<p>x, klsadl</p>
x, klsadlSadk Aklsdm
StoryEditor
Nezaobilazan događaj

Danas i sutra održava se festival nature i kulture

Cilj festivala je valorizacija i promocija zaštićenih i Natura 2000 područja, ponajprije Novigradskog i Karinskog mora te područja koja im gravitiraju, uz potporu stanovnika i podršku lokalne zajednice, kroz predstavljanje kulturne i tradicijske baštine

FESTIVAL NATURE I KULTURE nezaobilazan je događaj sa svrhom integracije zaštite prirode i održivog lokalnog društveno-gospodarskog razvoja kako bi zaštićena i Natura 2000 područja ostala očuvana za buduće generacije.

- U sklopu festivala održava se sajam lokalnih proizvoda. Ideja pokretanja sajma lokalnih proizvoda na području novoosnovane Turističke zajednice područja Novigradsko more prilika je da približimo našim posjetiteljima priču o destinaciji izuzetne gastronomske tradicije ostvarujući viziju u kojoj je turizam generator razvoja gospodarstva. Uz podršku lokalne zajednice, OPG-ovci će se na ovaj način moći izravno prezentirati pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, posjetiteljima i lokalnom stanovništvu. Ovakve manifestacije imaju važnu ulogu u turizmu i marketingu. U posljednje vrijeme porasla je važnost istraživanja hrane kao turističkog proizvoda. Zbog prirode hrane koja nije samo proizvod u potrošačkom i ekonomskom smislu, već predstavlja i doživljaj destinacije, gastro manifestacije više su od same prodaje i promocije. Izraz su lokalnih, ekonomskih i društvenih ciljeva povezanih s prirodom suvremenog agrokulturnog sustava, očuvanjem krajolika, održavanjem tradicionalnog načina života zajednice te brigom o kvaliteti hrane. Ovo umrežavanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika ima za cilj osnažiti obiteljska gospodarstva, povećati njihovu vidljivost, povezati gospodarstvenike na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou i istodobno pomoći u nastavku obiteljske gospodarstvene tradicije. Posjetiteljima je ponuđen bogat program koji se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju razgledavanje izložbe fotografija u Info centru Kuli Buti, radionice za djecu koje će se održati Na Škalinan, predavanja, ekološku akciju čišćenja podmorja u novigradskoj luci, bogatu ponudu raznih izlagača koji će prezentirati svoje domaće proizvode, a koje će posjetitelji moći degustirati i kupiti. Ove godine sudjeluje velik broj izlagača s područja cijele Zadarske županije na što smo izuzetno ponosni jer smo dali prostor svima da se međusobno povežu kako bi na temelju dobrih iskustva nastavili suradnju. Uz Turističku zajednicu područja Novigradsko more koja je organizator festivala, suorganizator je Natura-Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Općina Novigrad, kažu organizatori.

image

x, klsadl

Sadk Aklsdm
06.08.2024., 12:01h
19. rujan 2024 18:33