35771
Zeljko Hladika/Pixsell
StoryEditor
Završetak konferencije

Direktor Zračne luke Zadar: Postali smo jedna od vodećih luka u implementaciji zelenih politika

Zračna luka Zadar održala je Završnu konferenciju EU projekta "Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpreme zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar"

Projektom je rekonstruirana stajanka te zamijenjen dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osiguran ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije CO2 za 47,52%, a ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava.

Rezultate projekta predstavili su direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, a nazočnima su se obratili i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja dr. sc. Zoran Savić, župan Zadarske županije Božidar Longin, te predstavnik Grada Zadra pročelnik Darko Kasap.

- Mi smo jedina zračna luka u cijeloj Europskoj uniji koja je uspjela obraniti prijavljeni projekt. Ovaj projekt je usmjeren na značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova i unaprijeđenje ekološkoh standarda u zračnom prometu, a Zračna luka Zadar postala je jedna od vodećih u implementaciji zelenih politika koje su u fokusu razvoja Europske unije. Projekt nije samo nadogradnja naše infrastrukture, radi se o redefiniranju identiteta naše zračne luke koja će postati jedna od prvih zelenih zračnih luka u regiji, poručio je Klišmanić.

Pročelnik Kasap dodao je kako je cijeli Zadar postao jedan "prometni hub", te kako su "zaštita okoliša, smanjenje emisija CO2, energetska učinkovitost teme s kojima se mi svako jutro budimo i svaku večer idemo leći", dok je Bilaver ustvrdio kako je ovo jedan od projekata na koje grad i županija mogu biti ponosni koji pomažu da budemo integrirani u cijeli prometni sustav EU.

Župan Longin rekao je kako ga  posebno veseli se danas završava jedna priča Zračne luke Zadar i okreće stranica jedne nove.

- Ja se nadam da ćemo za godinu dana doći i na presjecanje vrpce novog terminala i svega onoga o čemu govorimo. Zaista sam presretan i čestitam svima koji su utkali dio sebe u ovaj projekt, rekao je.

Sudionici su prisustvovali prezentaciji projekta, gdje su predstavljeni ključni tehnički aspekti i rezultati projekta. Direktor Klišmanić je tijekom prezentacije istaknuo kako će elektrifikacija sustava prihvata i otpreme zrakoplova i električno napajanje zrakoplova smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima te omogućiti Zračnoj luci Zadar da zadovolji najviše ekološke standarde. Upravo je ovaj projekt prvi korak u ostvarenju dugoročnog cilja: stvaranja prve energetski neovisne zračne luke.

U sklopu konferencije, sudionici su obišli infrastrukturne objekte unutar zračne luke, uključujući novoinstalirane sustave električnog napajanja zrakoplova, čime su se iz prve ruke mogli uvjeriti u postignuća ovog inovativnog projekta.

18.10.2024., 15:43h
18. listopad 2024 17:16