Flkloraši, Krijesnice i Marija Burčul
StoryEditor

Škabrnjske folklorašice prikazale narodno blago u Domu za starije

KUD Sveti Luka iz Škabrnje, voditeljice Mare Škara, posjetio je za Dom za starije i nemoćne osobe u obližnjim Biljanima Donjim, gdje su izveli prigodni program te se družili s korisnicima. Domaćin je bila svestrana Marija Burčul, radni terapeut koja brine da korisnici, Marija, ih u dragosti naziva “moji momci i cure”, osim krova nad glavom i hrane, budu nahranjene i duše i duha.

- Kod nas su svi dobrodošli. Naši korisnici se vesele svakom novom gostu, svakoj aktivnosti. Važno je kod njih razbiti osjećaj otuđenosti, pokazati im da nisu sami i izolirani. Kad dajemo radost bolesnima i potrebitima, onda se i oni osjećaju radosno, naglasila je Burčul.

Prvi nastup Krijesnica

Bilo je to prigoda da se prvi put javnosti prikaže Krijesnice, zbor Doma.

- Krijesnice su naše korisnice koje su marljivo i odgovorno uvježbavale svoje pjesme. Naziv zbora Krijesnice su izabrale same. Unatoč godinama koje nose na svojim plećima i svim drugim životnim problemima one ustraju u donošenju svjetla svima s kojim se susreću, ponosno će Marija Burčul, sestra Zajednice Dobri pastiri, koja je između ostalih istakla Mariju Pedić, gospođu Čakarun, ekipu Ružice Krišto i druge.

Članovi KUD-a izveli su nekoliko kola karakterističnih plesova za ravnokotarski kraj, fascinantno prikazali žetvu u polju te otpjevali napjeve na opće zadovoljstvo svih nazočnih korisnika i djelatnika Doma.

- Korisnicima Doma donijeli smo dašak razdraganosti i pregršt plesova i pjesama. Učiniti nešto za druge i učiniti jedno dobro djelo itekako su potrebni u ovom vremenu življenja, poručila je legendarna Mare, naglasivši kako je Škabrnja poput oaze u pustinji, ljubomorno čuvaju domaću riječ, pjesmu, svirku, ples i običaje.

Bolje da nestane selo nego običaji

Uzrečica “bolje da nestane selo nego običaji” za Škabrnju ne vrijedi, jer su mlade folklorašice uz potporu iskusnih folklorašica zaključile da uz ovakve seoske žene neće nestati ni selo ni običaj.

- Svojom stalnom aktivnošću, učenjem mladih naraštaja pučkom pjevanju, plesu i svirci, kao i u prigodama pučkog okupljanja i slavljima duhovnoga i svjetovnoga karaktera, u u prelijepim narodnim nošnjama, poručila je Mara Škara.

Na kraju su svi zajedno otpjevali pjesmu “Kopa cura vinograd” koju je najviše voljela nedavno preminula 102-godišnja Peka Zelić iz Popovića kod Benkovca, legenda ovih krajeva koja je poslijednjih godina bila korisnica Doma.

09.08.2022., 22:59h
18. listopad 2024 15:24