Odavanje počasti u PridraziVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
PROTEKLE 32 GODINE

Tužno sjećanje na najstrašniji trenutak povijesti Pridrage

Obilježen je "Dan sjećanja na žrtvu Pridrage"; sjećanje na hrvatske vitezove, na stradanje i progon nedužnih civila

Molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Pridragi, spomeniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji UDBDR Pridraga i Općine Novigrad obilježen je "Dan sjećanja na žrtvu Pridrage". Obilježena je 32. godišnjica tužnog sjećanja na najstrašniji trenutak povijesti ovog sela, sjećanje na hrvatske vitezove, na stradanje i progon nedužnih civila.

Tog dana, 31. prosinca 1991. godine, unatoč snažnom otporu hrabrih, ali nedovoljno naoružanih hrvatskih branitelja, jugoslavenska vojska sa srpskim paravojnim postrojbama, teškom artiljerijom i tenkovima probila je crtu obrane i okupirala Pridragu.

image

Spomen obilježje u Pridrazi

VELIMIR BRKIĆ

Pridraga dala 21 žrtvu

Pridraga je zabilježila 21 žrtvu uklesanu u kameno spomen-obilježje: osam branitelja (Mile Čulina, Davor Zubčić, Boris Čulina, Vice Pedić, Nikola Čulina, Ante Pedić, Luka Perica, Mile Jergan) i 13 civila (Jure Gospić – dijete, Jure Oštrić, Stanko Oštrić, Marija Oštrić, Ive Jergan, Ika Jergan, Marija Batur, Niko Čulina, Martin Zubčić, Ive Zubčić, Ante Zubčić "Kovač", Ante Zubčić Vicanov, Marija Zubčić).

Žrtve Domovinskog rata najčvršći su temelj ove zemlje, ali i putokaz našoj djeci i mladeži te našem društvu koliko je skupo plaćena ova sloboda, rekao je voditelj Branko Kokić Suve, predsjednik UDBDR Pridraga.

Unatoč potpisanom sporazumu o primirju "od Božića do Božića", JNA i četnici 31. prosinca u ranim jutarnjim satima snažnom topničkom vatrom najavljuju tenkovsko-pješačke napade najprije na Paljuv, a zatim na Pridragu i Podgradinu. Snage JNA tenkovima su zaposjele Gradinu u Podgradini pored mjesne crkve, budući da su imali kontrolu nad cjelokupnim prostorom uz Novigradsko more.

image

Izaslanstvo Udruge 112. brigade RH

VELIMIR BRKIĆ

Sloboda došla s Olujom

- Pridraga je za vrijeme Domovinskog rata potpuno uništena, sve su obiteljske kuće, škola i druge ustanove u mjestu bile porušene, opljačkane i zapaljene. Ravnokotarsko selo između Novigradskog i Karinskog mora oslobođeno je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, navodi Suve.

Cvijeće su položili i svijeću zapalila rodbina poginulih hrvatskih vitezova i nedužnih civila. Počast su odala i izaslanstva UDBDR-a Pridraga i Općine Novigrad, Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije i ostali.

image

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata

VELIMIR BRKIĆ

Davor Zubčić, junak Domovinskog rata

Prethodno je molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Novigradu odana počast poginulom hrvatskom branitelju Domovinskog rata Davoru Zubčiću (1996.-1991.) iz Pridrage, pripadniku slavne 112. brigade.

- Junak Pridrage i Domovinskog rata u 25. godini života na Oltar domovine položio je 31. prosinca 1991. na području oko groblja u Novigradu, rekao je Suve, dodavši kako se radi na uređenju spomen sobe poginulim braniteljima i civilima iz Pridrage te se priprema odlasku u Erdut, mjesto pogibije Mile Čuline – Bulina.

image

Počast branitelju Davoru Zubčiću

VELIMIR BRKIĆ
02.01.2024., 16:20h
02. svibanj 2024 11:15