Dusko Jaramaz/pixsell
StoryEditor
BERBA I PITANJE CIJENA

Urod grožđa smanjen, a priče o cijenama uvećane

Godina je bila teška, uroda je manje, grožđe se većinom ne diči kvalitet­om pa u podrumima vinare i enologe čeka težak posao

Mediji diljem Hrvatske prepuni su natpisa o lošoj vinogradarskoj godini sa smanjenjem uroda od 30 pa i do 50 % u pojedinim vinogorjima i vinogradima, a nevolje nisu mimoišle ni Zadarsku županiju. Istovremeno je krenula priča o značajnom skoku prodajnih/kupovnih cijena grožđa. Svi su napisi osobni i paušalni, jer za razliku od zemalja koje svoj vinski sektor ozbiljno tretiraju i informacije daju s razine ministarstava, pazeći na sve detalje, od sugestija za berbu, čak i po sortama, do procjena uroda i kvalitete, to se kod nas ne radi. Stoga smo s našim vinogradarima i vinarima koji djeluju profesionalno provjerili ovdašnje prilike, sada pri kraju berbe.

image

Radoslav Rade Bobanović, vrhunski promotor ekološke proizvodnje

Velimir Brkić

Bobanović: Nismo prošli toliko loše, a priče o cijenama su pretjerane

Radoslav Bobanović iz Poljoprivredne zadruge Masline i vino, berbu je na njihovom mahom kamenitom tlu već ranije odradio. Grožđe rade za sebe i svoja vina, makar povremeno s nekim količinama idu u prodaju. Kako smo o samoj berbi izdašnije pisali prvo pitamo za cijene.

- Cijene su od 80 centi do dva eura ovisno o sorti, kvaliteti grožđa i visini sladora i tu mi ne vidimo promjene u smislu nekog ludog rasta cijena. Sve se vrti oko 10-tak posto a što je konačno i manje nego je iznosila inflacija pa i troškovi koji su i nama uvećani. Neke velike navale na kupnju koliko imam spoznaje nije bilo, ističe Bobanović.

Kako je i predsjednik Udruženje vinara Zadarske županje Vina ZaDar proširujemo pitanje općenito na cijelu županiju ne tek njihov posjed?

- To su okivrno cijene svugdje, a naravno da su moguće neke iznimke. Na sreću mi ovdje ali i naši vinogradari i vinari u najvećem nam posjedu Nadinskom vinogradu (blatu) nisu tako loše prošli kada je u pitanju urod te ne možemo govoriti o toliko velikom padu. Neki na žalost i jesu, posebno s bijelim sortama, Pošipom pogotovo, odnosno oni koji su u debelim zemljama. Dakle, bijelo grožđe je više stradalo i da je njega sada u ponudi malo, dok kod crnog štete nisu bile previše izražene. Kod bijelog je bilo djelom većeg skoka cijene kod nekih proizvođača zbog tog manjka, ali ni slučajno tolikog kakve u nekim napisima spominju, zaključuje Bobanović.

Tomislav Glavić rast cijena je do 10-tak posto, ne više

image

Tomislav Glavić

Z T

Tomislav Glavić iz Obrta KerVin čuven je kao vrinogradar s vrhunskom brigom o vinogradu i kvalitetom grožđa iz Nadinskog blata, a dobar dio uroda tradicioalno prodaje, izvan onog što pretvori u svoje vino. Znano je da niz istaknutih hrvatskih vinara profesionalaca tradicionalno uzimaju njegovo grožđe plaćajući ga skupje nego je uobičajeno. Što se trenutačno događa?

-Tragom svih tih govora i napisa očekivao sam i u glavi si napravio projekciju “od - do” s cjenama. No ispalo je da sam bio dezinformiran pa to “do”, kao vršne cijene kojoj sam se nadao nisam dosegao. Možemo govoriti o povećanju, ali simboličnom do 10-tak posto. I vidljiv je i izostanak nekih kupaca, od onih hobista koji rade vino za sebe pa do profesionalaca. Znate profesionalci su ovdje dolazili zbog vrhunskog grožđa za popraviti vino, a vjerojatno su ove godine bili skeptični oko kvalitete. Vrijeme nije bilo naklonjeno vinogradarima pa onda ni vinarima s masu kiše, bolesti, ekstremnim temperaturama, negdje i tuče, navodi Glavić nabrajajući nevolje ove vingradarske godine o kojima smo pisali. Uostalom procjene su bile o padu i 40 i više posto. No treba reći da tuča nije zahvatila sve. Isto tako neki su s obzirom na tlo mogli ulaziti u vinograd makar s mukom i tretirati ga protiv nabujalih bolesti na vrijeme.

Kako je Glavić i predsjendik Udruženja vinogradara i vinara Nadina, najvećeg nam vinograda pitamo za opće prilike kod kolega od kojih su mnogi okrenuti prodaji grožđa?

- Pad ovdje urod nije bio kod svih jednak, a ukupno je ipak manji nego se sada govori na nacinalnoj razini. Znate da je tradicionalni otkupljivač ovdašnjeg najizdašnijeg Grenacha Vinarija Benkovac odnosno Badel. Oni drže nisko cijenu pa osobno već niz godina ne plasiram Grenache njima, ali dio ovdašnjih vinogradara to tradicionano čini. Moje je mišljenje da se ni jedno grožđe ne ispalti prodavat ispod eura, a ovdje to ispada niže kod njihovog otkupa, makar istina ovisi o količini šećera. I tu ima problema jer znate da ovu godinu neki uspoređuju za 2014. kao najgorom u zadnjih 20 godina, pa se kod mnogih sorti nisu dosegle razine šećera kao prethodnih godina, a što onda i obara cijene. U tome dijelom vidim i razlog izostanka dijela kupaca koji su vjerojatno procjenili da ovu godinu preskoče, odnosno da kupujući ovdašnje grožđe a koje su kupovali da poprave svoje, to ove godine i neće postići. Konačno zbog većeg stradanja ovdje ionako manje zastupljenog bijelog grožđa priča je kod njega bitno drugačija od crnog, i manje više ga i nema, zaključuje Glavić.

Dario Fiolić: Kao kupac grožđa mogu potvrditi da pretjerivanja nema

image

Dario Fiolić, Wine Garden Zadar

Luka Jeličić

Fiolićima kao našim afimiranim vinarima, koji nemaju svoj vinograd već grožđe kupuju, obratili smo se da čujemo i tu stranu priče. Dario nam na upit o velikom skoku cijena grožđa kaže:

- Ne, informacije nisu točne. Ima korekcije cijena ali ona nije ni približno takva kako se tvrdi o 30 i više posto. Naša je iskustvo da su prodavatelji, a u našem slučaju se radi o višegodišnjim partnerima, postupili korektno. Korekcije cijena naviše ima ali je možemo dovesti u vezu s inflacijom, rastom troškova, više rada i utroška zaštite i svega drugog. Naravo ovisi o sorti, ali to su kretanja od nekih 10-tak posto. No, naravno da uvijek ima onih koji imaju veće ambicije i traže više, ali to nije opća pojava.

Na pitanje o kvaliteti, pa i onom što im sa takvim grožđem slijedi u podrumu,a upravo čeka Maraštinu iz Smilčića, kaže:

- Konkretno u Smilčiću je u dijelu bilo krupe kod onog zadnjeg udara i partneru nam je stradao dio vinograda, ali ovo što smo uzeli i stiže je zdravo i korektnih parametara, naravno zahvaljujući njihovom radu i trudu. No, recimo kod partnera nam u Zemuniku stradanje je bilo puno gore. Dio vinogradara u debeloj zemlji nije mogao na vrijeme djelovati protiv pepelnice pa su stradanja veća. ističe Dario.

Sve u svemu, pada proizvodnje ima, više kod neprofesionalaca nego profesionalaca. Dio ljudi koji su tradicionalno za sebe radili vinograd je i odustalo, što se drastično događa u cijeloj Hrvatskoj pa su površine, urod grožđa i proizvodnja vina svakogodišnje sve manji. Tako ponuda pada. Ove je godne zbog toga i stradanje najizraženije kod bijelih vina. I “navale” kupaca su izostale, posebno kod profesionalaca. Dio ih ima i zalihe posebice u crnim vinima, a dio procjenujući da ova godina baš i nije dala predobro grožđe, kupnju preskače.

Kako mnogi profesionalci ovu godnu uspoređuju s nagorom i najtežom 2014. za reći je da enologe odnosno podrumare, odnosno vinare čeka težak posao za izvući maksimalnu kvalitetu, odnosno vrhunska vina iz ovogodišnje berbe.

image

Nadinsko blato

Damir Maričić

Utjeha iz 2014.

Već smo i prije ovog napisa pisali o 2014. godini kao najgoroj u prethodnih 20, a spomenuto je to i na ovdašnjem skupu pred Sabatinu govoreći o cijeloj Dalmaciji. Podsjećamo da je te 2014. godine u Zadru i našem kraju zabilježen 21 dan s kišom (!?), iako se ovdje voli reći da se u srpnju ovdje “ni tica ne popiša”. To ima redovito popratnu pojavu širenja bolesti gožđa i smanjenje kvalitete, kao i smanjenje šećera, a koji ovisi o broju sunčanih dana (sati) pa sve skupa i u ekstraktu. Ovu 2023. sada uspoređuju s njom.

Za utjehu vinarima navest ću za ovdašnje vinarstvo i svojevrsnu povjesnu činjencu: za vino iz te berbe 2014. Zadarska je županija dobila prvo zlato s godinama slavljene najjače svjetske vinske smotre one Decantera u Londonu. Podsječamo da se radilo o Korlat Syrahu 2014. a nagrada je osvojena 2018. godine

U opisu Badela stoji: Korlat Syrah 14. odlikuje duboka, tamna, crveno-ljubičasta boja i snažna, bogata struktura, u njemu se osjeti intenzivna, pomno birana kombinacija aroma tamnog bobičastog voća i crnih grožđica, a osobnost mirisa dodaje mu aroma kave i crne čokolade.

U ocjeni Decantera stoji: Note divljeg ribiza, crne šljive, crnog papra i crne masline preskaču iz čaše na nepce svježe, sočno i elegantno a uključuju hrastovinu, naznake zemlje i puno paprenih karaktera Syraha. Vrlo dobra vrijednost za novac.

05.10.2023., 09:51h
DAMIR MARIČIĆ
17. svibanj 2024 11:43