VRANA/Pakoštane, 23.7.2024. Dani vitezova vranskih... Za sva vremenaVelimir Brkić
StoryEditor
POVIJESNO-SCENSKI SPEKTAKL U VRANI

Dani vitezova vranskih, spektakularni mamac za tisuće turista

Ovo spektakularno događanje je najveća je manifestacija povijesne tematike na cijelom Jadranu, a predstavlja rekonstrukciju povijesnih bitaka između Križara i Osmanlija

Dani Vitezova vranskih je povijesno-scenski spektakl koji se svakoga ljeta održava u Vrani, izuzetno važnoj za hrvatsku povijest srednjeg vijeka kao sjedište velike crkvene i svjetovne moći od 11. do 14. stoljeća, te u općinskom središtu Pakoštane.

- Općina Pakoštane, Turistička zajednica i Udruga Vitezovi vranski organiziraju spektakl na povijesnim prostorima, gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti. Mi na ovaj način evociramo uspomene na Križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i svoje domovine, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.

Ovo spektakularno događanje, najveća je manifestacija povijesne tematike na cijelom Jadranu. Više od 10 tisuća posjetitelja svake godine uživa u rekonstrukciji povijesnih bitaka između kršćanske vojske i turskih osvajača. Osim toga, tu se predstavljaju srednjovjekovni obrti i zanati, ondašnja - kuhinja i glagoljaška radionica, te se održavaju viteški turniri.

image

VRANA/Pakoštane, 23.7.2024. Dani vitezova vranskih... Žene, sastavni dio priče

Velimir Brkić
image

Noćna bitka u Vrani

Jakov ĐinĐiĆ

Strastvena ljubav mora i Vranskog jezera

- Mi smo na jedinstvenom položaju između mora i jezera, gdje se strastveno ljube Jadransko more i Vransko jezero. Jedan je to od razloga da našim turistima, na bogomdanoj dijeliću zemaljskog raja, prikažemo jedan dio bogate povijesti, kroz bogat i šarolik program, naglasila je Vulin.

Na Danima Vitezova vranskih možete vidjeti templare, turske paše, vitezove-konjanike, žonglere, običan puk.

- Cijeli događaj rekonstruiran je na način da svakog posjetitelja vodi kroz povijest i povijesne bitke koje su se događale baš na tom području, kaže Vulin, te ističe kako za održavanje manifestacije treba čak oko 200 sudionika.

Tradicionalna je to manifestacija koja Vrani vraća stari sjaj i oživljava minula vremena. Vrani danas broji 220 kućanstava i oko 800 stanovnika prezimena: Bačić, Barišić, Birkić, Bogunović, Čačić, Čirjak, Desnica, Đodan, Filipović, Golem, Jajčanin, Kapetanović, Klarić, Knežević, Kruneš, Milošević, Kovačević, Pandžić, Orlović, Pelicarić, Prtain, Polegubić, Rakić, Rogić, Striguljica, Šarić, Šuša, Tokić, Zelić, Zrilić, Zurak, Žutelija.

- Kao vječno raskrižje putova oduvijek se za Vranu isplatilo boriti. Vranski vitezovi ni danas je ne prepuštaju zaboravu, naslanjaju se na vitezove templare iz 12. stoljeća te ivanovce iz 13 i 14. stoljeća. Mi na ovaj način evociramo uspomene na Križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i svoje domovine, naglasila je Vulin.

image

Vatromet za pamćenje

image

Milivoj Kurtov i Danijela Vulin

Spektakl za pamćenje

- Spektakl svih spektakla u gotovo 20-godišnjoj povijesti održavanja “Dana vitezova vranskih” i noćnih bitaka Križara i Osmanlija, održavao se kod Maškovića hana, a posljednjih godina na lokaciji Pećina, oko 500 metara iznad Starog grada Vrane, koji je u srednjem vijeku odigrao ključnu ulogu u hrvatskoj povijesti, zidina Gradine, Castrum Aureanae, utvrde templara i ivanovca te vranskih priora, pojašnjava Vulin.

Riječ je fascinantnom prirodnom okruženju, o kotlini okruženoj brdima, prirodnim tribinama, kod izvora Pećina od kojeg se od kraja 1. stoljeća poslije Krista putem rimskog akvedukta u dužini od 42 kilometara vodom opskrbljivao antički Jader - Zadar.

- A što reći, znojimo se i trudimo iz svako ljeto, no sve smo bliže i sve manje nedostaje da ih dokrajčimo i da Vrana bude naša. Ovo je predivno mjesto, prepuno vode i dobrih uvjeta, a naš sultan kazao je da je moramo osvojiti jer je u njoj centar svijeta, poručio je kapetan osmanlijske vojske Dražen Leš iz Dubovačkih streličara.

Turci prijete, no kršćanska vojska neće se dati tako lako, jer se još od 9. stoljeća na ovim prostorima gajile kršćanske vrijednosti i čuvao hrvatski identitet.

- Borimo se, jer smo čuli da Turci prodiru, no mi branimo svoje i ne damo onima s istoka da prodru u kršćanske krajeve. Čuvat ćemo ih do zadnje kapi krvi. Uvijek smo spremni i uvjeren sam da ćemo pobijediti, naglasio je vođa kršćanskih vojnika Ante Šarić, predsjednik povijesne Udruge Vitezova vranski.

Ipak, je li zbog trenutačnog razmimoilaženja u Udruzi Vitezovi vranski ili zbog nečeg sasvim drugog, samo noć prije ovogodišnje povijesne bitke dogodio se incident, izgorjela je drvena tvrđava, svojevrsna replika Maškovića hana, te se na sam dan povijesne bitke morala podignuti sasvim nova.

image

Noćna pomorska bitka u Pakoštanima

Jaklov Đinđić
image

Bitka Križara i Osmanlija kod Pećine u Vrani

Pomorska noćna bitka

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda rezultirala su činjenicom da je Općina Pakoštane godinama top poželjna turistička destinacija u Zadarskoj županiji i na srednjem Jadranu, s gotovo 100 tisuća dolaska i ostvarenih oko 750 tisuća noćenja.

- U sklopu povijesnog spektakla, Dani Vitezova vranskih, u Pakoštanima se održava i Pomorska noćna bitka. To je jedinstveni događaj i rekonstrukcija pomorske bitke na moru, gdje se kršćanska vojska i turski osvajači bore drvenim brodovima, uz vatrene strijele, baklje i replike srednjovjekovnih topova, zaključila je Danijela Vulin.

U veličanstvenoj bitci sudjelovali su jedrilica, brodovi i brodice. A posjetitelji su, osim u ljepoti brodovlja, mogli uživati i u svjetlosno-zvučnim efektima, vatrenim strijelama, kuburama, topovima, katapultima. Na oduševljenje nazočnih, naročito djece, sve je završilo velikim vatrometom.

image

Zaljubljenici u viteške borbe

image

Krvave bitke Kršćana i Osmanlija

image

Vrtuljak za djecu

27.07.2024., 15:52h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
08. rujan 2024 06:00