35985
Depositphotos
StoryEditor
SAVJETI AGRONOMA

Što u ožujku sijati na otvorenom, a što u zatvorenom prostoru?

Pratite pozorno vremensku prognozu, jer bit će ipak još vrlo hladnih dana i minus temperatura pa sukladno tome prilagodite svoje radove

Ožujak je prvi djelomice proljetni mjesec u kojem se i inače intenziviraju radovi u vrtu. Iza nas je natprosječno topla veljača koja nas je vjerojatno izmamila u vrtove u kojima su mnogi nadoknadili ono što su propustili napraviti jesenas - posijati grašak, bob, špinat, blitvu, rikolu, matovilac, ili posaditi luk i češnjak.

Sve ovo možete napraviti i u ožujku, a izbor povrća i začinskog bilja koje se sije i sadi ovoga mjeseca je zaista velik.

Pratite pozorno vremensku prognozu, jer bit će ipak još vrlo hladnih dana i minus temperatura pa sukladno tome prilagodite svoje radove. Ne brinite, nećete s ničim zakasniti jer, kako kažu stari, sjeme kada dođe u toplu zemlju, jedanko napreduje kao ono koje je bilo posijano rano.

Na otvorenom

Uz povrće koje smo već spomenuli, u prvoj polovini ovoga mjeseca ožujka, na otvorenom se siju mrkva, rotkvica, zelena salata, cikla. Polovina mjeseca idealna je za kopar, peršin, pastrnjak i celer.

Krajem ovog mjeseca, pod uvjetom ako je zemlja topla i ne postoji opasnosti od mrazeva u narednih nekoliko dana, možete posaditi presadnice kupusa, korabe, kelja, raštike. U toplijim područjima može se saditi i krumpir.

Također, s dolaskom toplijih dana, možete posaditi začinsko bilje poput kadulje, ružmarina, lavande, matičnjaka, vlasca, majčine dušice, mente i tsl.

U zatvorenom prostoru

Sada je pravo vrijeme za sjetvu povrća koje ćemo u vrt presaditi u svibnju, a to su rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, kupus, rašitka, brokula, cvjetača, bamija kao i začinsko bilje poput bosiljka i origana.

Možete ih sijati u veće posude pa ih kasnije pikirati ili ih pak ostaviti u njima sve dok ne budete presađivali u vrt. Pazite pritom da ih u tom slučaju ne sijete pregusto. Također, možete posijati svako sjeme posebno u svoju posudu, što će vam kasnije olakšati presađivanje biljaka.

Koristite supstrat koji je i inače namijenjen uzgoju za presadnice. Prije same sjetve odabrane sjemenke možete namakati u nekoj od biljnih kupki, a nakon što ste ih posijali, posudu u koju ste to učinili držite na osvjetljenom mjestu i da bude na sobnoj temperaturi.

Najvažnije je pritom osigurati im svjetlost i vlagu, no trebate paziti da ne pretjerate kod zalijevanja, jer će se inače na površini supstrata stvoriti plijesan koja može potpuno uništiti vaše mlade biljčice.

MAJA CELING CELIĆ, AGROKLUB

10.03.2024., 08:30h
19. rujan 2024 23:13