<p>Škola u Neviđanima</p>
Škola u NeviđanimaOtok Pašman
StoryEditor
KRENULI E-UPISI

Škola u Neviđanima očekuje povećanje broja učenika, čak do 20 prvaša

Ove godine imamo 16 osmaša koji odlaze, tako da bi prema toj procjeni broj učenika naše škole sljedeće školske godine trebao rasti, naglasio je ravnatelj Hrabrov

U četvrtak, 22. veljače u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvorene su prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025., a roditelji prijavu mogu podnijeti preko poveznice do 31. ožujka ove godine.

Tom prilikom razgovarali smo s ravnateljem Osnovne škole Vladimir Nazor u Neviđanima Ivanom Hrabrovom koji je pojasnio upisivanje prvaša elektroničkim putem te dao procjenu broja nove generacije prvaša.

- Prošle godine uvedeni su e-upisi u Zadarskoj županiji koja je bila izabrana za provedbu pilot projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, tako da je za nas ovo već druga godina korištenja nove platforme. Sustav se ove godine uvodi na razini cijele države pošto su e-upisi jedna od aplikacija u aktualnom procesu digitalizacije državne administracije, kazao je Hrabrov.

U sustavu su roditeljima vidljivi opći podaci o djetetu i škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditeljima su na odabir ponuđeni sadržaji koji postoje u dodijeljenoj školi (npr. izborni predmeti, komercijalni program - produženi boravak i sl.) Također, ako imaju razloga za to, roditelji prilikom podnošenja prijave mogu izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

- Prošle godine je bilo nešto poteškoća dok su se roditelji i škola navikli te je otprilike 30-40 % roditelja moralo doći do škole oko nekih detalja i nejasnoća, ali mislim da će to već ove godine ići dosta brže jer aplikacija nije komplicirana te omogućuje roditeljima od kuće upisati dijete prijavom preko sustava e-Građani. Roditelji koji nemaju mogućnost prijave za ulazak u portal ili koji imaju nekih poteškoća, nejasnoća ili upita vezano za upis, slobodno mogu i ove godine doći izravno u školu te im ovdje na licu mjesta možemo pomoći odraditi upis zajedno, objašnjava cijelu situaciju ravnatelj škole.

Iako roditelji mogu prilikom podnošenja prijave izraziti želju za upis u različitu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području, u školi su procijenili da bi nova generacija prvaša u Neviđanima mogla brojiti do čak 20 učenika te tako biti razred s najviše polaznika u školi.

- Škola na popisu Nacionalnog informacijskog sustava vidi sve učenike koji su tu prijavljeni prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Međutim, znamo da postoje obitelji koje su upisane ovdje, ali žive u gradu te također imamo i slučaj da se obitelj iz inozemstva preselila na otok te planiraju upisati svoju djecu kod nas, a nisu ni na kakvom popisu. Kad se sve zbroji, naša procjena je da ćemo sljedeće školske godine imati od 15 do čak 20 prvaša. Ove godine imamo 16 osmaša koji odlaze, tako da bi prema toj procjeni broj učenika naše škole sljedeće školske godine trebao rasti, naglasio je ravnatelj Hrabrov.

Podsjećamo da uz prijavu za redovne upise u prvi razred osnovne škole roditelji mogu podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole ili za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole, a prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama već su otvorene od 1. veljače i trajat će također do 31. ožujka 2024. godine. (OTOK PAŠMAN)

27.02.2024., 10:10h
02. svibanj 2024 21:35