Ražanačka regataVelimir BrkiĆ
StoryEditor
LJETO U OPĆINI RAŽANAC

Turistička sezona 2024. u Općini Ražanac ostvarila očekivane rezultate

Općina Ražanac ove je godine u predsezoni zabilježila povećanje broja noćenja za čak 30%. Iako je broj noćenja i dolazaka u ljetnim mjesecima ostao skoro isti kao i 2023. godine, prema svim trenutačnim statističkim pokazateljima posezona bi zasigurno trebala biti bolja nego prošle godine

Ljeto 2024. u Ražancu je prošlo uz mnogo zanimljivih manifestacija te glazbenih i sportskih događanja. Sezona ljetnih događanja započela je a Aquatonom (kombinacija plivanja i trčanja) koji se drugu godinu zaredom održao u Ražancu. Slijedio je tradicionalni Međunarodni plivački maraton u Rtini, koji se već nekoliko godina održava u Miletićima. Ražanac je tijekom ljetne sezone imao i već tradicionalne manifestacije koje njegovi gosti vole i cijene, kao što su Ribarske večeri po svim naseljima u Općini, gdje su posjetitelji mogli uživati u živoj glazbi i tradicionalnoj hrani.

Održane tradicionalne manifestacije- Ražanačka alka i Ražanačka regata

- Posebno smo ponosni na Ražanačku alku i Ražanačku regatu, koje oduševljavaju naše goste autohtonim karakterom. Primjerice, Ražanačka Alka nije samo natjecateljskog karaktera, već i prilika za druženje, zabavu i očuvanje tradicije. Održava se u kolovozu već nekoliko godina, a u njoj uživaju i stari i mladi.U igri su natjecatelji raspoređeni u timove od dva igrača. Cilj je štapom pogoditi u Alku, dok te tvoj suigrač gura u karijoli. Turistička zajednica svake godine, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5.kolovoza, organizira Ražanačku regatu na kojoj se okupljaju mali i veliki brodovi koji polaze s ražanačke rive, plove prema školju Mali i Veliki Ražanac na kojima bace vijence za poginule branitelje. Manifestacija završava kada brodovi okruže školjeve i vrate se nazad u rivu, slikovito objašnjava direktor Turističke zajednice Općine Ražanac Ante Miletić.

image

Ražanačka regata

Velimir BrkiĆ

Ove se godine u Općini Ražanac održao i niz koncerata koji su okupili veliki broj posjetitelja, primjerice, Giuliano & Diktatori u Rtini, Hari Rončević i Zorica Kondža u Ražancu oduševili su sve prisutne. Po prvi put ove godine u mjestu Rtina, na starom okretištu trajekata održan je i Derivat 06, koji se ove godine preselio iz Zadra, a jedni od glavnih izvođača na festivalu bili su Mort i Pips, Chips i Videoclips. Također je prvi put ove godine održan i Festival starih zanata u Ražancu, koji je trajao dva dana. Posjetitelji su mogli uživati u različitim predavanjima, radionicama, predstavama, koncertima i uprizorenju legende o junakinji babi Nidićki.

image

Ražanačka alka

Andrea Kršlović

- Sezonu namjeravamo zatvoriti još jednim sportskim događanjem, odnosno LEN 5 utrkom. Završna utrka europskog prvenstva u daljinskom plivanju po prvi put će se održati u Hrvatskoj i to u Ražancu. Na natjecanju se očekuju najveća europska imena daljinskog plivanja, otkrio je na kraju direktor Miletić. 

07.09.2024., 17:17h
16. rujan 2024 11:41