Velika šaka u lice hrvatskom turizmuVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
KOD MASLENIČKOG MOSTA

Nekad reprezentativno zdanje Motela Plitvice već godinama devastirano

Luksuzni motel je imao četiri zvjezdice, 118 soba i raskošnu opremu, dva restorana, disko klub, saunu, bazen,...

U središtu priče je motel Plitvice, nekada poznato i popularno odmaralište podno moćnog Velebita smještenog kod starog Masleničkog mosta koje je primalo putnike namjernike od druge polovice 80-ih godina. Danas je sudbina motela neizvjesna, potpuno je devastiran i prepušten daljnjem propadanju.

Hoće li to i dalje biti crna, tužna hrvatska priča ili će nekadašnje luksuzno, reprezentativno zdanje, koje je već preko 30 godina jezovito, mračno te potpuno devastirano, opljačkano, polusrušeno i zapušteno, na burovitoj lokaciji iznad Novskog ždrila, kojeg je moćni Nacionalni park Plitvička jezera 1983. izgradio po projektu Zdravka Bregovca, u konačnici zasjati u punom sjaju, pitanje je nažalost zasad bez odgovora. Možda ga oživi tračak svjetla u tunelu i znatna, sve veća zainteresiranost za kupnju od vlasnika, australskog Hrvata iz Lovinca te velika investicija desetaka milijuna eura.

image

Sjevero-zapadni ulaz u motel

VELIMIR BRKIĆ

Temelj za razvoj drugačijeg turizma

A ovdje je impresivni spoj prirode, planine i mora, mediteranske s planinskom klimom, tradicije s današnjicom. Zahvaljujući neposrednoj blizini autoceste A1 Zagreb - Split - Ploče, zračnoj luci Zadar, pomorskoj luci Gaženica, kvalitetnom smještaju, ovo turističko područje postaje sve traženija turistička destinacija.

Svi se slažu: Rovanjska, Maslenica i ovo nadnaravno podvelebitsko područje su turistički biser, nebrušen dijamant prepun potencijala. Obnovljen i rekonstruiran motel s kojeg na dvije razine puca pogled na Maslenički most i tjesnac bi zasigurno predstavljao dobar temelj za dinamičniji i učinkovitiji razvoj turizma ovog područja.

image

Nekad reprezentativan, danas ruglo

VELIMIR BRKIĆ

Raskošni objekt s uslužnim i diskretnim osobljem

Međutim, ni nakon 50-ak godina nije sasvim riješeno vlasništvo nad 58.000 metara zemljišta na kojem je NP Plitvička jezera izgradio motel. Razlog je što u zemljišnjim knjigama nije najbolje pokrivena kupoprodaja zemljišta pa su ljudi tijekom katastarske izmjere u Općini Jasenice, najviše iz Rovanjske, u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišnih knjiga stavili prigovore na izmjeru tvrdeći da su oni zapravo vlasnici pojedinih parcela zemljišta te su na sudu dokazivali vlasništvo. Početkom 2023. vlasnik je, naime, većinu zemljišta i sam motel Plitvice uknjižio na sebe i riješio vlasništvo jedan kroz jedan dok je spornim ostao manji dio zemljišta izvan objekta.

Doduše, motel je opet oživljen u domaćoj ratnoj TV-seriji Joška Lokasa “Nestali” gdje su snimljene brojne sekvence. Serija je u dvije sezone potukla rekorde gledanosti na HRT-u.

U početku, sredinom 80-ih godina motel Plitvice je bilo mirno, poželjno mjesto za obitelji, zaljubljene, dakako i preljubnike. Prvi puta sam ga posjetio odmah nakon otvorenja i bio sam frapiran raskošem. Bio je to i za sadašnje vrijeme reprezentativan objekt s dobrom spizom, diskretnim i ljubaznim osobljem, bazenom i heliodromom te najsuvremenijom opremom.

Uz svoje četiri zvjezdice i 118 soba, motel je imao dva restorana, disko klub, saunu, bazen, konferencijsku salu s kaminom, sustav grijanja na solarnu energiju i heliodrom.

A onda je 1991. započeo Domovinski rat, obrana hrvatskog, obiteljskog kućnog praga i borba za oslobođenje okupiranih gradova i sela. Kako se nalazio u neposrednoj blizini bitaka kod Masleničkog mosta motel Plivice je bio znatno uništen.

image

Jeziva i opasna za život unutrašnjost

VELIMIR BRKIĆ

Od 2009. bezuspješna prodaja motela

Prvo su ga, početkom jeseni 1991., okupirale srpske snage, uključujući tu i lokalne Srbe i JNA. U studenom su u zrak digli obližnji Maslenički most. Zatim je početkom 1992. godine stigao UNPROFOR, a neke od njihovih trupa su se smjestile u motelu. UNPROFOR je u svibnju 1993. još uvIjek bio u motelu. Prethodno je 22. siječnja 1993. Hrvatska vojska i policija pokrenula uspješnu VRO Maslenica te je ponovno spojen sjever i jug Hrvatske kao i odlučnost da se izgradi Maslenički most.

HV je preuzeo kontrolu nad motelom, a jedno vrijeme u njemu je bila smještena inženjerija generala Ljube Ćesića Rojsa koji je na području Posedarja i Maslenice gradila začetke buduće autoceste A1.

Nekoliko godina potom pojavio se Hrvat iz Australije, porijeklom iz Lovinca u Općini Poličnik, koji je motel i okolno zemljište kupio od hrvatskog Fonda za privatizaciju za tek 200.000 maraka ili 800.000 kuna ili sadašnjih 106.000 eura. Ipak, ispostavilo se da je to bila loša investicija: kako Maslenički most više nije postojao, motel je ostao izoliran i potpuno odsječen od većih prometnica. Tako mu je ostalo jedino da čeka izgadnju novog mosta.

Kada je 2005. godine stari-novi Maslenički most na istoj lokaciji izgrađen, šteta koja je na motelu nastala uslijed rata, pljačke i nemara toliko je narasla da bi bili potrebni milijuni za njeno saniranje. Uz to, australski Hrvat je za to vrijeme imao i imovinsko-pravne sporove s ovdašnjim žiteljima. Tako je 2009. godine odlučio prodati motelski kompleks po početnoj cijeni od 2.2 milijuna eura.

image

Grafiti i parole

VELIMIR BRKIĆ

Motel ni na zemlji ni na nebu

Početkom 2011. neimenovana norveška kompanija se raspitivala o motelu Plitvice. koji je prema njihovom planu trebao postati luksuzni objekt i rezidencijalni dom za starije osobe, za 300 korisnika iz Norveške i Hrvatske, a norveški investitor bi navodno zaposlio i do 250 ljudi.

Norvežani su izračunali da bi početna investicija u objekt zahtjevala 35 milijuna eura. Iako je izgledalo da sama cijena za Norvežane nije bila previsoka, uskoro su nestali iz hrvatskih medijskih izvješća pa se pretpostavlja da su svoje planove nastavili negdje drugdje. Sudbina motela Plitvice je i dalje neriješena, osim što danas predstavlja jedno od mračnijih prizora i simbola napuštene hotelske industrije u RH.

Nakon rata je devastiran i opljačkan, ostali su samo zidovi i ti ostatci motela pored sjevernog prilaza tzv, starome Masleničkom mostu. Kupio ga je jedan hrvatski iseljenik iz Australije koji ga je u 15-ak godina u nekoliko navrata pokušava prodati od 2,2 do 4,5 milijuna eura. I to je uvod, zaplet i vrhunac priče, a usprkos zainteresiranosti i znatiželji svekolikog pučanstva za konačni rasplet i zaključak ćemo se vjerojatno još načekati, ili ne.

image

Fascinantni pogled s kata motela

VELIMIR BRKIĆ
14.11.2023., 12:27h
VELIMIR BRKIĆ
19. rujan 2024 12:35