Daniel PeraCmc/screenshot
StoryEditor
TUŽNA VIJEST

Preminuo Daniel Pera (53), jedan od glumaca u spotu za legendarnu pjesmu “Bili cvitak” Jure Stublića...

Spot je sniman u Zadarskoj županiji, a radnja se zbiva 1992. godine u okolici Zadra i Zatonu. Uloge u glazbenom videu pripale su domaćim glumcima, a među onima čije lice najviše pamtimo je i ono Daniela...

Preminuo je Daniel Pera...

Tužna vijest danas je ražalostila Zadar, riječ je o jednom od glumaca u spotu za legendarnu pjesmu “Bili cvitak” Jure Stublića. 

Spot je sniman u Zadarskoj županiji, a radnja se zbiva 1992. godine u okolici Zadra i Zatonu. Uloge u glazbenom videu pripale su domaćim glumcima, a među onima čije lice najviše pamtimo je i ono Daniela. 

Jura Stublić, pjevač Filma, u spotu  glumi svećenika.

image

Daniel Pera

Cmc/screenshot

-S ponosom si bio glavna uloga na snimanju ovog spota na Dračevcu u vrijeme rata 1992 godine... Neka ti bude laka Hrvatska zemlja Daniele... Počivao u miru prijatelju... Iskrena sućut obitelji. Ova pjesma će se uvijek pjevati!- napisao je u FB objavi Igor Jelenić Toto, opraštajući se s poznanikom iz ratnih dana Zadra. 

-Bio je zadarski maneken, jedan od najboljih svih vremena, još tamo od kraja 80 - tih godina. Živio je na Bulevaru nekad- prisjetio se Toto Daniela.

image

Daniel Pera

Cmc/screenshot

Bili cvitak proturatna je i ljubavna pjesma hrvatskog rock pjevača i sastava Jure Stublića i Filma iz 1992. Prvotno je objavljena na sedmom studijskom albumu Hrana za golubove, na kojem se nalaze mnoge domoljubne i proturatne skladbe, a otpjevana je iz gledišta jednog mladog hrvatskog branitelja. Govori o njegovim osjećajima i mislima tijekom odlaska na bojište, tješeći svoju djevojku poručujući joj da, ako pogine, ne žali za njim i da smatra njegovu smrt znakom pobjede i slobode svoga naroda.

Moli i da mu kao spomenik spusti jedan bili cvitak iznad Kijeva i Kruševa, kao tada i znak sjećanja na- u ratoj agresiji na Domovinu - stradala naselja. 

Godine 1992. u emisiji Hit depo na Hrvatskoj radioteleviziji spot je dobio nagradu za najbolji glazbeni video...

Kliknite za spot...

Dico moja mladih krila

Visoko mi letiš ti

Mene zove domovina

Slobodna ces ostati

Nebojim se ja umrijeti

Za slobodu i za dom

Vec se bojim kada odem

Da ti krila ne slome

Dico moja kad rat prode

Raspast ce se okovi

Da poletim cistim zrakom

Iznad zemlje slobodne

Spusti jedan bili cvitak

Tamo iznad kijeva

Spusti jedan bili cvitak

Tamo iznad kruseva

Bili cvitak je na spomen

Jednoj vjecnoj ljubavi

Za svoj narod i za tebe

Morao sam umrijeti... (PL)

image

Daniel Pera

Cmc/screenshot
31.01.2023., 23:39h
ZADARSKI TJEDNIK
18. travanj 2024 19:01