Centar Tara
StoryEditor
PRENATALNA YOGA

Zadarske trudnice mogu vježbati yogu koja ih priprema za lakši i svjesniji porod

Ukoliko je trudnoća uredna vježbe prenatalne yoge ne predstavljaju rizik za zdravlje trudnice ni djeteta. Većina yoga položaja modificirana je za potrebe ovog stanja, izbjegavaju se nepotrebni pritisci i napori, te se koriste mnogi rekviziti kao bi vježbanje bilo ugodno i lagano

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene u kojem se priprema za cjeloživotnu ulogu majke. Žene su u trudnoći sve više zainteresirane za alate kojima si mogu olakšati ovo osjetljivo životno doba, a, danas, mnoge od njih ne odustaju ni od rekreacijskih aktivnosti. Jedan od takvih rekreacijskih ‘alata’ je i prenatalna yoga. U Zadru trudnice mogu odlaziti na satove prenatalne yoge u Tara centar, Varaždinska 12, Zadar, a održava ih educirana i certificirana trenerica prenatalne yoge Elena Desnica koja nam je pobliže pojasnila važnost ove vrste yoge.

Što je prenatalna yoga?

Prenatalna yoga je sustav posebno osmišljenih vježbi, prilagođenih za vježbanje u trudnoći, uz različite modifikacije tijekom razvoja trudnoće, a osim što jačaju i opuštaju tijelo predstavljaju vrlo učinkovitu pripremu tijela za sam porod.

Kome je namijenjena?

Prenatalna yoga namijenjena je trudnicama od 12. tjedna pa do kraja trudnoće, čija se trudnoća uredno razvija, i zato je potrebno priložiti liječničku suglasnost kojom im se vježbanje u trudnoći dozvoljava od strane ginekologa.

Ako je trudnoća uredna, ima li bilo kakvog rizika za zdravlje trudnice i djeteta tijekom izvođenja vježbi?

Ukoliko je trudnoća uredna vježbe prenatalne yoge ne predstavljaju rizik za zdravlje trudnice ni djeteta. Većina yoga položaja modificirana je za potrebe ovog stanja, izbjegavaju se nepotrebni pritisci i napori, te se koriste mnogi rekviziti kao bi vježbanje bilo ugodno i lagano. To je sustav pomno osmišljenih, za tijelo laganih i nježnih vježbi koje će unaprijediti kvalitetu života majke tijekom trudnoće, olakšati trudničke tegobe i pomoći trudnici da uživa u ovom dinamičnom periodu svoga života.

Koje su prednosti prenatalne yoge za trudnice?

Program vježbi yoge za trudnice nudi nebrojene dobrobiti za mamu i bebu. Naši satovi sastoje se uglavnom od nježnih istezanja, vježbi jačanja mišića zdjeličnog dna koje je tijekom trudnoće pod velikim hormonskim i statičkim pritiskom, vježbi disanja i korištenja daha u svrhu olakšavanja različitih tegoba, kao i vježbi koncentracije i potpunog opuštanja tijela i uma. Dakle yoga najkraće rečeno pomaže održati i postići fleksibilnost, jača tijelo, smanjuje stres i anksioznost, poboljšava kvalitetu sna, povećava svijest o disanju i važnosti ispravnog disanja.

image
Centar Tara
image
Centar Tara

Može li prenatalna yoga utjecati na porod u smislu da bude lakši i brži?

Na satovima prenatalne yoge prije svega gradimo povjerenje u vlastito tijelo, u njegovu drevnu sposobnost da iznese trudnoću i prođe proces poroda sigurno, hrabro i bez poteškoća, povezujemo se sa svojim tijelom na više razina. Budući da kroz naš program vježbi za trudnice puno radimo i na otvaranju kukova i pokretljivosti zdjelice, nježnim istezanjima te učimo koristiti dah na pravi način, tijelo se na odličan način priprema za porod, kao i period nakon poroda koji je često psihički i fizički vrlo zahtjevan za majku.

Kako se trudnice trebaju pripremiti za sat prenatalne yoge?

Na sat yoge trudnice trebaju doći u udobnoj odjeći, vježba se ili u čarapama ili bosih nogu, prostirke kao i sva pomagala su osigurana u prostoru našeg studija, ali naravno ukoliko trudnica želi donijeti svoju prostirku može. Ne preporučuju se obilni obroci bar 2 sata prije vježbanja, te je na sat dovoljno doći 10 minuta prije.

Koliko često se treba vježbati prenatalna yoga da bi bila učinkovita?

Naši satovi odvijaju se dva puta tjedno i to bi bio minimum koji je potreban kako bi tijelo dobilo najbolje od onoga što ovaj program nudi. Naravno idealno je da trudnice nakon što nauče na ispravan i siguran način vježbati ubace koji sat samostalne prakse kod kuće. Sve je individualno, i uvijek pozivamo trudnice da slušaju svoje tijelo i njegove potrebe, te da yogu koriste kao dragocjeni alat koji će im koristiti u ovom intenzivnom razdoblju života.

Kako, kad i kome se trudnice mogu javiti za satove?

Satovi prenatalne yoge započinju 01.10., u terminu od 18.30-19.30 sati, a prijave za satove prenatalne yoge primamo svakim danom na broj 0915439140, Elena.(ZT)

12.10.2024., 15:17h
22. listopad 2024 03:48