<p>Lovre Pedić dr. med., specijalist dermatologije i venerologije</p>
Lovre Pedić dr. med., specijalist dermatologije i venerologijeOsobni Album
StoryEditor
LOVRE PEDIĆ, DR.MED.

Najbolja krema za zaštitu od sunca je ona koju ćete koristiti uvijek iznova

U toplijim mjesecima, svakako zamijenite teške kreme laganijim hidratantnim kremama. Tuširajte se i kupajte u toploj, a ne vrućoj vodi. Savjetuje se redovita primjena hidratantnih krema bez mirisa nakon svakog tuširanja

Dolaskom ljeta i toplijeg vremena uglavnom provodimo značajno više vremena na otvorenom, oskudnije odjeveni, zbog čega je naša koža izložena sunčevim zrakama. Iako sunčeva svjetlost ima i pozitivan učinak na zdravlje, pretjerano izlaganje može imati štetne posljedice za našu kožu. Zato je važno znati kako se pravilno zaštititi od sunca i održati kožu zdravom tijekom cijele godine, a posebice ljeti. O svim štetnim učincima sunca, kako zaštiti kožu i koje zaštitne faktore koristiti, razgovarali smo s Lovrom Pedićem, dr.med., specijalistom dermatologije i venerologije.

Kako se zaštititi?

Koji su štetni učinci ultraljubičastog svjetla za kožu?

Sunčeva svjetlost sastoji se od dvije vrste štetnih zraka koje dopiru do Zemlje — UVA i UVB zraka. Pretjerano izlaganje bilo kojoj od njih može dovesti do raka kože. Osim što uzrokuju rak kože, evo što čini svaka od ovih zraka: UVA zrake mogu prerano postarati vašu kožu, uzrokujući bore i staračke pjege, a mogu proći kroz prozorsko staklo i vodu. UVB zrake primarni su uzrok opeklina od sunca i blokira ih prozorsko staklo.

Kako zaštititi najizloženije dijelove tijela poput lica, vrata, tjemena, ruke i noge?

Traženje hlada, nošenje odjeće koja štiti od sunca — uključujući laganu košulju s dugim rukavima, hlače, šešir širokog oboda i sunčane naočale s UV zaštitom — te nanošenje kreme za zaštitu od sunca na svu kožu koja nije prekrivena odjećom, važni su postupci za smanjenje rizika od raka kože.

Mineralno i kemijsko

Koja je razlika između mineralnih i kemijskih zaštitnih faktora?

Glavna razlika između ovih krema za sunčanje su aktivni sastojci koje sadrže: Mineralni SPF, koji najčešće sadrži cinkov oksid i titanijev dioksid, sadrži sitne čestice koje se zadržavaju na površini kože i fizički sprječavaju UV zrake da prodru u kožu. Ostavljaju bijeli film na koži, zbog čega su estetski manje prihvatljive. Mineralne kreme za sunčanje osobito se preporučuju osobama s osjetljivom kožom i kožom sklonom dermatitisima. Kemijski SPF, za razliku od mineralnih, propušta UV zrake u kožu gdje se one apsorbiraju. Kemijske tvari (oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat i oktinoksat) u koži stvaraju kemijsku reakciju u kojoj se UV zrake pretvaraju u toplinu, koja se potom oslobađa iz kože. Ove kreme brzo se i lako nanose te, za razliku od mineralnih, ne ostavljaju bijeli film na koži. Potrebno je otprilike 30 minuta da započnu djelovati jer se moraju apsorbirati u kožu. Neke kreme za zaštitu od sunca nazivaju se hibridima jer sadrže jedan ili više aktivnih sastojaka koji se nalaze u kemijskim i fizičkim kremama za sunčanje. Kako biste vidjeli koje aktivne sastojke ima vaša krema za sunčanje, pogledajte odjeljak na spremniku s oznakom “aktivni sastojci”. Bez obzira na vrstu kreme za sunčanje koju koristite, sve one stvaraju zaštitni sloj na vašoj koži koji upija sunčeve zrake. Bilo koja od tih krema može vas učinkovito zaštititi od sunca ako odaberete onu koja je širokog spektra, vodootporna i ima SPF 30 ili više.

Tržište obiluje mnoštvom različitih zaštitnih faktora, kako odabrati, što vi preporučujete s dermatološke strane?

Najbolja krema za zaštitu od sunca je ona koju ćete koristiti uvijek iznova. Samo se pobrinite da nudi zaštitu širokog spektra (UVA i UVB), da ima SPF 30 ili više i da je vodootporna. Vrsta kreme za sunčanje koju ćete koristiti stvar je osobnog izbora i može varirati ovisno o području tijela koje treba zaštititi. Dostupne opcije uključuju losione, kreme, gelove, stikove, masti i sprejeve. Preporuča se korištenje kreme za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, koji blokira 97% sunčevih UVB zraka. Zaštitni faktori s većim brojem blokiraju nešto više sunčevih UVB zraka, ali nijedna krema ne može blokirati 100% UVB zraka. Također je važno zapamtiti da zaštitni faktori s visokim brojem traju jednako dugo kao i oni s nižim brojem. SPF s visokim brojem ne omogućuje dodatno vrijeme vani bez ponovnog nanošenja. Kremu za sunčanje potrebno je ponovno nanositi otprilike svaka dva sata kada ste vani, čak i za oblačnih dana, te nakon plivanja ili znojenja.

Teške kreme zamijeniti hidratantnima

Kako njegovati kožu u ljetnim mjesecima?

U toplijim mjesecima, svakako zamijenite teške kreme laganijim hidratantnim kremama. Tuširajte se i kupajte u toploj, a ne vrućoj vodi. Savjetuje se redovita primjena hidratantnih krema bez mirisa nakon svakog tuširanja. Zbog pojačanog znojenja i proizvodnje sebuma, važno je redovito čistiti lice kako bi se spriječila pojava začepljenih pora i akni. Za pranje kože koristite blago sredstvo za čišćenje. Uključivanje seruma s vitaminom C i oralnih antioksidanasa poput vitamina C, beta karotena, astaksantina te proizvoda na bazi ekstrakta paprati Polypodium leucotomos može pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala i smanjenju znakova fotostarenja.

07.07.2024., 10:03h
MARINA KNEŽEVIĆ
06. listopad 2024 14:59