Ivan Čorić
StoryEditor
MARIN ČAVIĆ, NAČELNIK OPĆINE STARIGRAD

Iako nemaju vodoopskrbu i sustav odvodnje, načelnik ističe turizam kao temelj razvoja

Zapadni dio Općine Starigrad (što obuhvaća dio naselja Starigrad i naselje Tribanj) nema vodovodnu mrežu te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za magistralni vodovod sa sekundarnom mrežom

Razgovarali smo s načelnikom Općine Starigrad, Marinom Čavićem o napretku Općine, trenutačnim prioritetima, razvoju komunalne infrastrukture, kao i o turističkoj ponudi. Naglasio je, između ostalog, ugostiteljsko-turističku zonu Pod Bucića Podi kao veliki turistički potencijal. Zatim, kazao je da su završeni radovi na uređenju Društvenog doma u Starigrad Paklenici te da se radi na uređenju Interpretacijskog centra mora.

Jačanje ljudskih potencijala uprave

Kratkoročni prioriteti su, započinje Čavić, uspješno “odrađivanje” turističke sezone s obzirom na brojne izazove.

- To ćemo postići sinkroniziranim i predanim radom svih bitnih subjekata pod kojim mislim na općinsku upravu, turističku zajednicu, komunalne službe kao i turističke subjekte. Također, jedan od prioriteta je jačanje ljudskih potencijala uprave kako bismo uspješno realizirali buduće projekte i aktivnosti, kaže Čavić.

Infrastruktura je širok pojam, odnosno možemo govoriti o komunalnoj, društvenoj, sportskoj, turističkoj infrastrukturi.

image

Marin Čavić, načelnik Općine Starigrad

Osobni album
- Određena infrastruktura je na zadovoljavajućem nivou, ali svakako postoji i infrastruktura koja nije na zadovoljavajućoj razini i potrebno je poboljšati. U prvom redu, prioritet je komunalna infrastruktura, odnosno razvoj vodoopskrbe i sustava odvodnje. Naime, zapadni dio Općine Starigrad (što obuhvaća dio naselja Starigrad i naselje Tribanj) nema vodovodnu mrežu te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za magistralni vodovod sa sekundarnom mrežom te se nadamo da će ubrzo taj dio Općine konačno dobiti vodu. Sve u suradnji s Vodovodom Zadar i Hrvatskim vodama. Također, kroz nekoliko dana je predstavljanje izrađene studijske analize optimalnog rješenja sustava odvodnje buduće aglomeracije koja obuhvaća i Općinu Starigrad, koja će nadam se doprinijeti što skorijem rješavanju ovog ključnog projekta za daljnji razvoj naše Općine, kao i cijelog ovog područja, govori Čavić i dodaje da će posebnu pažnju usmjeriti na razvoj infrastrukture za djecu i mlade, točnije na izgradnju i uređenje sportskih sadržaja, kao i dječjih igrališta.

Sadržaj koji nedostaje Općini Starigrad je sportska dvorana, nastavlja Čavić, te se nada da će se kroz dogledno vrijeme realizirati taj značajan projekt.

- Sve ovo moguće je ostvariti samo kroz sinergiju Općine, županije i države, kao i efikasnim korištenjem europskih sredstava, dodaje načelnik.

Turističke zone - temelj daljnjeg razvoja

Iako se očito Općina Starigrad u 2023. godini bori da bi žiteljima omogućila osnovne stvari, kao što su kanalizacija i voda, načelnik ističe turizam kao glavnu granu gospodarstva i kamen-temeljac za daljnji razvoj. Nameće se pitanje zašto sve to nije dosad riješeno, ali - bolje ikad nego nikad. Premda aktivnosti lokalne vlasti puno ovise i o višim strukturama, ona je ta koja može i mora osigurati komunalnu infrastrukturu radi boljitka svakodnevnoga života svojih žitelja i osnove na kojoj će se Općina razvijati. Zato tek sada kad se riješe veliki nedostatci, a to je kompletna vodoopskrba i sustav odvodnje u Općini, moći će se realizirati širenje i na nove predviđene turističke zone.

Ugostiteljsko turistička zona Pod Bucića Podi je veliki turistički potencijal koji će svojom realizacijom značajno doprinijeti razvoju Općine Starigrad. Ukupni obuhvat ove Ugostiteljsko turističke zone iznosi 43 ha (kopneni dio). Za dio zone (24,6 ha) je donesen Urbanistički plan koji je predvidio 2000 kreveta u mješovitom tipu smještaja (T1 – Hotel, T2- turističko naselje i T3- kamp).

- Razvoj Općine Starigrad baziran je na turizmu, a za to je presudan i geografski smještaj. Turističke zone su temelj daljnjeg razvoja, kao što su poduzetničke zone faktor razvoja u nekim drugim sredinama. Aktivacija ove zone, odnosno planski razvoj i izgradnja iste će uvelike unaprijediti turističku sliku cijele Općine. Izgradnja hotela i kampova visoke kategorije, s raznim sadržajima pridonose značajno turističkoj ponudi cijele destinacije, naglašava Čavić.

Dakle, ulaganjem u infrastrukturu, kao i aktivacijom prethodno spomenute zone pridonosi se razvoju turizma.

- Prije nekoliko godina uložili smo značajna sredstva u uređenje plaže Jaz, kako bismo imali reprezentativnu javnu plažu. Svakako je važno kontinuirano raditi na uređenju i održavanju postojećih plaža, što nastojimo činiti, kazuje Čavić.

Brojni projekti

Podsjetimo, Čavić je preuzeo vodstvo Općine u veljači ove godine, stoga smo provjerili kakvo je stanje zatekao te kako bi opisao svoju viziju za budućnost Općine.

- Stanje koje sam zatekao je bilo dobro, bez financijskih i drugih dubioza koje bi ograničavale rad. Općinu Starigrad vidim kao mjesto ugodnog života, s razvijenim sadržajima javne i društvene namjene. Također, vidim Općinu Starigrad kao jednog od turističkih lidera, što ćemo postići zajedničkim radom, ističe Čavić.

Na koncu, valja naglasiti da su završeni radovi na uređenju Društvenog doma u Starigrad Paklenici, čime su žitelji napokon dobili funkcionalan, višenamjenski prostor koji će moći koristiti sve dobne skupine za svoje aktivnosti.

- Također, započeli su radovi na uređenju Interpretacijskog centra mora. Radi se o staroj zgradi gdje je bio matični ured i ured policije. Projekt se realizira uz sufinanciranje kroz natječaj FLAGA Tri mora. Osim toga, nakon turističke sezone planiramo nastavak projekta uređenja središnjeg obalnog pojasa naselja Starigrad Paklenica, projekt koji smo započeli prošle godine, a koji će značajno unaprijediti vizual tog dijela Starigrad Paklenice, zaključuje načelnik.

07.06.2023., 10:25h
19. travanj 2024 22:14