Google Earth/Islandofheron.pl/Screenshot
StoryEditor
Izbetonirali škrape

Poljaci sagradili privatni mul na pomorskom dobru u Dragama

Nema dana da ne dobijemo više prijava građana o devastaciji pomorskog dobra. Naravno, radi se to tijekom čitave godine, no ljeti, kad su svi na moru, to je itekako vidljivo

"Kućica Carpe Diem smještena je u prvom redu naselja tik uz more. To znači da ćete imati izravan pristup privatnom molu koji će vam omogućiti skok u kristalno čiste vode. Čeka vas jedinstvena avantura kupanja među predivnim krajolicima", stoji u oglasu kojim firma s poljskim kontakt podacima oglašava najam luksuznih kuća za odmor u Dragama, pod nazivom "Carpe diem". - piše morski.hr

Općina nije uspostavila pomorsko redarstvo, pa može divljati tko hoće: "To treba rušiti!"

- Ne znam da iznajmljuju privatnu plažu, ali sam ja tamo bio još u svibnju i vidio taj mul. Nažalost, ne mogu tamo djelovati jer još Općina Pakoštane nije uspostavila pomorsko redarstvo. To je problem i ja ne mogu djelovati. Tu je bila Lučka kapetanija, međutim oni apsolutno ništa nisu napravili po tom pitanju.

image
Islandofheron.pl/Screenshot

To triba srušit, samo triba vidit način kako. To je bahato, arogantno i katastrofalno. Pričao sam s pročelnicom o tome i moramo što prije uspostaviti red. Bez odluke o komunalnom redu u Pakoštanima, meni su ruke vezane - priča za Morski HR Stipe Kurtov, jedini komunalni redar koji u općini sam pokriva četiri naselja!

- Ja sam sam. Neće ti nitko to raditi. Ja sam Pakoštanac i tu je dosta neugodnih situacija i teško je naći čovika koji bi bio voljan raditi. Ne bi bio nikakav problem da se naša općina dogovori s općinom Tisno ili Biograd ili da nađemo čovika iz drugog mista i da se minjamo. Ovako je zeznuto za raditi. Mi smo stavili oglas i nitko se ne javlja - kazuje nam komunalni redar koji još jednom potvrđuje činjenicu da je nakon donošenja novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama 29. srpnja 2023. godine nastao vakuum prostor za divljanje po Jadranu. Razlog tome je što mnoge ingerencije s Lučke kapetanije prelaze na lokalnu (samo)upravu, a ako nisu doneseni pravilnici i uspostavljeni pomorski redari (što su općine bile dužne napraviti), jednostavno nema tko čuvati naše pomorsko dobro.

08.07.2024., 14:36h
06. listopad 2024 15:01