Osnovne škole su pred početak šk. god. 2024./25. prijavile 9 organizacijskih viškova iz razredne nastave, 6 organizacijskih viškova iz predmetne nastave, uz postojećih 6 organizacijskih viškova iz prethodne školske godinePixabay
StoryEditor
NEPOTIZAM U ŠKOLI

Osnovna škola kao ‘obiteljski biznis‘

Tek krajem svibnja, nakon ponovne prijave Prosvjetnoj inspekciji i dopisa Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Prosvjetna inspekcija je utvrdila nepravilnosti u radu škole te izrekla zabranu rada Ani Ćoso, temeljem sklopljenog ugovora o radu. Ravnatelj Josip Lučić raskinuo je protuzakonito sklopljen ugovor, ali je već sljedećeg dana ponovno zaposlio Anu Ćoso na 15 dana, a potom uz suglasnost Školskog odbora i na 60 dana

Božena Grubić, učiteljica razredne nastave s dugogodišnjim stažem ‘rada na zamjenama‘, poslala je medijima otvoreno pismo u kojem detaljno opisuje samovolju ravnatelja OŠ Galovac Josipa Lučića, optužuje ga za nepotizam i mnoge nepravilnosti vezanih za popunjavanje slobodnog radnog mjesta učitelja razredne nastave u toj školi.

Škola kao ‘obiteljski biznis‘

- Naime, na zapošljavanje učitelja razredne nastave u Osnovnoj školi Galovac umnogome je utjecala činjenica da u školi rade dva brata Josip Ćoso (nastavnik informatike) i Lovre Ćoso (pedagog škole), dok je supruga trećeg brata Marina Ćoso tajnica te škole. Ravnatelj OŠ Galovac Josip Lučić je s članovima obitelji Ćoso poduzimao različite aktivnosti da bi u školi na neodređeno vrijeme zaposlio Anu Ćoso, suprugu nastavnika Josipa Ćose, ujedno i predsjednika Školskog odbora. Usprkos svim razgovorima koji su se vodili s ravnateljem Josipom Lučićem u zbornici, javno pred kolegama i na sjednici Učiteljskog vijeća napominjući da je dogovoreno zaposlenje Ane Ćoso (koje je Ravnatelj nekoliko puta javno potvrdio) očiti primjer nepotizma i stoga nezakonito i neetično, po tom pitanju se nije ništa promijenilo.Ravnatelj se oglušio na sva upozorenja i Anu Ćoso je zaposlio na slobodno radno mjesto učiteljice razredne nastave najprije na određeno vrijeme (60 dana), tvrdi Božena Grubić.

Grubić nadalje navodi da je škola 10. listopada 2023. po prvi put raspisala natječaj za radno mjesto učitelja razredne nastave. Kandidati su pozvani na pismeni dio ispita koji se sastojao od zadataka u programu Excel (tablice, formule, graf...), što je vrlo neobičan sadržaj testa za učitelja razredne nastave. Dva člana Povjerenstva za procjenu i vrednovanje kandidata javno su izjavili kako smatraju da su zadaci neprimjereni za to testiranje. Ispit je, navodno, sastavio ravnatelj škole, a u cijeloj situaciji je li slučajno da je suprug Ane Ćoso nastavnik informatike u toj školi? Ana Ćoso je na testu postigla najveći broj bodova, pa ju je ravnatelj škole predložio Školskom odboru za zapošljavanje. Školski odbor nije prihvatio prijedlog za zapošljavanje Ane Ćoso, a ravnatelj je odlučio ne predložiti niti jednog drugog kandidata, među kojima sam bila i ja, koja sam u školi na određeno vrijeme (na zamjenama), uz prekide zbog porodiljnih dopusta radila 14 godina, piše Grubić.

Kako se obiteljski ‘provode‘ natječaji

Nakon završetka natječajnog postupka Ana Ćoso je nastavila raditi u školi, a najavljeno je ponovno raspisivanje natječaja. 24. studenoga 2023. škola je po drugi put raspisala natječaj. Istoga dana, Vijeće roditelja je smijenilo svoju predstavnicu u Školskom odboru, jer je negodovala oko prijedloga za zapošljavanje Ane Ćoso i pitala zašto se nakon 14 godina rada u školi na određeno vrijeme (na različitim zamjenama) opet ne zapošljava Božena Grubić, nego netko iz obitelji Ćoso, iz koje već nekoliko članova radi u školi. Gospođa nije dobila poziv na sastanak Vijeća roditelja i o svojoj smjeni saznala je naknadno od ostalih roditelja. Sastanak Vijeća roditelja na kojem je predstavnica smijenjena administrirala je tajnica Škole Marina Ćoso, a jedan od prisutnih predstavnika roditelja bila je je i Lidija Ćoso, supruga Lovre Ćose, pedagoga škole. Ravnatelj je bio prisutan, ali nije se izjašnjavao. Slučaj smjene predstavnika roditelja u Školskom odboru prijavljen je Samostalnom sektoru prosvjetne inspekcije u Splitu.

- Na ponovljenom natječaju prijavile smo se samo Ana Ćoso i ja. Provedeno je samo usmeno testiranje. Obje smo dobile maksimalan broj bodova. Uz to, imala sam tri dodatna boda (u natječaju je navedeno da se dodatni bodovi dobivaju za sudjelovanja na edukacijama, konferencijama….), a Ana Ćoso je dobila dodatnih pet bodova, iako je samo mjesec dana ranije imala samo 2 dodatna boda. Za svaki dodatan bod je potrebno pet potvrda, što znači da ih je trebala priložiti još 15. Obrazloženje ravnatelja je bilo da da "prošli put nije sve isprintala", pa je Ana Ćoso je ponovno bila prvorangirana kandidatkinja. Na sjednici Školskog odbora održanoj 18. prosinca 2023. ravnatelj je predložio Anu Ćoso koja je dobila tri glasa. Jedan od tih glasova je bio glas njezina supruga. Kandidatkinja nije dobila potrebnu većinu glasova, a ravnatelj niti ovaj put nije predložio mene kao drugorangiranu kandidatkinju, već je najavio raspisivanje novog natječaja. Napomenula bih da da imam već dosta dug staž na zamjenama te izvrsne povratne informacije učenika i roditelja. 21. prosinca 2023. OŠ Galovac ponovo je raspisala natječaj. Taj natječaj tog dana nije objavljen na mrežnim stranicama škole što je suprotno Pravilniku o zapošljavanju. Na mrežnim stranicama škole objavljen je više od dva tjedna nakon raspisivanja. Istog dana je objavljen i poziv na usmeno testiranje kandidata, iako je ono bilo već obavljeno. Sve ovo smo u nevjerici promatrale ostale dvije prijavljene kandidatkinje, kolege iz OŠ Galovac i ja. Jednoj od prijavljenih kandidatkinja je pri predaji natječajne dokumentacije ravnatelj uputio riječi: "Ne znam što to predaješ kad je sve dogovoreno". O tome je gospođa spremna svjedočiti, tvrdi Grubić.

image

Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije

Zadarska Županija

Šokantan nalaz inspekcije

Cijeli slučaj Božena Grubić je prijavila Prosvjetnoj inspekciji, a nalaz inspekcije ju je šokirao.

- Viša prosvjetna inspektorica Neda Galešić piše da je, nakon provedenog inspekcijskog nadzora, nedvojbeno utvrđeno da su sva tri natječaja propisno objavljena. Uputila sam dopis i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a, koliko mi je poznato, o cijelom slučaju je obaviješten i županijski pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić, koji je ravnatelju poslao zahtjev za očitovanjem, ali ravnatelj je i dalje ustrajao na provođenju svoje akcije neskrivenoga nepotizma, kaže Božena Grubić.

U međuvremenu, Školski odbor je, na prijedlog ravnatelja Josipa Lučića, s četiri glasa, od kojih je jedan supruga Josipa Ćose, zapošljava Anu Ćoso na neodređeno. Tek krajem svibnja, nakon ponovne prijave Prosvjetnoj inspekciji i dopisa Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Prosvjetna inspekcija je utvrdila nepravilnosti u radu škole te izrekla zabranu rada Ani Ćoso, temeljem sklopljenog ugovora o radu. Ravnatelj Josip Lučić raskinuo je protuzakonito sklopljen ugovor, ali je već sljedećeg dana ponovno zaposlio Anu Ćoso na 15 dana, a potom uz suglasnost Školskog odbora i na 60 dana. Spomenuti ugovor na određeno vrijeme istekao je početkom kolovoza te od tada Ana Ćoso više nije bila zaposlenica Škole.

- Međutim, ovih dana došlo je do nevjerojatnoga epiloga. Početkom rujna, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije na slobodno radno mjesto u OŠ Galovac rasporedio je učiteljicu razredne nastave koja je postala tehnološki višak u jednoj drugoj školi. Ravnatelj Josip Lučić je odbio zaposliti tu gospođu i na to radno mjesto je ponovo zaposlio Anu Ćoso. Ovo je očito slučaj bizarnoga i bahatoga ophođenja prema institucijama, ali i prema temeljnom načelu pravednosti, zaključuje Božena Grubić.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić potvrdio nam je da je županija, u ožujku 2023. godine, zaprimila prijavu nepravilnosti pri zapošljavanju učiteljice razredne nastave u OŠ Galovac. Županiju je i prosvjetna inspekcija obavijestila o provedenom inspekcijskom nadzoru i mjerama postupanja naloženima školi. No, iako je Zadarska županija osnivač i te škole u Galovcu, zakonski ispada da ima samo obveze, a ne i prava riješiti ovakve situacije.

- Ovaj upravni odjel, ako zaprimi bilo kakvu obavijest o prijavi nepravilnosti pri zapošljavanju, jedina mogućnost zakonskog regiranja je prijaviti to Prosvjetnoj inspekciji koja je nadležna za utvrđivanje zakonske ispravnosti postupka zapošljavanja, kaže Šimunić.

Škola nema obvezu zaposliti učitelja koji je tehnološki višak?

Organizacijski viškovi u školama javljaju se kada dolazi do smanjenja potrebe za radnikom (u cijelosti ili u dijelu radnog vremena), a povezano je sa smanjenjem broja razrednih odjela, zbog manjeg broja djece. Osnovne škole su pred početak šk. god. 2024./25. prijavile devet organizacijskih viškova iz razredne nastave, šest organizacijskih viškova iz predmetne nastave, uz postojećih šest organizacijskih viškova iz prethodne šk. god. godine, koji nisu vratili izgubljenu satnicu te se također nalaze u evidenciji. Kod srednjih škola ove školske godine, a prema postojećoj evidenciji zaposlenika, 5 nastavnika proglašeno je tehnološkim viškom (4 u dijelu satnice, a 1 u punoj satnici), a prošle školske godine proglašeno ih je 3 u dijelu satnice. Ukoliko škola iskaže potrebu za zaposlenikom, a koji se nalazi na županijskoj listi tehnološkog viška, on se obvezno upućuje u tu školu, ali pošto škola nije u obvezi primiti takvog zaposlenika, najčešće isti ne bude zbrinut.

- Sukladno članku 26. stavak 7. i 8. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, škola može odbiti upućenu osobu. Osobe koje su proglašene organizacijskim viškom, u dijelu ili cijeloj satnici, nalaze se u evidenciji zaposlenika koji su proglašeni organizacijskim viškom dok god ne riješe svoj radnopravni status i Povjerenstvo će ih uputiti u Škole koje su prijavile potrebu za zapošljavanjem, nakon odlučivanja, prema propisanim kriterijima, ako njihove kvalifikacije odgovaraju prijavljenoj potrebi, kaže Ivan Šimunić.

Evidentan je manji broj učenika u Zadru odnosu na prošlu školsku godinu – 129 učenika manje. S obzirom na tu činjenicu i broj razrednih odjela je manji za 4 razredna odjela, po jedan razredni odjel manje u OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Petra Preradovića.

28.09.2024., 15:18h
28. rujan 2024 15:20