Kolokvij održan u benkovačkoj Gradskoj knjižniciVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
ŽUPA PERUŠIĆ BENKOVAČKI I OGRANAK MATICE HRVATSKE ZADAR

U Lisičiću blagoslovljen spomenik fra Stanku Bačiću

U prigodi obilježavanja 20. obljetnice smrti fra Stanka Bačića, u Benkovcu je održan kolokvij “Život i djelo fra Stanka Bačića”

U Lisičiću kraj Benkovca blagoslovljen je spomenik hrvatskom povjesničaru i teološkom piscu, mještaninu fra Stanku Bačiću, rad 46-godišnjeg zagrebačkog akademskog kipara Tomislava Kršnjavog. Kip je blagoslovio provincijal dalmatinske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, a služena je sveta misa koju je u zajedništvu sa župnikom Darkom Marušićem i subraćom svećenicima predvodio don Zdenko Dundović.

Kolokvij, sveta misa, blagoslov

- U prigodi obilježavanja 20. obljetnice smrti fra Stanka Bačića, Župa Perušić Benkovački i Ogranak Matice hrvatske u Zadru, u dupkom punoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnici u Benkovcu priredili su kolokvij “Život i djelo fra Stanka Bačića”, te, istoga dana, blagoslov i svečano otkrivanje biste fra Stanka Bačića u Lisičiću, kazao je dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Nazočnima se obratio i prof. Božo Došen, dopredsjednik zadarske Matice Hrvatske.

Na kolokviju kojeg je vodio Luka Knez, mag. educ. hist., predavači sa svojim temama bili su: fra Josip Klarić: “Život i duhovnost fra Stanka Bačića”, fra Petar Klarić: “Znanstveni rad fra Stanka Bačića”, doc. dr. sc. don Zdenko Dundović: “Uloga franjevaca u Zadarskoj i Ninskoj biskupiji prema istraživanjima fra Stanka Bačića”, Goran Pavao Mladineo, prof.: “Fra Stanko Bačić spram crkvene pravoslavne historiografije”, te dr. sc. Radomir Jurić: “Arheologija u djelima fra Stanka Bačića”.

- Fra Stanko Bačić dao je nemjerljiv doprinos svojim znanstvenim radom, ne samo našoj crkvenoj povijesti nego i hrvatskoj nacionalnoj ovog djela domovine od Nina, Skradina do Knina, i šire. Posebice djelovanje franjevaca na područjima bivših biskupija Ninske i Skradinske, a današnje Zadarske nadbiskupije, Šibenske biskupije i jednog dijela Franjevačke provincije Presvetog okupitelja, rečeno je na fascinantno pripremljenom kolokviju kojeg su nazočni pozorno slušali.

image

Branko Kutija i autor spomenika Tomislav Kršnjavi

VELIMIR BRKIĆ

Izvorna i vrijedna fra Stankova djela

- Svatko tko se bavi i tko će se baviti poviješću ovog kraja, neće moći zaobići ova vrijedna znanstvena djela fra Stanka koja su nastala na temelju izvornih povijesnih vrela i literature, koje nitko nikad ne može pobiti, rečeno je na kolokviju.

- Sve su mu knjige izvorne i vrijedne. Između svih fra Stankovih knjiga, njegova knjiga Osvrt na knjigu “Pravoslavna Dalmacija” E. Nikodima Miloša govori o fra Stanku Bašiću kao franjevcu, povjesničaru i teologu, kako bez srdžbe i pristranosti (sine ira et studio), smireno, odgovorno i bez žuči na svjetlo iznosi istinu nasuprot podvala i laži, poručio je karinski gvardijan fra Petar Klarić.

Fra Stanko Bačić rođen je 25. kolovoza 1916. godine u Lisičiću, preminuo je u 87. godini života u Šibeniku, 5. veljače 2023. Obnašao je crkvene službe u mnogobrojnim dalmatinskim mjestima (Knin, Imotski, Šibenik, Visovac, Split, Sumartin, Karin i dr.). Proučavao djelovanje franjevačkoga reda na području sjeverne i srednje Dalmacije u razdoblju od XV. do XVIII. st. te demografski razvoj pojedinih naselja u zadarskom i šibenskom zaobalju. Važnija djela: Visovački franjevci u Skradinskoj biskupiji (1991), Franjevci u Zadarskoj nadbiskupiji i Ninskoj biskupiji (1995), Lisičić (monografija 1996), itd.

Plodonosni akademski kipar

- Akademski kipar Krašnjavi u benkovačkom kraju osim spomenika fra Stanku Bačiću postavio je još četiri kiparska djela. U Bulićima 2013. godine brončano poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja. Potom 2015. brončani spomenik prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu u benkovačkom gradskom parku, te 2017. godine brončani kip blaženom Alojziju Stepincu na trgu župne crkve Male Gospe u Benkovcu. Protekle godine izradio je kip Bile Gospe Karinske – Gospe od Anđela za kapelicu izrađenu po njegovom nacrtu na novom groblju, predstavljen je kipar Krašnjavi.

- Izradio je i veliki brončani kip bl. Alojzije Stepinca koji će ubrzo biti postavljen pred ulazom u župnu crkvu Bezgrešnog začeća Marijinog na Puntamici u Zadru. Na Pagu je 2010. izradio brončani kip paške čipkarice, potom i kip paškog stolara,rečeno je nakon obreda blagoslova kipa u dvorištu crkve Rođenja BDM ili Male Gospe koja je u Lisičiću uništena u Domovinskom ratu koja, obnovljena i blagoslovljena 2001.

Bila je 20 godina bez zvona, sve do prije dvije godine kad je jedno zvono darovao Branko Kutija, bivši gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik, a drugo benkovački dekan don Anđelko Buljat, podsjećaju mještani.

05.09.2023., 09:59h

VELIMIR BRKIĆ
16. rujan 2024 21:27