Brod porinut u jezeroVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA KATAMARAN ZA 56 PUTNIKA i 3 ČLANA POSADE

Plovidba električnim brodom Danguba po Vranskom jezeru

Zaplovite Vranskim jezerom i doživite ga iz potpuno drukčije perspektive, pozvao je Šime Mršić, ravnatelj JU Park prirode Vransko jezero

Veliki dan za Javnu ustanovu Park prirode Vransko jezero, Općinu Pakoštane i Zadarsku županiju, nakon više od pet godina od kad je izgrađen u pogon je iz lučice Crkvina po prvi puta stavljen električni brod Danguba. Atraktivna plovidba Vranskim jezerom, najvećim jezerom u Hrvatskoj, traje 60 minuta.

- Električni brod Danguba je dodatna ponuda na Vranskom jezeru, nova atrakcija za naše posjetitelje. Zaplovite Vranskim jezerom i doživite jezero iz potpuno drukčije perspektive, pozvao je Šime Mršić, novi ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, bivši državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Atraktivni brod s atraktivnim imenom

image

Brod može primiti 56 putnika

VELIMIR BRKIĆ
Radi se o dvotrupcu, katamaranu dugom 15 m, širokom 5,65 m, s 56 sjedala za putnike i tri člana posade. Brod ima dva motora od po 30 kW, dva solarna panela za napajanje navigacije, zvučnika, audio vizualnu prezentaciju i slično te zatvorenu staklenu kabinu odnosno salon za posjetitelje, što će omogućiti korištenje broda tijekom cijele godine.

- Novi brod je nazvan Danguba po čaplji dangubi, rizičnoj vrsti kojoj je Vransko jezero jedino priobalno gnjezdilište u Hrvatskoj, a ujedno je i zaštitni znak Parka, podsjeća Mršić.

Kapacitet broda je 56 putnika, a kružna plovidba po Vranskom jezeru započinje u lučici Crkvine svaki dan u 10 sati. Ulaznice za brod se kupuju na infocentru Crkvine gdje se možete i dodatno informirati o plovidbi eletričnim brodom.

- Vransko jezero je na granici Zadarske i Šibensko-kninske županije koje godišnje posjeti ptreko 3 milijuna turista. Samo neka 3 posto tih turista dođe na Vransko jezero i mi ćemo biti prezadovoljni, poželio je Mršić.

Zadovoljan gost, najbolji gost

Zbog svog položaja i karakteristika Vtransko jezero se u mnogočemu smatra jedinstvenim na europskom području.

image

Šime Mrđić, ravnatelj JU PP Vransko jezero

VELIMIR BRKIĆ
- Električni brod Danguba nakon dugog čekanja zaplovio je ovim jedinstvenim svjetskim Vranskim jezero i sad imamo jednu od ljepših atrakcija koje ovo Vransko jezero ima, kazala je Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, te dodala:

- Imamo veliki ovogodišnji interes za Hrvatsku i Zadarsku županiju. Moramo opravdati taj interes, bez brze zarade. Gostoljubivost domaćina je na prvom mjestu, jer zadovoljan gost je najbolji gost, poručila je Kadija.

Atraktivnost i kvalitetan proizvod turističke destinacije u suvremenim je turističkim kretanjima najčešće osnovni motiv pri izboru putovanja turista.

Zapovjednik broda Danguba je Luka Radaš, noštromo Vito Šarić, dok su mornari Josip Kamber i Žarko Rakić.

Turističkim vlakićem do broda

image

Vransko jezero, 11.6.2023. Prva plovidba električnim brodom Danguba... Luka Radaš, zapovjednik broda

VELIMIR BRKIĆ
- Uz promociju TZ Općine Pakoštane će s turističkim vlakićem uspostaviti liniju od Pakoštana na Crkvine na Vranskom jezreru, kako bi turisti i svi zainteresirani mogli na vrijeme doći na električni brod Danguba, objavila je Danijela Vulin, direktor TZO Pakoštane.

Pored navedenih na prvoj plovidbi brodom Danguba nazočili su Ines Ljubić, pomoćnik direktora za operativni marketing TZ Šibensko-kninske županije, Slave Stojanov, voditelj referade za gospodarstvo i održivi razvoj Općine Pakoštane, Damir Maričić, voditelj turističke angencije u hotelskoj kući Ilirija i drugi. Za dosad rijetko viđenu slasnu spizu bio je zadužen biogradski Catering by Balde.

22.06.2023., 12:35h
VELIMIR BRKIĆ
04. svibanj 2024 06:58