38429
Zadarska Županija
StoryEditor
BEZ LIJEČNIKA?! - 2. dio

Pročelnik Kolega proziva paškog gradonačelnika za nesuradnju u zdravstvenoj skrbi

Nakon što su iz Grada Paga objavili da se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom adekvatne medicinske skrbi i liječnika, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima i posjetiteljima, reagirao je priopćenjem pročelnik UO za zdravstvo zadarske županije Marko Kolega, koji je, među ostalim, poručio javnosti

Nedostatak zdravstvenih djelatnika jedan je od najvećih izazova današnjice koji je prisutan u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Ovaj problem može se riješiti samo integralnim pristupom na više razina. Dio problema rješava Ministarstvo i Zadarska županija, a dio problema trebaju rješavati i jedinice lokalne samouprave, posebice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kao pozitivan primjer mogu istaknuti Općinu Preko koja je samostalno, davno prije nego je to napravilo Ministarstvo, nabavila brodicu za hitni prijevoz pacijenata te već više od 15 godina, u suradnji sa svim općina otoka Ugljana i Pašmana, kao i uz potporu Županije, pruža dodatnu zdravstvenu skrb.

Općine Bibinje, Sukošan, a odnedavno i Kolan (na otoku Pagu) također sudjeluju u organizaciji i financiranju primarne zdravstvene zaštite.

Vezano za ispostavu hitne medicinske službe u jedinici Pag, svjesni smo pritisaka i dodatnih zahtjeva, pogotovo za vrijeme turističke sezone kada se broj stanovnika na otoku višestruko poveća. Svi djelatnici ispostave Pag ulažu dodatne napore da bi sve te zahtjeve i potrebe ispunili. Do kraja sezone u ispostavi Pag zdravstvenu zaštitu pružat će T1 tim.

Napomenuo bih dvije činjenice; jedna je da Grad Pag, kao jedina od svih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, nije potpisao ugovor sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć o financiranju dodatnih timova liječnika, a druga je da gradonačelnik Grada Paga jedini nije odgovorio na zahtjev za definiranje sletnog mjesta za helikopterski prijevoz pacijenata. Ovo najbolje pokazuje koliko je rukovodećim ljudima stalo da sudjeluju u organizaciji primarne zdravstvene zaštite na svom području.

Usprkos apsolutnom nedostatku inicijative iz Grada Paga, što uvelike otežava rad svih zdravstvenih ustanova, a uvažavajući sve probleme manjka kadra, Zavod za Hitnu medicinu, Dom Zdravlja i Upravni odjel za zdravstvo i dalje će organizirati zdravstvenu zaštitu na otoku Pagu, kao i u svim ostalim područjima Zadarske županije.

03.07.2024., 17:49h
06. srpanj 2024 05:30