<p>LOKALNI IZBORI</p>
LOKALNI IZBORIHina
StoryEditor
PRIJEVREMENI IZBORI NA DVA OTOČKA LOKALITETA

KALI I KUKLJICA Listama načelnika dviju općina Mišlova i Boškova -natpolovična većina...

Radi se o prvim neslužbenim rezultatima...

Prema prvim neslužbenim rezultatima za prijevremene izbore za Općinsko vijeće u Kalima na Ugljanu, Kandidacijska lista načelnika općine Brune Mišlova – Nezavisna lista mladih osvojila je pet mandata, potvrdila je Hini predsjednica Izbornog povjerenstva Ivana Festini.

Zajednička lista HDZ-a i HSP-a, koju je predvodio Marko Kolega, dobila je tri mandata, a lista SDP-a i HSS-a jedan mandat. 

U susjednoj općini Kukljici, Kandidacijska lista načelnika općine Marina Boška osvojila je pet mandata, lista Hrvatske demokratske zajednice, koju je predvodio Antonio Košćica, jedan, a toliko je dobila i Kandidacijska lista grupe birača s Antom Borisom Martinovićem na čelu, rekla  je Hini predsjednica Izbornog povjerenstva Tina Perin Crnošija.

Podsjetimo, u Kalima i Kukljici na otoku Ugljanu u nedjelju,16. travnja održavali su se prijevremeni izbori za članove općinskih vijeća.

Za devet mjesta u Općinskom vijeću u Kalima natjecale su se tri liste, koalicija HDZ-HSP, koalicija SDP-HSS te Nezavisna lista mladih.

Nositelj HDZ-ove koalicijske liste negdašnji je načelnik općine i potpredsjednik Općinskog vijeća Marko Kolega, a nositelj SDP-ove liste Duško Vidov, također bivši načelnik općine i donedavni predsjednik Općinskog vijeća.

U Kalima je kriza vlasti počela nakon što su se HDZ i SDP, to jest bivši načelnici Marko Kolega i Duško Vidov ujedinili protiv nezavisnog općinskog načelnika Brune Mišlova tražeći sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća te izbor novog predsjednika.

Tadašnjem predsjedniku Općinskog vijeća Marinu Kolegi u rujnu je podnesen zahtjev za sazivanje sjednice, na koji se on oglušio, te je proslijeđen načelniku Mišlovu, koji se o zahtjevu morao očitovati u roku od osam dana. Vijeće je u konačnici sazvano u prosincu prošle godine nakon intervencije Ministarstva pravosuđa i uprave, a za predsjednika je izabran Duško Vidov. Njegov prijedlog proračuna vijećnici nisu prihvatili.

Na prijevremenim izborima u Kalima građani su mogli glasovati na jednome biračkom mjestu.

U susjednoj općini Kukljici, koja ima 645 stanovnika, sjednica Općinskog vijeća sazvana za 30. prosinca prošle godine, na kojoj se trebalo raspravljati i odlučivati o prijedlogu proračuna za 2023., nije održana jer ju je otkazao predsjednik Općinskog vijeća Ante Boris Martinović.

U Kukljici su se za Općinsko vijeće također borile tri liste, na čelu HDZ-ove liste je Antonio Košćica, nositelj liste aktualnog načelnika Kukljice Marina Boška je on sam, a na čelu kandidacijske liste grupe birača- Ante Boris Martinović.

I za mještane Kukljice u nedjelju, 16. travnja otvoreno je bilo jedno biračko mjesto... (Hina/PL)

17.04.2023., 00:45h
ZADARSKI TJEDNIK
13. svibanj 2024 00:07