VRANA/Pakostane, 16,08.2022. 14. Dani Vitezova vranskih... Krvave bitke Kršćana i osmanlijaJakov Đinđić
StoryEditor

Dani Vitezova vranskih - najveća manifestacija povijesne tematike na Mediteranu

Spektakularnom povijesno-turističkom manifestacijom na moru pod nazivom "Velika pomorska noćna bitka", završeni su ovogodišnji 14. po redu "Dani Vitezova vranskih", što ih Općina Pakoštane, Turistička zajednica općine Pakoštane i Udruga Vitezovi vranski organiziraju na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti.

- Trodnevnim zbivanjima Vrana i Pakoštane još su jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama, kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Kao vječno raskrižje putova oduvijek se za Vranu isplatilo boriti. Vranski vitezovi ni danas je ne prepuštaju zaboravu, naslanjaju se na vitezove templare iz 12. stoljeća te ivanovce iz 13 i 14. stoljeća.

Noćne bitke Križara i osmanlija

- Mi na ovaj način evociramo uspomene na Križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i svoje domovine, reći će Vulin.

Ovaj mega spektakl je jedinstven na Mediteranu, manifestacija koja oživljava davna vremena.

- Noćne bitke između Križara i osmanlija odvijale su se na lokaciji iznad Starog grada Vrana i Gradine, utvrde templara, ivanovaca i vranskih priora, u kotlini kod povijesne Pećine iz koje su Rimljani prije 20 stoljeća vodom opskrbljivali Zadar, kazala je direktorica TZ Pakoštane.

Srednjevjekovni viteški turnir, oživljen na autentičnoj povijesnoj lokaciji, to su Dani vitezova vranskih.

Pakoško priobalje i zaobalje

- Radi se o pravom spektaklu u kojem želimo objediniti pakoško priobalje i zaobalje, kazala je Danijela Vulin, alfa i omega cijele organizacije.

Konjanici, vitezovi i dame, srednjevjekovni zanatlije, proročica u pećini iznad Maškovića Hana.

- Scenski spektakl na moru uključuje scene na obali, moru i otoku Sv. Juština, u kojem je sudjelovalo drveno brodovlje uz brojne specijalne efekte – vatrene strijele, replike srednjovjekovnih topova, kubure, baklje, vatromet, zaključila je Danijela.

Prikaz srednjevjekovnih zanata na području koje je bilo granica između kršćanskog i osmanlijskog teritorija upotpunjen je pečenim volom.

17.08.2022., 10:28h
19. rujan 2024 03:25