Benkovački sajam, svakog desetog u mjesecu i dan prije, poslijepodne do mrklog mraka, centralno je mjesto života u Benkovcu i popularno odredište za turiste željnog uranjanja u lokalni duh.
- Naravno da je sve ono što se ovdje može kupiti u svakom supermarketu i trgovačkom centru često i jeftinije, ali ništa ne može nadomjestiti ovdašnju atmosferu, tvrdi Ivica Ramić, autobusni prijevoznik iz Starigrada.
Trbuh grada na vratima Ravnih kotara i Bukovice
Za sajam kažu da je istinski trbuh grada na vratima Ravnih kotara i Bukovice, mjesto na kojem se osjeća duh podneblja Dalmacije i Mediterana, skladno pomiješanim s ovdašnjim i proizvodima Like, Međugorja, Baranje i Slavonije.
- Boje, okusi i mirisi svježeg voća i povrća, ali i glasanje četveronožnih životinja i peradi te zvukovi, dovikivanje i cjenkanje će vam nepogrešivo reći gdje se nalazite, reći će Ivan Fabijan, koji nudi umiljate, neodoljive zečiće, pogotovo za djecu.
Priča o Benkovačkom stočnom sajmu započinje prije stotinu godina kada je u samom centru mjesta Benkovac, svakog 10-og u mjesecu (tijekom ljeta), organiziran veliki stočni sajam.
- Hvala na informaciji, lijepo je znati tradiciju i običaje. Dosad samo znam da je Benkovački sajam smješten iznad Benkovca, ovdje u Benkovačkom selu, navodi mladoliki David iz Međugorja, koji ražnjeve od prokroma ili inoxa, s akumulatorom i elektromotorom, nudi za 130 eura.
Iz cijele Dalmacije, s dalekog juga, sa sjevere Hrvatske, iz cijele Slavonije i ovoga puta slijevale su se kolone poljoprivrednika, trgovaca, nakupaca, obrtnika i znatiželjnika, ne bi li pronašli robu zbog koje su krenuli na sajam.
- Kupuju, kupuju, ma ne puno, kaže 78-godišnji dida Dinko iz Pakova sela, koji prodaje bukare od 30 do 50 eura.
Bilo kako bilo, svakog desetog u mjesecu, svi putovi vode u Benkovac na istinsku seosku burzu svega i svačega.
- Uvjerio sam se, ovo je ipak najveći dućan na otvorenom u Lijepoj Našoj. Daj Bože da prodam kupus za kiseljenje, krumpir i kapulu, poželio je Nenad Aleksić iz Velikih Zdenaca koji ima tri sina, a za proizvodnju kupusa 25, krumpir 10 i za povrće pet hektara zemljišta.
Popusti, a nije "crni petak"
Ribani kupus je ovog mjeseca nazastupljeniji, jer kiseli kupus je nezaobilazan sastojak brojnih tradicionalnih jela i zimnica. Obiluje vitaminom C, kalijem i probioticima.
- Kiseli kupus je prirodno, Bogom dano zdravlje. Ako ga voliš, nikad nećeš proći jeftinije. Ovaj ekološki proizveden ribani kupus, iako nije "crni petak", za novinara je 30, ma 50% popusta, velikodušno nudi Ivica Mršić, Biograjac s Kose – Torovi.
Na štandu benkovačke udruge Mali koraci bla je predsjednica Josipa Rubelj, a do nje Marina Pandžić, kažu, majke kraljice, svaka s troje djece. Dubravka Radaš iz Lišana Ostrvičkih nudila je jabuke OPG-a Dario Buljat iz Suhovara.
Prisnac, domaći i svježi
Marija Bešlić, vlasnica obrta za usluge STUDIO M, koja je dugo godina radila u benkovačkoj Gradskoj upravi, nudila je degustaciju čak osam vrsta jabuka, dok je Rosa Brkljača iz Raštevića odala tajnu prisnaca, ravnokotarsko-bukovačke autohtone delicije.
- Prisnac je jedini kolač omasovljen u ovim krajevima koji još od antičkog doba ima dugu tradiciju pripremanja i postojanja u našim krajevima, rekla je Rosa Brkljača, dobitnica brončane medalje za prisnac na ovogodišnjem Prisnac festu u Zelengradu kod Mitrovića.
Vladarima, vijećnicima i svima onima koji su donosili važne odluke, narod je u znak dobre odluke pripremao prisnac.
- Sve što ide u prisnac mora biti domaće i svježe. Prisnac se poslužuje na loparu, jer se tako i peče ispod peke, ponosno će ovjenčana medaljama meštrica od prisnaca iz Raštevića.
Tko janjetine kušao nije, ni na sajmu nije bio
Gotovo je nemoguće doći na Benkovački sajam i ne kušati pečenu janjetinu s ražnja, barem pola kilograma. Štoviše, janjetina s ražnja gotovo da je stekla status benkovačkog brenda.
- Sajam mi je po stoljeća u krvi. Za cijenu se ne pita jedino na štandu s pečenom janjetinom i odojkom. Šparam cili misec da bi s prijateljima moga‘ kil‘, dva pečene janjetine poisti, popričati, zapivati, što u šali, što u zbilji reći će dobro znani folkloraš Zdravko Pilipović Žungul, Biograjac iz Medviđe.
- Nije važno koliko je pečene janjetine, već prijatelja za stolom, poručuje Žungul.
Atrakcija koja ne blijedi
Benkovac je grad koji je u nevjerojatno kratkom vremenu "zatvorio" priču o slici ruralnoga gradića u zadarskom zaobalju. Posebna je priča Benkovački sajam koji nije samo mjesto gdje se kupuje i prodaje, nego autentična manifestacija i atrakcija.
- Poznato je nadaleko i naširoko da se na Benkovačkom sajmu pronaći može širok asortiman proizvoda, pa se tako i danas moglo pronaći doslovno sve - od igle do aviona, govori Martin iz Pridrage.
Dobro, u ponudi nije baš ovog puta bilo aviona, ali svega ostalog je bilo.
- Iako je Benkovački sajam u prošlosti bio isključivo stočni, danas baš i nije tako. Osim stoke, na sajmu se može pronaći i mnoštvo drugih stvari, od hrane, odjeće i obuće, pa sve do raznih kućanskih pomagala. Ljudi koji tradicionalno žive od poljoprivrede i autohtonih zanata glavni su pokretači ovog sajma, govori Rajko, ovdašnji proizvođač meda.
Benkovački sajam je istinski čuvar tradicije i običaja. Nikoga ne zanima blještava reklama. Komad kartonske kutije na kojoj podebljano kemijskom olovkom piše cijena u eurima i to je to.
- Ponuda benkovačkog sajma: Prigorci, Podravci i Međimurci iz svojih mlinova dovoze brašno, Ličani krumpire, Varaždinci kupus, Bjelovarci telad, a Slavonci ponajviše svinje i odojke, dok se uvijek gostoljubivi domaćini pobrinu za bogatu gastronomsku ponudu, u jednom će dahu Ivan iz Šopota.
A ako niste bili nikada na Benkovačkom sajmu, svratite idućeg 10. u mjesecu ili poslijepodne, dan uoči desetoga, nećete požaliti. Za prosinac, mjesec darivanja, najavili su, između ostalog, i veliku rasprodaju pivaca i tuka, prirodnih afrodizijaka.