Veliki izbor plažaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
POSEBAN DOŽIVLJAJ

U špici sezone gosti u Pakoštanima tražili i krevet više

U razdoblju od 1. siječnja 2021. do 8. rujna 2023., TZO Pakoštane je imalo 92.205 dolaska gostiju koji su ostvarili 705.793 noćenja

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda u Općinu Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana, Vrgada) smještenu na obali Jadranskog mora i Vranskog jezera dovelo je da su godinama top poželjna turistička destinacija u Zadarskoj županiji i srednjem Jadranu.

- U razdoblju od 1. siječnja 2021. do 8. rujna 2021., TZO Pakoštane je prema eVisitoru imalo 92.205 dolaska gostiju(domaći 14.233, strani 77.972, koji su ostvarili 705.793 noćenja (domaći 149.913, strani 555.660), kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.

U istom razdoblju protekle godine bilo je 92.508 dolaska i 711.263 noćenja.

- S obzirom na isto razdoblje u 2022. godini to su gotovo indentnični rezultati, rekla je Vulin.

Atraktivna morsko-vodena turistička destinacija

Na području TZO Pakoštane ima 1.550 turističkih obveznika koji imaju 1.900 turističkih objekta u kojima je 5.500 smještajnih jedinica sa 16.500 kreveta.

- Najviše gostiju smo imali iz Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke, Mađarske, Nizozemske, Francuske, BiH, Italije, nabrojila je Vulin.

Kolovoz je oborio sve rekorde, po potrošnji, broju dolaska i noćenja.

​- U špici sezone u srpnju i kolovozu došli smo u situaciju da se traži krevet više, istaknula je Vulin, te je nastavila:

- Uz ovoljetni bogat kulturno-zabavni i ini program te izvrsne turističke rezultate koji su ostvarili u glavnom djelu sezone, odlični rezultati prenijeli su se i na mjesec rujan.

image

Jedinstvene Materine užance u pakoškom Bužaku

VELIMIR BRKIĆ

Odmor i rekreacija

- Svakako da je produljenju sezone u ovom obimu gotovo nadnaravni spoj Jadranskog mora i Vranskog jezera u ovo doba godine i više nego atraktivna destinacija za odmor i rekreaciju, navodi Vulin.

Rezultat je to, kaže ona, svakako zajedničkih napora Općine Pašman, TZO Pašman i samih iznajmljivača na podizanju razine kvalitete destinacije.

- Dakako, i dobra suradnja između lokalne samouprave, turističke zajednice, iznajmljivača, komunalnog poduzeća i mještana, naglasila je Vulin, istaknuvši da zbog korone drugo ljeto za redom nisu održavali ovdašnje najveće i najpoznatije kulturno-zabavne manifestacije.

Plaže su i ove godine bile pripremljene za sezonu, a upravo one su jedan od razloga zadovoljnih gostiju koji se vraćaju. U kombinaciji pijeska, šljunka i betona zbog svoje pličine pogodne su posebno za djecu.

Sinergijsko povezivanje mikrodestinacija

- Dok god je razina potražnje u plusu, mislim da smo konkurentni što se tiče cijena. U konačnici, tržište je ono koje uvijek regulira cijene s obzirom na ponudu i potražnju. Važno je voditi računa da gosti budu zadovoljni i da za odgovarajuću cijenu dobiju odgovarajuću kvalitetu, poručila je Vulin.

Usvojena Strategija razvoja turizma Općine Pakoštane za razdoblje od 2021. do 2025. kaže ona, koja mora ostvariti sinergijsko povezivanje mikrodestinacija (Drage, Pakoštane, Vrana, Vrgada) u funkciji turističke valorizacije cjelokupnog prostora općine i produženja turističke sezone, naglašavajući vlastite posebnosti i mogućnosti razvoja, kreirajući integralni proizvod u interakciji sa susjednim destinacijama.

- Turizam prvenstveno “prodaje” doživljaj, a središnja produktivna djelatnost turizma je stvaranje tog doživljaja. U Strategiji se naglasak daje na razvoj avanturističkog, outdoor, sportskog i zelenog turizma te razvoj transformativnog i participativnog turizma, zaključila je Danijela Vulin.

18.09.2023., 13:26h
VELIMIR BRKIĆ
22. listopad 2024 01:48