Sofija Knežević
StoryEditor
LJEKOVITO BILJE

Kantarionovo ulje nije teško napraviti, evo kako - korak po korak

Narodna medicina kaže da se kantarion stoljećima koristi u ljekovite svrhe. Raste oko nas i lako se mogu iskoristiti blagotvorna svojstva žutih cvjetića gospine trave, kako se još naziva ova biljka

Kantarion je široko rasprostranjena zeljasta biljka, raste na osunčanim livadama, po suhim brežuljcima, pustom i neobrađenom zemljištu i rubovima šuma. Brojna su njegova ljekovita svojstva, a Svetlana Tasovac Grbić otkrila nam je kako napraviti domaće kantarionovo ulje, kao i za što ga sve možemo koristiti.

Višegodišnja je biljka, stabljika može narasti i do 70 cm. Žuti cvjetovi koji se nalaze na vrhovima stabljika cvjetaju tijekom cijelog ljeta, a najviše tijekom srpnja.

Listovi su ovalni i dugi dva do tri centimetra i puni su eteričnih ulja. Kako listovi, tako i cvjetovi gospine trave, posjeduju ljekovita svojstva za organizam i od davnina se koriste u narodnoj medicini.

image
Depositphotos/ Fotocodp

Zašto je ljekovit?

Kantarion je bogat eteričnim uljima, sadrži tanin, flavonoid (rutin, kvercetin), prepun je smole i hipericina - kantarionove crvene boje, što je i karakteristično za ovu biljku.

Ova ljekovita biljka žutih cvjetića uglavnom se koristi za njegu i zaštitu kože u kozmetici. Ima široku primjenu u medicini gdje se primjenjuje za masažu, a ulje je odlično kada je u pitanju suha koža, kada se pojave ragade (puknuća kože). Treba napomenuti da se kantarionovo ulje ne koristi tijekom sunčanja, ali je uvijek blagotvorno sredstvo ukoliko dođe do opekotina. Upravo tada se može koristiti kao odlična prva pomoć pri ublažavanju ovih tegoba.

Osim toga, ulje od kantariona djeluje antibakterijski, a mnogi poznavatelji ljekovitog bilja će potvrditi da uzimanje nekoliko kapi pomaže kod bolova u želudcu. Ulje, ali i mast od ove biljke koristi se i ze liječenje rana, opekotina prvog stupnja, atopijskog dermatitisa i za ublažavanje bolova u mišićima.

S obzirom na široku primjenu, gospinu travu možemo pronaći u obliku kapsula, tableta, čaja ili tinkture za oralnu primjenu, dok se za vanjsku upotrebu koristi u obliku masti, ulja, krema i gelova.

Kako napraviti ulje?

Sudeći po starom, tradicionalnom receptu, nije teško napraviti domaće kantarionovo ulje. To potvrđuje i Svetlana Tasovac Grbić koja već godinama unazad sakuplja ljekovito bilje, između ostalog i kantarion.

“Ovu ljekovitu biljku berem pored njiva, na rubovima šuma, bitno je da je mjesto gdje raste osunčano”, kaže naša sugovornica, dodajući da ove godine znatno ranije počinje cvjetati.

U berbu treba ići nakon rose, nikako kad je biljka vlažna. Ubrane cvjetove ostaviti tijekom noći da izađu bubice, a naglašava da se cvjetovi kantariona ne peru.

“Nakon toga škarama sitno narežem cvjetove, složim ih u teglicu i ulijem maslinovo ulje. Zatvorim plastičnim zatvaračem i ostavim šest tjedana na mjesto koje nije direktno izloženo suncu, a ipak ima dovoljno svjetlosti.”

Ponekad teglicu malo protrese, a kada ulje od cvjetova poprimi svoju karakterističnu crvenkastu boju, tekućinu procijedi kroz gazu i ulije u boce koje obavezno treba čuvati na mračnom mjestu.

image
Sofija Knežević

Ljekovit je i čaj

Tako pripremljeno ulje, kako tvrdi, može se bez problema koristiti duže od godinu dana.

“Ovo biljno ulje crvene boje koje se dobiva natapanjem cvijeta gospine trave u djevičanskom maslinovom ili nekom drugom hladno cijeđenom ulju se smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi niz simptoma. Od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, čak do blage depresije i ginekoloških problema. Zbog toga je bočicu kvalitetnog kantarionovog ulja dobro imati u kućnoj ljekarni”, savjetuje.

Čaj od kantariona također se često koristi u narodnoj medicini za ublažavanje različitih tegoba, poput nesanice. Cvijet se jednostavno osuši u hladovini i ostavi na tamnom mjestu do upotrebe.

RADE MILIŠIĆ, AGROKLUB

10.06.2024., 15:05h
25. lipanj 2024 22:37