43614
Fah
StoryEditor
Održana sjednica Upravnog vijeća

Na listama HZZO-a novi lijekovi i pomagala

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u redovnoj je proceduri na liste lijekova stavio generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na liste su stavljeni lijekovi za liječenje karcinoma i leukemije, migrene te Fabryeve i Stillove bolesti

Novi lijek na listi tako je lijek pegunigalzidaza alfa, koji se koristi kod bolesnika s Fabryevom bolesti.

Na listu je stavljen i lijek kabozantinib za liječenje metastatskog karcinoma bubrega, lijek blinatumomab za liječenje akutne limfoblastične leukemije te lijek tremelimumab koji se koristi u kombinaciji s durvalumabom za liječenje hepatocelularnog karcinoma.

Uz njih, novi na listi je i lijek anakinra za liječenje Stillove bolesti i lijek atogepant za profilaksu migrene, priopćio je HZZO nakon sjednice Upravnog vijeća koja je održana 23. rujna.

Dodatno, uz lijekove koji se već nalaze na listi lijekova proširene su indikacije za primjenu na teret HZZO-a pa će se lijek sekukinumab moći primjenjivati za liječenje aktivnog gnojnog hidradenitisa, a lijek durvalumab za liječenje proširenog stadija raka pluća malih stanica, metastatskog raka žučnog mjehura i vodova te za liječenje hepatocelularnog karcinoma.

Lijek olaparib moći će se koristiti za liječenje karcinoma prostate, karcinoma dojke te za terapiju održavanja karcinoma jajnika (HRD +).

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna, generička pomagala za kontrolu šećerne bolesti, obloge za rane, pomagala za disanje, pomagala za kretanje i ortoze, a u skupini proteza za noge uvrštena su dodatna nova stopala, protetička koljena i dijelovi za proteze za noge s utvrđenim novim standardima.

Također, HZZO je izvijestio kako nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije te pripravnički staž zdravstvenih radnika. (Hina)

29.09.2024., 09:34h
29. rujan 2024 09:38