<p>Liječnik Luka Matak</p>
Liječnik Luka MatakOsobni Album/zt
StoryEditor
DR. LUKA MATAK

Preventivni pregledi potpuno su besplatni i bezbolni, a život znače

Preventivnim pregledima dijagnosticira se bolest u ranim stadijima čime se povećava učinkovitost liječenja te ukupno preživljenje, ističe dr. Matak

Uz današnji ubrzani ritam života, briga o vlastitom zdravlju nažalost često pada u drugi plan, stoga uvijek valja naglasiti važnost preventivnih pregleda za očuvanje dobrobiti ženskog reproduktivnog sustava.

Razgovarali smo s Lukom Matakom, dr. med., specijalistom ginekologije i porodništva, sveučilišnim magistrom ginekologije i opstetricije te subspecijalistom ginekološke onkologije, o važnosti redovitih preventivnih pregleda. Saznajte zašto je rano otkrivanje potencijalnih problema od suštinske važnosti te kako pravovremena skrb može značajno doprinijeti dugotrajnom zdravlju žena.

Pravovremeno liječenje

Redoviti medicinski pregledi omogućuju rano prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih problema, pružajući osnovu za prevenciju i pravovremeno liječenje različitih bolesti.

- Preventivnim pregledima dijagnosticira se bolest u ranim stadijima čime se povećava učinkovitost liječenja te ukupno preživljenje. Potpuno su besplatni i bezbolni, započinje dr. Matak.

Postoji niz preventivnih pregleda koji se provode na nacionalnoj razini, prilagođavajući se specifičnim potrebama određene dobi.

- U okviru preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su žene i muškarci u dobi od 50. do 74. godine, koji se testiraju na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled. Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64. godine. Osim navedenih provodi se preventivni program za rak pluća, a u pripremi je i program za rano otkrivanje melanoma, naglašava dr. Matak.

Papa test

Nacionalni program za prevenciju raka vrata maternice provodi se od 2012. godine, koristeći citološko testiranje, poznato i kao Papa test, kao temeljnu metodu probira. Ovaj sustavni pristup omogućuje redovite pregleda žena s ciljem rane detekcije promjena na cerviksu koje bi mogle ukazivati na rizik od razvoja karcinoma.

- Papa test neinvazivna je metoda kojom se uzimaju površinske stanice rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Papa test uzimaju specijalisti ginekologije i opstetricije. Nakon što se u rodnicu postavi spekulum (metalna ili plastična naprava koja omogućava primjerenu vizualizaciju rodnice i vrata maternice), pomoću špatule i četkice uzima se obrisak površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice koji se nanosi na predmetno stakalce. Uzorak stanica šalje se u citološki laboratorij gdje se stanice oboje i analiziraju pod mikroskopom, objašnjava dr. Matak.

Uzimanje Papa testa nije nužno za zdrave žene prije navršene 21. godine života.

- Osnovna prepreka za provođenje ovog testa je nedovoljna educiranost, budući da iz toga proizlazi svijest o zdravlju i potencijalnim bolestima. Drugi problem je pitanje pozivanja i odaziva jer nažalost neke žene ne dobiju poziv (npr. žene koje nisu upisane kod izabranog ginekologa), a druge se pak ne odazovu, kaže dr. Matak.

Odgovorno spolno ponašanje

Zaštita spolnog zdravlja žena najučinkovitije se postiže informiranjem i odgovornim ponašanjem. Ove preventivne mjere igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od ginekoloških infekcija i drugih bolesti reproduktivnog sustava.

- Informacije i znanje potiču odgovorniji odnos prema sebi i drugima, a potrebno ih je usvojiti prije stjecanja spolnog iskustva. Cijepljenje i smanjenje broja spolnih partnera, kao i korištenje prezervativa, uvelike utječu na smanjenje spolno prenosivih bolesti, ističe dr. Matak.

Iako su spolno prenosive bolesti u današnje vrijeme česte, njihova prisutnost u društvu često dovodi do tajnovitosti i stida, otežavajući pravovremenu dijagnozu i liječenje.

- Većina nema simptome ili su oni blagi, stoga je važno provoditi preventivne preglede na vrijeme, a isto tako je važno pravovremeno reagirati na promjene koje odstupaju od uobičajenog (promjena boje ili mirisa iscjetka, abnormalna krvarenja, pečenje, svrbež u predjelu spolovila). Važno je napomenuti da u slučaju ako imate spolno prenosivu bolest, liječite sebe i partnera te apstinirajte od spolnih odnosa do izlječenja, savjetuje dr. Matak.

Redovito provođenje samopregleda dojki je jednostavan, ali djelotvoran način za rano otkrivanje potencijalnih promjena.

- Ovu vrstu pregleda osoba planira tjedan ili dva nakon menstrualnog krvarenja ili uvijek u definirano vrijeme kada osoba nema menstruaciju. Potrebno se fokusirati na otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanja u dojci, nesimetrično uvećanje dojki, promjene na koži i bradavici, iscjedak ili bolovi u dojci. U slučaju pojave navedenih znakova potrebno je obratiti se liječniku, zaključuje dr. Matak.

22.03.2024., 10:50h
09. svibanj 2024 08:42