Gospodin Ivan u društvu ljubimca, motora NortonVelimir Brkić
StoryEditor
IZ BAČKE U BIOGRAD DONIO LJUBAV PREMA OLDTIMERIMA

Ivan Ađin (67) vozi traktor star 72 i - motor 51 godinu star!

Moj dragi starac, traktor Šilter, me nikad nije izdao, a moj ljubimac Norton, jedan je od samo 25 sklopljenih primjeraka, kaže Ivan...

Traktor star čak 72 godine prava je rijetkost. Na traktoru Šilteru (Schiltüter) iz 1950. godine teškom četiri tone i 50 konjskih snaga, koji je odista pravi oldtimer, sjedio je ponosni 67-godišnji vlasnik Ivan Ađin iz Biograda na Moru, koji je pet godina mlađi od traktora.

image

Ivan Ađin s traktorom iz 1950. godine

Velimir Brkić

- Ovaj i još jedan traktor kupio sam ovdje od Jurića. Jedan sam prodao u Korenicu, zbog čega ga ponekad noću sanjam. Ne mogu ga prežaliti, kazao je Ađin, doseljenik u Biograd iz Sonte u Bačkoj, na samoj granici Hrvatske sa Srbijom.

Šokac, Bačanin, a ne Lala

Ivan je Šokac, Bačanin, kaže, a ne Lala, koji je ljubav prema limenim ljubimcima u Biograd donio iz Vojvodine kad je kao vojvođanski Hrvat svoju kuću usljed ratnih vihora mijenjao s kućom na Grandi, nedaleko novih POS-ovih stanova.

Ivan Ađin je u Sonti do 1984. godine bio prijevoznik, a do Domovinskog rata ugostitelj, vlasnik diskoteke. Sa suprugom Željkom ima dvoje djece, sina i kćer, koji su im podarili troje unučadi.

Ivan je Šokac, Bačanin, kaže, a ne Lala, koji je ljubav prema limenim ljubimcima u Biograd donio iz Vojvodine kad je kao vojvođanski Hrvat svoju kuću usljed ratnih vihora mijenjao s kućom na Grandi, nedaleko novih POS-ovih stanova...

- Traktor me nikad nije izdao. Kako sam se bavio drvima na traktoru imam prikvačenu pilu, cirkular za rezanje drva, naglasio je Ivan, koji traktor drži u obrađenom zemljištu iznad Jadranske magistrale, nasuprot Erlićeve tvrtke za prodaju građevinskog materijala. Traktor s cirkularom najviše služi za sjeću drvenih trupaca.

}Nakon pomnog razgledavanja i fotografiranja vlasnika i traktora simpatični Ivan Ađin nam je nadahnuto pričao kao su njegova najveća ljubav motori. Ivan je zapravo bajker, istinski zaljubljenik u motore.

Norton koštao više nego “fićo”

- Imam više motora, ali moj ljepotan i ljubimac je Norton proizvodnje 1971. kojeg je Tomos od engleskih dijelova sklopio tek 25 komada. Motor je stigao u sanducima, a pojedini dijelovi su sklapani u tvornici, ponosno će Ivan, koji u dvorištu ima radionicu za održavanje i sklapanje svojih motora.

Naime, sedamdesetih godina prošlog stoljeća Tomos je nakon uspješnog osnivanja tvornice i izlaska modela Kolibri, sklopio svojevrsnu kooperaciju za tvornicu Norton.

”Imam više motora, ali moj ljepotan i ljubimac je motocikl Norton proizvodnje 1971. godine kojeg je Tomos od engleskih dijelova sklopio tek 25 komada" - Ivan Ađin

- Usporedbe radi, Norton je bio ju istom cjenovnom rangu kao i famozni “fićo” marke Zastava, istaknuo je Ivan.

Reporter Zadarskog tjednika u 18 kilometara udaljenom Apatinu preko graničnog prijelaza Erdut – Bogojevo bio je nekoliko puta, također i u 35 kilometara udaljenom Somboru. Međutim, Sonta je izvan ruke...

- Stanovnici Sonte su podrijetlom iz Hercegovine. Mjesto broji oko 5.000 stanovnika, a natpolovična većina su Hrvati. Prvenstveno ratni vihor veliki broj mještana raselio je diljem Hrvatske i u inozemstva, reći će Ivan Ađin koji je bio istaknuti član Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), tada pod vodstvom predsjednika Bele Tonkovića.

image

U radionici za održavanje i sastavljanje motara

Velimir Brkić
18.09.2022., 16:29h
VELIMIR BRKIĆ
26. travanj 2024 21:40