusa i hranjivih sastojaka, a pripremaju se brzo i jednostavno.

“Jesen na žlicu” je opisno ime za topla i zasitna jela koja se tradicionalno jedu tijekom jeseni i zime, poput raznih juha, variva, gulaša i drugih jela koja se mogu poslužiti na žlicu. Neki primjeri takvih jela uključuju leću u umaku od rajčica i šampinjona, jake krumpire ili pašticadu bez mesa, kao i mnoga druga jela.

Primjeri jela “jesen na žlicu”

Leća u umaku od rajčica i šampinjona je klasično jesensko jelo koje je zasitno i bogato hranjivim tvarima.

Ljuti krumpir je jelo koje se može pripremati na razne načine, a najčešće uključuje krumpir, začine i često dodatak mesa ili povrća.

Pašticada bez mesa je zapravo adaptirana tradicionalna pašticada za vegetarijance ili one koji žele lakšu verziju, zamjenom mesa s povrćem ili drugim namirnicama.

Među ostale prikladne recepte spadaju razna variva, gulaši, juhe i rižota s jesenskim namirnicama poput gljiva, tikvica ili bundeve.

U nastavku donosimo nekoliko izvrsnih recepata za fina variva.

image

“Jesen na žlicu” je opisno ime za topla i zasitna jela koja se tradicionalno jedu tijekom jeseni i zime

Pixabay
image

Varivo od leće je ukusno i zdravo

Pixabay
image

Variva mogu biti s mesom ili samo s povrćem

Pixabay

Toskanska juha od graha

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 crveni luk

1 mrkva

2 stabljike celera

4 režnja češnjaka

¼ žličice slatke crvene paprike

1 l pilećeg temeljca

300 g skuhanog ili bijelog graha iz konzerve

1 grančica ružmarina

2 lovorova lista

250 g kelja ili blitve

sol, papar

100 g slanine za posipanje

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i stabljike celera te dinstajte miješajući dok ne omekša oko 3 minute. Potom dodajte protisnuti češnjak i crvenu papriku i prodinstajte uz stalno miješanje dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Podlijte pilećim temeljcem, ubacite cijelu grančicu ružmarina i lovorove listove. Pojačajte vatru i zakuhajte juhu pa smanjite, dodajte kelj narezan na trakice, poklopite i kuhajte 15 minuta. Maknite lovor i stabljike ružmarina iz juhe. Dio graha možete izgnječiti vilicom ako želite gušću juhu. Možete dodati i 2 šalice juhe pa sve usitniti štapnim mikserom. Smjesu (ili samo izgnječeni grah) zajedno s dijelom kojeg niste usitnjavali dodajte u juhu i promiješajte da se sjedini. Posolite i popaprite po ukusu. Slaninu kratko prepržite na suhoj tavi da postane hrskava. Juhu stavite u tanjure pa gore stavite malo prepržene slanine. Poslužite dok je još vruće.

Gulaš od krumpira

Sastojci:

1 luk

2 žlice maslinovog ulja

6 krumpira

2 mrkve

50 g graška

100 ml pasirane rajčice

1 kocka povrtnog temeljca

1 žličica mljevene crvene paprike

1 žličica suhog peršina

soli i papar po želji

Priprema:

Luk i mrkvu nasjeckajte na sitne kockice, a krumpir na krupnije kocke. U lonac ulijte ulje, dodajte luk te ga pirjajte dok ne omekša. Potom dodajte krumpir i kuhajte oko 1 do 2 minute pa dodajte mrkvu, grašak i začine. Nakon 2 minute dodajte i pire od rajčice. Dolijte vode toliko da prekrijete krumpir. Dodajte kockicu povrtnog temeljca i peršin. Na srednjoj vatri u poklopljenom loncu kuhajte oko pola sata. Po potrebi dodajte vode kako vam gulaš ne bi zagorio. Prije posluživanja malo ohladite.

Gusto varivo od poriluka

Sastojci:

1 žlica ulja

1 glavica luka

1 češanj češnjaka

4 poriluka

3 mrkve

300 g krumpira

1 žličica crvene paprike

1 žlica koncentrata rajčice

1 žličica soli

½ žličice timijana

½ žličice papra

1,5 l povrtnog temeljca

Priprema:

Poriluk očistite, operite i nasjeckajte na komade dužine 3 cm. Krumpire ogulite, prepolovite i nasjeckajte na tanke ploške. Mrkvu ogulite i nasjeckajte na kolutiće debljine 0,5 cm. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. U veći lonac ulijte žlicu ulja i stavite na vatru da se ulje zagrije. Ubacite nasjeckan luk i pržite na laganoj vatri 5 minuta. Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu. Ubacite poriluk i mrkvu te dodajte na luk. Pirjajte oko 5 minuta. Dodajte krumpir i začine te nastavite pirjati još 5 minuta. Podlijte temeljcem, promiješajte i kuhajte 40 minuta. Probajte varivo, po potrebi dodajte još začina i poslužite.

Sopa De Lentejas

Sastojci:

2 mrkve

0,5 luka

320 g leće

2 l vode

1 režanj češnjaka

lovorov list

maslinovo ulje

100 ml pasirane rajčice

sol, papar

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu. Pirjajte mrkvu narezanu na kockice 2 minute a zatim dodajte nasjeckani luk. Kuhajte 1 minutu. Operite leću i dodajte u lonac. Dodajte vodu, češnjak, sol i lovorov list. Kuhajte 25 minuta. Dodajte umak od rajčice. Uz povremeno miješanje, kuhajte još 10 minuta ili dok leća ne omekša. Izvadite lovorov list i poslužite. (ZT)

16.11.2025., 10:46h
:
Zadarski tjednik
16. studeni 2025 10:48