Panoranski pogled s novog “starog” Masleničkog mostaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
MASLENICA NA PADINAMA VELEBITA

Odmor u kolopletu velebitske bure i morskog zraka

Impresivni spoj prirode, planine i mora, mediteranske s planinskom klimom, istinski dijamant prepun potencijala

Podno moćnog Velebita, gdje more ljubi planinu, ne postoji sa sigurnošću dokument o prvom naseljavanju Maslenice. Sjećanja ovdašnjih žitelja koja se prenose s koljenja na koljeno govore o prvom naseljavanju još od davne 1780. godine.

- Maslenica dobiva 1961. godine most koji nosi ime mjesta te je od velike važnosti za stanovništvo. A 25 godina kasnije, 1987., postaje gospodarsko pomorska luka za iskop i utovar boksita. U vihoru rata sve zamire, no život se ponovno budi i Maslenica postaje turističko mjesto, kazao je Luka Zubak.

Ovo područje u novijoj povijesti bilježi crne brojke još od kad je u 1. svjetskom ratu živote izgubilo 30-ak mladića. Nedaća u nizu je “španjola”, odnosno španjolska groznica koja odnosi oko 100 žrtava. A u 2. svjetskom ratu brojke su zastrašujuće, preko 100 vojnih i civilnih žrtava. U Domovinskom ratu život je dalo pet hrvatskih branitelja i deset civila.

image

U kultnom kafiću Point otvorenom ‘96

VELIMIR BRKIĆ

Marune, Nekići, Vulići, Kneževići, Šimićevići, Radoši

- Do 70-ih godina proteklog stoljeća ovdje su živjele obitelji prezimena: Maruna, Nekić, Vulić, Knežević, Šimičević i Radoš, kazao je Anđelko Knežević, na ranojutarnjoj nedjeljnoj kavi u kultnum kafiću Point nedaleko Masličničkog mosta. Prvi je to uopće od sedam ovdašnjih kafića, započeo je radom još 1996., nakon Domovinskog rata, kad još ovdje nije bilo niti vode niti struje.

Naseljavanje, odnosno izgradnja vikendica započinje 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, dok naseljavanje zapravo započinje kad nakon Domovinskog rata u općinskom središtu Jasenice ne dozvoljavaju dislokaciju, odnosno obnovu kuća nadomak mora. Doseljava se i u Maslenicu i u susjednu Rovanjsku, koji su na moru a ne u velebitskom kršu. Danas Jasenice broji oko 150 a Maslenica oko 800 žitelja.

- Maslenica je postala samostalno naselje 2014. godine, dotad je bila zaselak Jasenica. Prema Popisu stanovništva 2021. u Maslenici ima 1.396 stambenih jedinica, 270 kućanstava i 779 stanovnika, precizan je Tome Baričević.

image

Nakon nedjeljne mise u zajedničkoj crkvi Jasenica i Maslenice

VELIMIR BRKIĆ

Stotine vikendica, 270 kućanstava

Nemamo podatke tko živi u oko 500 vikendica, dok u 270 kućanstava žive Masleničani i Masleničke prezimena: Knežević, Baričević, Nekić, Maruna, Šarlija, Zubak, Šimičević, Rončević, Bužonja, Matković, Dedić, Juričević, Božić…

- Crkva sv. Jeronima nam je u Jasenicama, staro i novo groblje s mrtvačnicom u Rovanjskoj. Zato imamo školu, vrtić, doktora, zubara, poštu, poštara, vatrogasce, višenamjensko i dječja igrališta, tri dućana, sedam kafića, dva restorana, ponešto ljetnih zabava, svašta nešto. A i bračni par Nikolina i Josip Nekić protekle su godine u starom rudniku boksita na istočnom ulazu u Maslenicu, fascinantno uredili izletište “Morlacco”, odnosno kušaonicu lokalnih proizvoda i prezetancijski centar. Morate ga posjetiti i napraviti novinsku reportažu, uvjerljiva je gospođa Ana.

Ovdje se se javno vole planina, rijeka i more. Tu se isprepliću velebitska bura sa zdravim i slanim morskim zrakom, idealno za istinski odmor i opuštanje od stresa, bogomdano za razvoj selektivnih oblika turizma. Današnji turisti traže puno više od mora i sunca, traže doživljaj.

- Ovdje je impresivni spoj prirode, planine i mora, mediteranske s planinskom klimom, tradiciju s današnjicom. Zahvaljujući neposrednoj blizini autoceste Zagreb - Split, zračnoj luci Zadar, pomorskoj luci Gaženica, neposrednoj blizini dvaju impozantnih mostova koji premošćuju Novsko ždrilo, kvalitetnom smještaju, ovo turističko mjesto postaje sve traženija turistička destinacija.

- Maslenica i ovo podvelebitsko područje su turistički biser, nebrušen dijamant prepun potencijala. Naime, posljednjih desetak i petnaestak godina doživljava istinsku renesansu, priča nam sugovornik Rončević, nakon nedjeljne svete mise u Jasenicama.

image

Druženje uz čašicu razgovora

VELIMIR BRKIĆ

Pontonski most

Osim po Masliničkom mostu Maslenica je poznata i po pontonskom mostu. Naime, Maslenički most je srušen 21. studenog 1991. godine i tako se spriječilo potpuno okruženje već ugroženog grada Zadra i cijele sjeverne Dalmacije. Akcijom Maslenica početkom 1993. godine i briljantnom pobjedom Hrvatske vojske Masleničko ždrilo je vraćeno pod slobodni hrvatski teritorij te su se stekli uvjeti za izgradnju pontonskog mosta, privremenog rješenja do izgradnje novog Masleničkog mosta jer se cijeli promet između sjevera i juga Hrvatske otežano odvijao preko otoka Paga.

- U samo tjedan dana u ljetu 1993. s pet teglenica je montiran i usidren pontonski most dug 279 metara i širine 7,6 metara. Istovremeno se rade prilazne ceste s obiju strana Novskog ždrila na koje će biti naslonjen pontonski most. Otvorio ga je predsjednik Tuđman i s njim se prometovalo do izgradnje novog Masleničkog mosta koji je završen 1997. godine, podsjeća Maruna, dodavši kako je novi “stari” most u promet pušten 17. lipnja 2005.

Motel oživjela serija “Nestali”

Takođe motel “Plitvice”, kod starog Masleničkog mosta, otvoren je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je u sastavu tadašnjeg poduzeća “Plitvička jezera”. U ratu je značajno devastiran jer se stalno nalazio u središtu bitaka oko Masleničkog mosta.

- Početkom rata su ga zaposjeli srpski pobunjenici, potom su u njemu boravili Unproforci, nakon akcije Maslenica koristila ga je Hrvatska vojska, a potom tzv. Rojsovi inženjerci koji su gradili temelje autoceste, reći će Matković.

image

Općinska zgrada, osnovna škola, dječji vrtić

VELIMIR BRKIĆ

Kad je izgrađen, bio je hotel visoke kategorije sa 118 soba te je zapošljavao značajan broj ljudi s područja Jasenica i Starigrada. Nakon rata je devastiran i opljačkan, ostali su samo zidovi i ti ostatci motela. Kupio ga je jedan hrvatski iseljenik iz Australije. Jedno vrijeme su bili zainteresirani Norvežani i to kao luksuzni objekt koji je trebao postati rezidencijalni dom za starije osobe ali od nekad reprezantativog zdanja, zasad su ostale su samo ruševine

- Motel je opet oživljen u domaćoj ratnoj seriji Joška Lokasa “Nestali” gdje su snimljene brojne sekvence. Serija je u dvije sezone potukla rekorde gledanosti na HRT-u.

12.08.2023., 11:54h

VELIMIR BRKIĆ
01. listopad 2023 14:52