Irena Marinović iz Poličnika, OPG Zdenka StarčevićOpĆina PoliČnik
StoryEditor
PILOT PROJEKT TRŽNICA OPĆINE POLIČNIK

Irena 15 godina prodaje svoje proizvode na istom mjestu uz magistralu – sada mnogo sigurnije

Svoje proizvode zadnjih 15 godina prodaje uz državnu cestu D8 u Poličniku, ali sada u mnogo sigurnijim uvjetima za nju i njezine kupce. Općina će još postaviti kontejner za otpad, a na lokaciji u Murvici sanitarni čvor i vodu.

Upoznajte vrijednu Poličanku Irenu Marinović, koja već 15 godina prodaje svoje proizvode uz državnu cestu.

- Nama je tu odlično, volimo ovaj posao ja i suprug. Od toga živimo, kaže Irena Marinović iz Poličnika, sa OPG-a Zdenka Starčević čija je nositeljica njena majka, o novoj privremenoj tržnici uz magistralu. Svoje proizvode zadnjih 15 godina prodaje uz državnu cestu D8 u Poličniku, ali sada u mnogo sigurnijim uvjetima za nju i njene kupce.

- Prije je bilo jako teško, vozači daju žmigavac u zadnju sekundu, ljudi odzada koče, dolazi do sudara. Bilo je jako opasno za nas i za ljude, dodaje.

Na „Petrovu“, blagdan svetog Petra i Pavla, kad smo je zatekli da prodaje, nudi smokve petrovke, breskve, nektarine, marelice, rajčice, papriku, luk, krumpir… Ima tu i meda te domaćeg maslinovog ulja.

Pilot projekt tržnica

Osim prostora u Poličniku, u blizinu ulaza u zonu Grabi, prostor za privremenu tržnicu osiguran je i u Murvici. Pilot projekt tržnica nastao je u suradnji Općine Poličnik i Hrvatskih cesta, a na koordinacijskom sastanku u ožujku sudjelovali su još Državni inspektorat RH, predstavnici Policije, Hrvatskih šuma, Inspekcije cesta i Carine.

image

Irena Marinović iz Poličnika, OPG Zdenka Starčević

OpĆina PoliČnik

- Razlog je isključivo sigurnost prometa na državnoj cesti D8. Na toj koordinaciji su Općina i Hrvatske ceste prihvatile napraviti dvije organizirane privremene tržnice gdje će prodavači moći prodavati svoje poljoprivredne proizvode. Općina je nabavila sve štandove, potpisala ugovore sa sadašnjim korisnicima za razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada i oni će platiti 130 eura mjesečno po štandu. Postoji mogućnost da kroz tri ili pet godina korisnici otplate štand, kaže načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.

Općina će još postaviti kontejner za otpad, a na lokaciji u Murvici sanitarni čvor i vodu.

Prodavačica Irena ne krije svoje oduševljenje novim uređenjem prostora pod borovima.

- Lipo je, nadam se da ćemo i dalje moći prodavati, kaže o novoj tržnici na kojoj sad svi štandovi izgledaju jednako, prilaz za automobile je asfaltiran, a mjesto pod štandovima i za parkiranje automobila posuto šljunkom.

Dolaze zahtjevi za nove štandove

Lončar kaže da će kroz ovaj pilot projekt vidjeti što može još bolje. Dogodine se planira raspisati javni natječaj na koji će se po zakonu moći javiti svatko, a ne kao po ovom pozivu samo mještani Općine. Otkriva da svakog dana stižu novi zahtjevi, a neki se odnose na prodaju drugačijih artikala.

- Zahtjevi dolaze iz dana u dan i za nove štandove. Međutim nismo se još odlučili za to, budući da se neki zahtjevi odnose na otvaranje tržnice automobila, prodaju brze hrane, parkiralište za teretna vozila i slično. Ta pijaca je otvorila dodatna pitanja o tom prostoru. O tome ćemo još razmisliti i vidjeti može li to općini i njenim žiteljima biti od koristi. A za to napraviti, treba poštovati zakonske procedure i ostale propise te osigurati površinu, objašnjava.

Svi koji se odluče na zakup štanda dužni su zatražiti minimalne tehničke uvjete od Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam, Zadarska županija za štand na navedenim lokacijama kao i suglasnost od Hrvatskih cesta koji će im izdati tehničke uvjete kojih se moraju pridržavati. Suglasnosti se moraju dostaviti Carini Zadar i Državnom inspektoratu na znanje. Nakon toga, Općina Poličnik će na pojedinačne zahtjeve izdavati suglasnost za prodaju poljoprivrednih kultura na za to predviđenim lokacijama. Što se tiče onih koji prodaju s privatnog zemljišta uz D8, također su dužni ispuniti minimalne uvjete o čemu potvrdu izdaje Županijska uprava za ceste. U suprotnom čine prekršaj i sami za to odgovaraju. (OPĆINA POLIČNIK)

04.07.2023., 11:26h
01. svibanj 2024 02:09