TRAIL STAZAAna ŽuniĆ
StoryEditor
za sve uzraste

Otkrijte ljepotu Mjesečevog otoka uz Pag Outdoor Summer ture

Bilo da se odlučite za kajaking, pješačenje ili hiking doživjet ćete prostranstvo mjesečevog pejzaža, uživati u miru Paške uvale, nestvarnoj ljepoti i prirodi kamenog otoka

Turistička zajednica Grada Paga i ove godine u turističkoj sezoni organizira Pag Outdoor Summer ture -  sportske aktivnosti za sve uzraste na području Grada Paga. Uz besplatno vođenje, posjetitelji će otkrivati ljepotu mjesečevog otoka i uživati u kajakingu, hikingu i moonwalkingu. Ovaj jedinstveni događaj okuplja ljubitelje prirode i avanture pružajući nezaboravno iskustvo u jedinstvenom okruženju.

Otok Pag pruža brojne mogućnosti za outdoor aktivnosti namijenjene profesionalcima, ali i amaterima koji vole istraživanje brojnih prirodnih znamenitosti, uvala i staza. Bilo da se odluče za kajaking, pješačenje ili hiking doživjet će prostranstvo mjesečevog pejzaža, uživati u miru Paške uvale, nestvarnoj ljepoti i prirodi kamenog otoka.

Ove godine započinje se sa Moonwalkingom na stazi Sunčani sat. Polazak je 6. srpnja u 6 sati iz Smokvice. Staza „Sunčani sat“ kreće se makadamskom cestom iz Vlašića do Sunčanog sata, građevine koju je davno izgradio zaljubljenik u Sunce, more i paški krš.

„Putovima Mentora“ je kružna makadamska staza koja prolazi kroz vrijedan arheološki lokalitet, gradinu Gramajnik. Ova staza pruža pravo uživanje u nevjerojatnim kontrastima kamenog Paga i Velebita, plavetnila mora i neba, netaknute prirode i neopisivog mira. Svi polaznici uživat će 31. kolovoza u jutarnjim razgledima koje pružaju nezaboravne panorame. Polazak je kod crkve Sv. Mavra u Dinjiškoj u 6 sati.

Druga strana Mjeseca područje je na kojem su se ispreplele tri staze kamene čarolije, prekrasnih pogleda na Velebit, plavo more, na kamene stijene i plavo nebo. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati. Krenete li bilo kojom stazom zagarantirano Vam je uživanje i opuštanje. Na Drugoj strani Mjeseca su tri izuzetno atraktivne staze: staza Mikula, staza Sv. Jure i staza Zaton.

Staza Sveti Jure zahtjevnija je, ali kada je prohodate donosi nemjerljivo zadovoljstvo jer se nalazi u prekrasnom i netaknutom krajoliku, uz fantastične poglede s nekoliko vidikovaca koji se nalaze na stazi. Staza sv. Jure pružiti će vam nezaboravno putovanje u pašku povijest uz mnoštvo jedinstvenih pogleda, jedinstvenih struktura i igre prirode koja je Pag tako bogato obdarila. U nedjelju, 4. kolovoza povodom obilježavanja VRO Oluja organizirana je tura na stazi Sveti Jure. Polazak je s Gradskog groblja u Pagu u 6 sati.

Staza Mikula je prekrasna kružna staza započinje makadamskom cestom ispod Lokve na Ledeniku i vodi do crkvice svetog Mikule i Punte Mikule. Ono što će posjetiteljima sigurno izmamiti uzdah su paške kamene dine – polja nevjerojatnih kamenih oblika koja izlaskom i zalaskom sunca i njegovim sjenama kao da igraju neku samo sebi znanu igru koja se najbolje može razaznati s dva vidikovca na stazi.

Staza Zaton je izuzetno zanimljiva i laganija staza koju će posjetitelji moći upoznati za noći punog mjeseca.

Na ovoj predivnoj stazi organizirane su dvije večernje ture s pogledom na pun Mjesec, jedna će se održati u nedjelju, 21. srpnja u 20.30 sati, a druga u ponedjeljak, 19. kolovoza  u 19:30 sati.

Polazak za obje ture je s parkirališta na Velom boku. U subotu, 7. rujna organiziran je hiking na obje staze Mikula i Zaton, a sudionici će istražiti slikovite staze i uživati u zadivljujućim pogledima i ranojutarnjim vizurama. Polazak je u 7 sati s parkirališta na Velom boku.

Uoči blagdana Vele Gospe 14. kolovoza organizirano je hodočašće, usponom na sv. Vid i dočekom izlaska Sunca na najvišem vrhu otoka Paga i najljepšem malom vrhu u Hrvatskoj. Polazak je u 4.45 sati s parkirališta na ulazu u Kamp Šimuni.

Ove godine nastavlja se program Plava staza Mjesečevog otoka– kajaking u trajanju pet sati duž Paške uvale na ruti Bašaca – Veli Bok – Punta Mikula – Zaton i natrag po beskrajno plavom moru koji je prošle godine izazvao zanimanje posjetitelja i odlične reakcije svih onih koji vole ovu vrstu aktivnosti. Organizirane su dvije ture, obje s polaskom sa Bašace u 9 sati, prva je na rasporedu 12. srpnja, a druga 27. kolovoza.

Pag Outdoor Summer nije samo sportski događaj, već i prilika za upoznavanje novih prijatelja, razmjenu iskustava i uživanje u nevjerojatnoj prirodi otoka Paga. Pridružite nam se i budite dio Pag Outdoor Summer 2024. – događaja koji spaja sport, prirodu i adrenalin!

image

KAJAKING

Ana ŽuniĆ

PAG SUMMER OUTDOOR – PROGRAM 2024.

MOON WALKING

SRPANJ

6.07. SUNČANI SAT + MOON WALKING, polazak u 6:00h iz Smokvice u Vlašićima

KOLOVOZ

31.08. DINJIŠKA MENTORI + MOON WALKING, polazak u 6:00 kod crkve Sv. Mavra u Dinjiškoj

HIKING

SRPANJ

21.7. Staza Zaton, pun Mjesec – polazak u 20:30h s parkirališta na Velom boku

KOLOVOZ

4.8. Staza Sveti Jure, tradicionalno obilježavanje VRO Oluja -  polazak u 6:00h s Gradskog groblja u Pagu

14.8. Uspon na Sveti Vid, tradicionalno hodočašće uoči Vele Gospe i doček izlaska Sunca – polazak u 4:30h s ulaza u kamp Šimuni

19.8. Staza Zaton, pun Mjesec – polazak u 19:30h s parkirališta na Velom boku

RUJAN

7.9. Staze Zaton i Mikula - polazak u 7:00h s parkirališta na Velom boku

Rok za prijave je dva dana prije ture. Potrebno je u prijavi navesti broj mobitela putem kojeg će primiti informativni letak sa podacima i potrebnom opremom. Za noćne ture sudionici imaju osigurane naglavne lampe.

Prijave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KAJAKING

PLAVA STAZA MJESEČEVOG OTOKA

RUTA: start Bašaca – Veli Bok – Punta Mikula – Zaton i natrag – cca 5 sati

SRPANJ

12.07. polazak u 09:00h

KOLOVOZ

27.08. polazak u 09:00h

Prijave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

*Svojom prijavom sudionik/sudionica potvrđuje da je upoznat/a sa zahtjevnosti svih outdoor aktivnosti na području grada Paga, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, te da izletu pristupa na vlastitu odgovornost. Sudionik/sudionica mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan ili otkazati izlet.

25.06.2024., 08:38h
29. rujan 2024 00:50