Srećko Pavić
StoryEditor
‘BEZOBRAZNO’ ZDRAVO VOĆE

"Nema kuće u Sukošanu koja nema barem jedno stablo čičindre"

Čičindra se koristi kao prirodni antidepresiv i dijetalni međuobrok, ima i antikancerogena svojstva a i moćan je prirodni afrodizijak

Čičindra, žižula ili kineska datulja je drevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu.

- Nema kuće u Sukošanu koja nema barem jedno stablo čičindre koja je, uz blitvu, masline i strišnje-trešnje, zaštitni znak poljoprivrede ovog turističkog središta, često je govorio sad pokojni barba Joso Torbarina Điđa s Punte, poznat po kultnom kampu i čičindrama.

Neodoljiva rakija čičindrača

Čičindru su na ove naše prostore, potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, donijeli pomorci s dalekih putovanja.

- Prave sukošanske čičindre prepoznatljivog su i neodoljivog okusa, uvjeravju nas supružnici Božo i Marija Gašparović zvani Rošiljevi, dok konzumiramo plodove čičindre sa stabala ispred njihove obiteljske kuće uz Jadransku magistralu.

Od plodova čičindre rade se marmelade, sokovi i rakija čičindrača, na bazi lozovače.

- Liker od čičindre, čičindrača, bezobrazno je dobar. Pomaže kod nesanice i oslabljenog apetita, a smiruje i želučane tegobe. Dakako, ne decilitar ili više, već pićerin čičindraće, preporučuje Srećko Pavić, koji je cijeli radni vijek proveo u zadarskoj Vinilplastici.

Uzgoj, prodaja i prerada čičindre duboko su se ukorijenili u živote brojnih Sukošanaca, gdje je plodno tlo, tik uz bočatu vodu, idealno za odličnu kvalitetu njezinih plodova. Plod dobro podnosi i visoke temperature.

image

Danica i Ante Grginović

Miloševih 100 stabala

- Čičindra je prepuna vitamina C te se oduvijek koristi kao prirodni lijek, kaže nam Edi iz obitelj Milošević koji imaju plantažu od 100 stabala čičindre.

Učinkovita je za prirodno liječenje anksioznosti i nesanice. Izvrstan je međuobrok, osobito za one koji pokušavaju smršavjeti ili očuvati idealnu težinu.

- Koristi se i kao prirodni antidepresiv. Ima i antikancerogena svojstva, a i moćan je afrodizijak, uvjeravaju sugovornici u trećoj životnoj dobi, nostalgični “dalmatinski galebovi” s tek prispjelom mirovinom, dok čekaju red u pošti da plate prispjele račune.

Ono što manje ljudi zna, čičindra je odlična za maslinike, prava pošast za maslinovu muhu.

- Oni koji teže ekološkoj proizvodnji maslina, preporuka stručnjaka je da u nasadu posade oko 5 posto sadnica čičindre, preporuča legendarni Ante Grginović dok, sa suprugom Danicom, na Ruševcu pozira pokraj obiteljskog stabla čičindre starog više od 150 godina.

image

Stablo čičindre staro 150 godina

image

Neodoljivi i zdravi plodovi

15.10.2024., 09:12h
17. listopad 2024 18:41