Svečanost berbeDamir Maričić
StoryEditor

Svečana berba u Zadarskoj županiji proslavljena u Kraljevskim vinogradima

Berba kao "sveti" trenutak vinogradarsko-vinogradarske godine obilježena je u Zadarskoj županiji u Petrčanima u Kraljevskim vinogradima čime je nastavljena pred tri godine utemeljena tradicija u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije.

- Treći smo put u ovakovoj manifestaciji, nakon Nadina i PZ Masline i vino sada u ovom vinogradarski rajskom ambijentu Kraljevskih vinograda. U jednoj smo od najzahtjevnijih vinogradarskih i vinarskih godina zbog nezapamćene suše i temperatura koje su mjerene na lozi i do 45, a u zoni lista i do 55 stupnjeva, što su do sad izmjereni rekordi, s noćima i noćima bez vlage i rose. To je dovelo do stradanja posebno kod mladih nasada koji nisu pustili duboko korijenje, ali i do šteta i manjeg roda kod gotovo svih. To nam nameće svijest o neophodnosti navodnjavanja jer ovo neće stati i ove će klimatske promjene nastaviti, kazao je otvarajući svečanost simboličnog početka berbe Tomislav Glavić, predsjednik Udruženja vinara Zadarske županije pred okupljenim kolegama, prijateljima i poštovateljima ovdašnjih vinara koji posljednjih godina, nakon preko dva destljeća svojevrsne "vinske revolucije", prenose slavu ovdašnjih vina doma i u svijetu.

Misli globalno, pij lokalno

Zahvalio je Zadarskoj županiji i Turističkoj zajednici Zadarske županije na potpori i pomoći pozivajući i lokalne samouprave da ih podrže.

- Jer podrška nam je neophodna, a s top rezultatima ovdašnjih vinara na svjetskim smotrama je i zaslužujemo, a poglavito u kontekstu značenja turizma za ovaj kraj kojem kroz ponudu i vinskog turizma doprinosimo, istaknuo je Glavić najavivši domaćina svečanosti Zorana Pantalona, ali i izrazivši žaljenje što ne može najaviti i predstavnike Grada Zadra makar im je ovo vinogradarski ponos i atrakcija, a što treba shvatiti u kontekstu njegovih prethodnih apela za bolju podršku i suradnju od lokalnih samouprava.

Pozvao je također u duhu slogana ovdašnjih vinara "Misli globalno - pij lokalno" sve kolege koji nemaju potrebne količine grožđa da ga ne traže dalje od ovog kraja

- I pri tome neka vam jedna kuna povoljnije ne bude glavni motiv, pa će nam svima biti bolje, dodao je.

Domaćin Pantalon bio je i više nego kratak ali i – jasan.

- Sramota je i najbitnija činjenica da je Hrvatska vinsko uvozna zemlja i uvozimo sve i svašta, a zbog motiva cijena u kojima tome "svemu i svačemu" mi ne možemo konkurirati. A tu su onda i problemi radne snage, da sve ne spominjem u ovom lijepom trenutku, a i ne ponavljam rečeno, kazao je.

Istaknuta eno-gastro destinacija

Daniel Segarić, koji je za razliku od nekih drugih pa i traženih dužnosnika, uvijek tu, uime Zadarske županije i župana Longina, kojeg je ispričao zbog konkretne obveze u Biogradu, pozdravio je skup i odmah se osvrnuo na bitnu temu nametnutu ovogodišnjim klimatskim prilikama:

- Činimo koliko možemo i trudimo se oko navodnjavanja, ali država i može i mora više, i sve lokalne samouprave se moraju u tom pravcu uključiti. Oko tog se svi moramo udružiti i u naporima i u traženjima prema državi. Mi smo svjesni vaših uspjeha i ponos ste županije, a posebno bih istaknuo vaše aktivnosti otkako ste i osnovali Udrugu, u čemu ćemo vas pratiti jer vi ste naš brend. Vi ste dionici i predvodnici onog što želimo, a to je uzdizanje Zadarske županije kao istaknute eno-gastro destinacije značajne za Hrvatsku i za svijet. Znamo da je teška godina i nastojimo pomoći. Znamo za štete, odnosno manjkove roda, ali kako i neki od vas, srčano najviše vjerujem da ćete nedostatak količine nadokanaditi kvalitetom, zaključio je.

I u druženju koje je uslijedilo kao-eno gastro nastavak s ovdašnjim pršutom, sirevima i vinskim gulašom i paletom vrhunskih vina ovdašnjih vinara, a ne tek domaćina najspominjaniji su uz konstataciju:

A imamo prostor od Zrmanje do Krke, s Vranskim jezerom i podzemnim vodama sa Velebita i Like.

Inače, u Kraljevskim vinogradima njihov ponos Pošip već je pobran, a susreli su se i Syrah i Merlot pa berba ne prestaje. Kraljevski vinogradi imaju sustav navodnjavanja pa ih suša nije toliko stresla.

Kod PZ MasVina prošla je berba također bez velikih minusa jer i oni kao i Kraljevski vinogradi imaju natapanje (makar je dobre kiše gotovo nemoguće nadokanaditi, ali se da ublažiti). Kod Nadinjana u našeg najvećeg kompleksa vinograda štete odnosno, manjkovi su poprilični, ovisno o sorti i starosti vinograda i do 30 pa i 50 posto negdje. I Dane Šuletić iz Degarre prenosi nam nečuvenu informaciju – da su počeli brati Cabernet Sauvignon koncem kolovoza što nitko ne pamti kod ove kasne sorte.

Bilo je i boljih tema pa se i načulo ponešto oko rezultata Vinfesta gdje su opraštajući se svi najavili novi susret, a koji su vrhunski.

Okupljeni mahom znanci i znalci ovdašnjih, ali i europskih i svjetskih vina, vinograda i položaja nisu mogli ne konstatirati u ambijentu Kraljvskih vinograda, na padini nad blistavim Jadranskim morem i čarolijom od pogleda na plutajuće otoke u ljetnoj izmaglici, Petrčane i Zadar u daljini, da je ovo za doživiti vinogradarski "vrh svijeta".

02.09.2022., 21:22h
Damir Maričić
16. svibanj 2024 13:42