<p>Načelnik Općine Vir Marino Radović</p>
Načelnik Općine Vir Marino RadovićKažimir Škrbić
StoryEditor
13. sjednica Općinskog vijeća Vir

Načelnik Radović: Većina u Općinskom vijeću ne želi proračun nego kaos, zato treba raspustiti vijeće i raspisati nove izbore

Održana je 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Vir, ali bez načelnika Marina Radovića i vijećnika koji ga podržavaju

I dalje nema funkcionalnog proračuna Općine Vir, jer se na današnjoj 13. sjednici Općinskog vijeća Općine Vir – umjesto o izvršenju proračuna u 2022., raspodjeli korištenja viška prihoda iz 2022., odnosno prihvaćanju proračuna za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025. te drugim važnim odlukama – raspravljalo o izvješću o radu načelnika Općine Vir za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca. Današnja sjednica održana je tek iz četvrtog pokušaja, nakon tri uzastopna odgađanja, ali bez načelnika Općine Vir Marina Radovića i šestero vijećnika koji ga podržavaju.

– Većina dosad nije ponudila prave razloge za višekratna odgađanja sjednice. Čekanje na pravorijek Visokog upravnog suda zbog proračuna nije razlog, jer se sjednica danas održala, a pravorijeka po pitanju proračuna još nema, kaže načelnik Radović, koji predsjedniku Općinskog vijeća Josipu Bašiću i većini u Općinskom vijeću zamjera skidanje ključnih točaka s ponuđenog dnevnog reda sjednice.

– Sve ključne odluke vezane uz proračun skinute su s dnevnog reda, a riječ je o temeljnom aktu bez kojeg ne može funkcionirati jedinica lokalne samouprave. Skinuta je i odluka o usvajanju procjene rizika od velikih nesreća i analiza stanja sustava civilne zaštite, odnosno sve odluke koje smo predložili i koje su bitne. To su odluke koje zanimaju sve naše stanovnike, ali njih ne zanimaju stanovnici Vira. Zato je na dnevnom redu ostalo samo izvješće o radu načelnika, što je potpuno besmisleno, jer zadovoljstvo ili nezadovoljstvo većine u OV-u s radom načelnika u formalnom i obvezujućem smislu ne znači ništa, ističe načelnik Radović.

Postoje i dodatni razlozi za nezadovoljstvo, a oni sežu cijelu godinu unazad kada je tadašnji vijećnik većine Veseljko Orlić omogućio opoziciji preuzimanje Općinskog vijeća. U tom vremenu nove većine u Općinskom vijeću i blokadom nezakonitog proračuna, sve je stalo.

– Većina je odgovorna za nemogućnost isplate jednokratnih materijalnih potpora prema stanovništvu, pa je očito kako namjerno i svjesno drže cijeli općinski sustav u blokadi. Nered su napravili prije godinu dana nakon nelegitimnog preuzimanja Općinskog vijeća i otad ga stalno proizvode. Nisu dobili na izborima niti su im građani dali povjerenje, nego su iskoristili jednog prebjega kao političkog žetončića – kaže virski načelnik. Iz tih je razloga Radović s općinskim vijećnicima koji ga podržavaju napustio sjednicu, ponovivši apel ranije upućen Ministarstvu pravosuđa i uprave.

– Nema komunikacije između predstavničkog tijela i izvršne vlasti. Dapače, predstavničko tijelo opstruira rad ove općinske uprave i načelnika, pa nema drugog rješenja

osim novih izbora. Sjednice se sazivaju, potom odgađaju bez ikakvog smisla. Jednostavno treba raspustiti Općinsko vijeće, pa neka građani odluče, dodaje načelnik Radović

pozivajući se na činjenicu da je u prvoj godini njegovog mandata sve normalno funkcioniralo; isplate materijalnih naknada, potpora i svih drugih davanja prema stanovnicima otoka.

– Promjenom većine u Općinskom vijeću i posljedično i doslovno promjenom volje birača s posljednjih lokalnih izbora, više ne možemo isplaćivati božićnice, uskrsnice, naknade za udžbenike, stipendije i sve drugo što je usmjereno prema stanovništvu Vira. Jasno je tko je odgovoran za ovaj nered, pa je na resornom Ministarstvu velika odgovornost da što prije raspiše nove izbore. Na moj prvi zahtjev još nisu odgovorili, poručuje Radović.

Antonio Vučetić: Većina u vijeću je grupacija opsjednuta huškanjem na javne institucije

Općinski vijećnik Antonio Vučetić bio je jedan od onih koji su s načelnikom Općine Vir Marinom Radovićem napustili 13. sjednicu Općinskog vijeća. Vučetić je ponudio svoje razloge:

– Godinu dana trpimo apsolutnu destrukciju s nanošenjem izravne štete mještanima Vira. Većina u Općinskom vijeću blokirala je sve razvojne projekte i ugrozila sve aspekte društvenog života, i to od najmlađih Virana do umirovljenika. Provodi se manifest partikularnih interesa i demagoških sjednica, a iza svega je vidljiv jasan smjer ove anarhične skupine prema uništavanju institucionalnog djelovanja i funkcioniranja Općine Vir. Umjesto da se raspravlja o poboljšanju javnih politika, projektima i javnom interesu, ta grupacija opsjednuta je radom i funkcioniranjem pravne države te huškanjem na javne institucije. Pritom nisu artikulirali nijedan projekt u posljednjih godinu dana. Dakle, nisu predložili jedan jedini projekt, jednu javnu politiku ili se zalagali za jedan jedini javni interes, kaže vijećnik Vučetić.

Jadranka Okreša: Načelnik Radović nam prijeti preko famoznog Virskog lista

Na 13. sjednici bila je i vijećnica većine Jadranka Okreša koja je zaključila kako Vir ne napreduje, jer se pogoduje pojedincima.

– Treba informirati Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo financija i druga te tražiti da se razmisli o razrješenju načelnika Radovića, o našoj elementarnoj nepogodi. Netko Vir mora zaštiti od nerada i nečinjenja načelnika, a sve na štetu mještana. Prijeti nam preko famoznog Virskog lista i dezinformira javnost da donosimo nezakonite odluke, kazala je Okreša.

Frane Vučetić: Štiti ih PU zadarska u toj otimačini i pljački

U raspravi o izvješću o radu načelnika sudjelovao je vijećnik Frane Vučetić, a evo što je kazao:

– Proračun od 15 milijuna eura nije realan, znamo da je napuhan, ali nema veze. Sad se zbog sedam, odnosno pet spornih amandmana vrijednosti 200.000 eura koči proračun od 15 milijuna eura. Znam ja zašto se koči proračun, znamo i mi ovdje, ali ne zna javnost... Tko to zna što oni potpisuju, a možda čak i pečatiraju s pečatom predsjednika vijeća? Tko to zna što oni rade? A to rade zato što ih štiti PU zadarska u toj pljački i otimačini. To radi Marino Radović i njegova svita, poručuje vijećnik Vučetić. (K.Š)

22.08.2023., 08:59h
12. svibanj 2024 19:49