<p>Dr. Magdalena Matak o zimskoj njezi kože</p>
Dr. Magdalena Matak o zimskoj njezi kožeOsobni Album/pixabay/zt
StoryEditor
DR. MAGDALENA MATAK

Preparati za hidrataciju kože ne moraju biti skupi kako bi ispunili svoju ulogu

Istražili smo razloge za suhoću kože tijekom zime, provjerili koje su pravilne metode njege i hidratacije te dobili savjete o prevenciji koji će pomoći u očuvanju zdravlja kože

U hladnim zimskim mjesecima suha koža postaje izazov s kojim se suočava većina ljudi, a donosi ne samo estetske, nego i neugodne fizičke posljedice. Svrbež, crvenilo i osjećaj zategnutosti kože samo su neki od simptoma koji prate ovaj česti kožni problem.

Razgovarali smo s Magdalenom Matak, dr. med., specijalisticom dermatologije i venerologije, kako bismo bolje razumjeli uzroke i pronašli najučinkovitije načine njegovanja kože. Istražili smo razloge za suhoću kože tijekom zime, kao i koje su pravilne metode njege i hidratacije te dobili savjete o prevenciji koji će pomoći u očuvanju zdravlja kože.

Razlozi suhe kože zimi

Hladnoća vani i topli, suhi zrak unutar prostorija često su kombinacija koja izaziva pojačano isušivanje kože tijela zimi.

- Intenzivno grijanje prostorija posljedično dovodi do pojačanog isparavanja vlage iz kože. Zimi se smanjuje i izlučivanje lojnih žlijezda, kada temperatura padne ispod 8 Celzijevih stupnjeva potpuno i prestaje, zbog čega se smanjuje zaštitni masni film kože, a bez njega dolazi do još bržeg isparavanja vlage s površine kože. Na nižim temperaturama protok krvi kroz kožu se smanjuje kako bi se ona zagrijala u unutrašnjosti tijela, a time dolazi do smanjene metaboličke aktivnosti, smanjenog i usporenog prijenosa hranjivih tvari i kisika zbog čega kožna barijera slabi, objasnila je dr. Matak.

Kupanje u vrućoj vodi ima tendenciju dodatno uklanjati prirodni masni sloj kože. Održavanje umjerene temperature vode prilikom kupanja ključno je za očuvanje zdravlja kože i prevenciju dodatnog isušivanja.

- Bolja opcija je kratko tuširanje u mlakoj vodi te odmah nakon tuširanja, na još vlažnu kožu, nanijeti hidratantnu kremu ili losion. Osobno ne preferiram ulja zbog toga što treba dugo čekati da se upiju i često ostavljaju masni trag na odjeći, istaknula je dr. Matak.

Hidratantna njega kože

U uvjetima hladnog i vjetrovitog vremena, važno je uvijek nositi adekvatnu zaštitnu odjeću, rukavice i šalove.

- Zimi često zaboravljamo na zaštitni faktor, no sunce može biti jednako štetno zimi kao i ljeti, stoga se preporučuje zaštita s najmanje SPF 15. Današnji sustavi grijanja isušuju zrak pa bi u takvim situacijama trebali imati ovlaživače zraka u domu ili jednostavno posudice s vodom na radijatorima, naglasila je dr. Matak.

Kada biramo preparate za njegu kože, preporučljivo je tražiti proizvode koji ne samo da pružaju hidrataciju, već i aktivno vežu vlagu na sebe.

- To su takozvani humektanti, a to su preparati s urejom, laktati i aminokiseline. Dobra zimska hidrantna njega trebala bi sadržavati i ceramide te omega masne kiseline. Na tržištu danas imamo zaista velik izbor kvalitetnih proizvoda koji ne moraju nužno biti skupi kako bi ispunili svoju ulogu, kazala je dr. Matak.

Sindeti umjesto sapuna

Upotreba sindeta tijekom kupanja može pomoći u očuvanju prirodne barijere kože, smanjenju suhoće i iritacija, posebice kod osoba s atopijskim dermatitisom.

- Sindeti ne dovode do disrupcije lipidnog sloja kože, za razliku od sapuna. Naravno, sindete mogu koristiti i osobe koje ne boluju od atopijskog dermatitisa. Korisno je uvijek nakon tuširanja nanijeti hidratantnu kremu kako bismo spriječili i izbjegli onaj osjećaj neugodnog zatezanja kad se koža isuši, preporučila je dr. Matak.

Pridržavanjem prethodno navedenih preporuka možemo značajno reducirati svrbež koji često prati suhu kožu.

- Većina dermatoloških kroničnih bolesti pogoršava se za vrijeme zimskih mjeseci, a svrbež je glavni prateći simptom koji značajno narušava kvalitetu života, stoga tada osim ovih preventivnih mjera uvodimo i određene peroralne lijekove kako bismo reducirali simptome i svrbež. Zdrava, pravilno njegovana i hidrirana koža ne bi trebala svrbjeti, kazala je dr. Matak.

Važnost prehrane i unosa tekućine

U očuvanju hidratacije suhe kože tijekom zimskih mjeseci, važno je pridržavati se prehrambenih savjeta koji doprinose zdravlju kože.

- U zimskim mjesecima često nesvjesno značajno smanjimo unos tekućine te se vrlo lako dogodi dehidracija, a da toga nismo ni svjesni. Jednako kao i ljeti, preporučuje se redovito uzimati tekućinu, konzumirati više masne ribe ili uzimati dodatke s omega-3 masnim kiselinama kao dodatak prehrani, pojačati unos vitamina C i cinka da bismo održali proizvodnju kolagena i elastina te iznutra hranili i hidrirali kožu, zaključila je dr. Matak.

14.02.2024., 11:55h
18. listopad 2024 10:39