Poplava u ObrovcuZadarska županija
StoryEditor
Ministar Božinović u Obrovcu

Situacija u Obrovcu se smiruje, vodostaj Zrmanje pada, ali opasnost i dalje prijeti

Ministar Božinović istaknuo je da je danas situacija bolja jer vodostaj Zrmanje opada unatoč neprestanoj kiši, no tvrdi da je opasnost i dalje prisutna zbog jakog vjetra i rijeka ponornica koje utječu u Zrmanju

Ministar Davor Božinović u ranim jutarnjim satima obišao je poplavljeni Obrovac. Istaknuo je da se ovakva bujična poplava ne pamti u Obrovcu te zahvalio žurnim službama i građanima na uloženom naporu. Izvijestio je da nema ljudskih žrtava, a štetu će se moći procijeniti tek kada se vrijeme smiri. 

- Kiša i dalje pada, daleko smo od toga da kažemo da je opasnost prošla. Rastu vodostaji rijeka diljem zemlje, a Obrovac je kritična točka s obzirom na njegov  geografski položaj, upozorio je Božinović te dodao da svi pripadnici službi na terenu rade dobar i profesionalan posao. 

}Istaknuo je da je danas situacija bolja jer vodostaj Zrmanje opada unatoč neprestanoj kiši, no tvrdi da je opasnost i dalje prisutna zbog jakog vjetra i rijeka ponornica koje utječu u Zrmanju. 

Ministar se dotakao i teme obalnog zida za zaštitu od poplava izgrađenog 2008. koji je sada popustio. 

- Moramo osvijestiti na razini cijele države da su klimatske promjene učinile Hrvatsku ranjivom. Zid je napravljen 2008. temeljem stogodišnje procjene prije 2008. Zid je građen prema najvišem vodostaju koji je do tada izmjeren. Da smo 2005 imali ovakav vodostaj, tada bi ovaj zid bio viši, rekao je ministar.

Istaknuo je da je nužno očistiti dno Zrmanje od pijeska i mulja koji se nakupljao te izgraditi viši zid kako se ovakve stvari ne bi događale.

image

Ministar Božinović u Obrovcu

Zadarska županija

-Klimatske promjene više nisu teoretsko pitanje, nego praktično. Posljedice klimatskih promjena osjećamo u vidu ovakvih poplava ili požara kakav je bio onaj prošle godine u Zatonu. Klimatske promjene događaju se zbog globalnog  neodgovornog ponašanja u svijetu. EU je osnovala i posebnu upravu koja se bavi mehanizmom  zaštite i spašavanja, iz toga i mi opremamo vatrogasne postrojbe i HGSS, ali morat ćemo svi zajedno više poraditi i na prostornom planiranju. Danas imamo već dovoljno  vlastitih iskustava da moramo voditi računa o tome na kakvim površinama gradimo objekte i kakvi su nam temelji. To treba raditi brzo i u skladu s preporukama struke, zaključio je Božinović.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan dotakao se teme odmuljivanja Zrmanje i preventivnih mjera koje su se poduzele, rekavši da je količina padalina u jednom danu bila jednaka količini padalina u većem dijelu godine. Dotakao se i teme obalnog zida.

- Zamka je naše uvjerenje da je ovaj zid apsolutna zaštita i da se ne može dogoditi ništa, ali dogodilo se. Voda se prelila u kratkom roku, ali mislim da su građani i Stožer učinili sve što se moglo. Imali smo pripremljenih 2000 vreća, ali za ovakav val to nije bilo dovoljno, rekao je Župan. 

Osvrnuo se i na temu odmuljivanja Zrmanje rekavši a je zadnji pokušaj da se to napravi bio prije 17 godina. Naglasio je da su tada s jednim brodom krenuli micati pijesak s dna, što je financirao Grad Obrovac. Problem je nastao kada se brod pokvario te, kako kažu, drugi nisu mogli naći. Naglasio je da se godinama uzimao pijesak s dna Zrmanje te da se njime izgradilo "pola Zadra" sve dok nisu došli drugi građevinski materijali. 

16.05.2023., 10:06h
20. rujan 2024 11:38