Prekrasne prirodne plaže u čije se uređenje iz godine u godinu ulaže sve više sredstavaVelimir Brkić
StoryEditor
JELENA UGRINIĆ, DIREKTORICA TZO TKON

Uskoro Aquapark na centralnoj plaži u Tkonu

Za one koji žele uživati u zabavi, Tkon će prirediti razne koncerte i fešte koje će ispuniti večernje sate. Edukativni i zabavni programi omogućit će i najmlađim posjetiteljima da nauče nešto novo sudjelujući u kreativnim radionicama i predstavama, a kulturni događaji poput tradicionalnih fešti i folklora pružit će posjetiteljima uvid u bogatu baštinu ovoga područja

Razgovarali smo s Jelenom Ugrinić, direktoricom Turističke zajednice Općine Tkon, kako bismo istražili sve ono što Tkon ima za ponuditi svojim posjetiteljima. Ovo slikovito otočno mjesto s ponosom pruža svoju raznoliku ponudu tijekom turističke sezone - od prekrasnih plaža do tradicijskih fešta i bogate kulturne baštine, od aktivnosti na otvorenom do gastronomskih užitaka.

Tradicionalna mjesna fešta

image

Jelena Ugrinić, direktorica TZO Tkon

Osobni album
U predsezoni mnogi su posjetitelji odabrali upravo kampiranje kao način za bijeg od svakodnevnoga stresa i povezivanje s prirodom. Nakon kampova, domaćinstva su druga najpopularnija odredišta za predsezonske dolaske.

- U periodu od 1. ožujka do kraja svibnja ostvareno je povećanje u dolascima (indeks 177.35), kao i u noćenjima (127.67) u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Najviše gostiju posjetilo nas je iz Njemačke, Austrije, Hrvatske te Slovenije. U predsezoni smo imali i zaista velik broj posjetitelja Interpretacijskog centra. Najveća posjećenost ostvarena je u sklopu školskih aranžmana, na što smo posebno ponosni jer imamo značajan i vrijedan Centar opremljen bogatom postavom predmeta koji prikazuju nekadašnji život otočana. Uz panoe i fotografije, Centar je opremljen i modernom multimedijom koja je posebno zanimljiva djeci, istaknula je direktorica Ugrinić te naglasila:

- Prema prvim pozitivnim pokazateljima očekujemo izvrsnu turističku sezonu koja će u konačnici nadmašiti natprosječnu 2019. godinu.

Tkon će i ovoga ljeta biti destinacija bogata raznolikim događanjima, uključujući sportske, zabavne, edukativne i kulturne aktivnosti.

- Kunjska fešta - tradicionalna mjesna fešta, održat će se 2. srpnja, a obilježit će se zabavnim programom uz grupu Vista. Dan Općine Tkon, koji se obilježava 11. srpnja, bit će upotpunjen nastupom Klape Cambi, najavila je Ugrinić.

Đir po konalu

Jedno od važnijih događanja koje se održava jest tradicijska regata drvenih brodova na oštra, idra i trevu, poznata pod nazivom Đir po konalu. Ova regata doprinosi očuvanju pomorske baštine te promovira turizam i ljepote ovoga područja, privlačeći sve ljubitelje pomorskoga nasljeđa, ali i nezaboravnih događanja.

- Regata Đir po konalu održat će se 9. srpnja u mjestu Ugrinić, a osim regate organiziraju se i zabavni dio, ali i gastro ponuda. Na regati očekujemo sudjelovanje preko 30 brodica iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Jedan od organizatora regate je i Udruga Frkata iz Ugrinića, koja je i nositelj nematerijalnog kulturnog dobra “Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale”, poručila je Ugrinić.

U centru mjesta Tkon, 5. kolovoza održat će se tradicionalna Ribarska noć koja će posjetiteljima pružiti jedinstveno iskustvo uživanja u vrhunskim ribljim specijalitetima - pečenim srdelama, kozicama, burgerima s tunjevinom, školjkama, maneštrunima... Uz obilje ukusnih ribljih delicija, Ribarska noć u Tkonu bit će dodatno upotpunjena nastupom Jole i grupe Best.

Uz navedena tradicionalna događanja, Tkon će također biti domaćin Folklorne večeri koju organizira kulturno-umjetnička udruga Kunjka. Krajem kolovoza tradicionalno će se održati i 8. Susret klapa ispred kapelice sv. Ante.

Podrška OPG-ovima

Direktorica Ugrinić istaknula je važnost podrške lokalnim OPG-ovima u vidu organizacije sajma svakoga četvrtka tijekom turističke sezone. Ljetni sajam otočnih proizvoda, koji je jedini takve vrste na otoku Pašmanu, pruža platformu lokalnim OPG-ovima da promoviraju i prodaju svoje autentične proizvode.

- Izlagači sajma su dobitnici prestižne oznake HOP za svoje proizvode, a na sajmu se mogu pronaći brojni proizvodi poput domaćih marmelada, likera, maslinovoga ulja, prirodne kozmetike, suvenira... Sajmovi predstavljaju vrlo važnu ponudu za turiste i ostale posjetitelje jer omogućuju kupnju autohtonih lokalnih proizvoda, naglasila je Ugrinić.

Čak i u postsezoni neće nedostajati turističke ponude koja će zadovoljiti različite preferencije posjetitelja.

- Prvoga vikenda u 9. mjesecu održat će se susret mopedista iz Slovenije, stoga očekujemo rekordan broj motorista. Udruga mladih Kunjska dica organizira malonogometni turnir u razdoblju od 3. do 9. rujna, kada je i finalna večer koju će popratiti nastup Lidije Bačić, istaknula je Ugrinić.

U Tkonu se posebna pažnja posvećuje djeci, a lokalne vlasti i organizatori događanja čim više nastoje stvoriti sadržaje i aktivnosti koji su namijenjeni upravo njima.

- Za ovo ljeto pripremili smo brojne dječje predstave, filmove za djecu, kreativne radionice, nastupe mađioničara i žonglera. Najveću posjećenost naše destinacije čine obitelji s djecom, stoga nastojimo što više sadržaja namijeniti upravo najmlađoj populaciji. Tako ćemo u naredno vrijeme imati Aquapark na centralnoj plaži u Tkonu te lunapark kod nove trajektne luke, kazala je Ugrinić.

Nove pješačke staze i vidikovci

Novim pješačkim stazama i vidikovcima Tkon postaje izuzetna destinacija za sve ljubitelje prirode, koji žele istražiti prekrasne kutke otoka i svjedočiti nevjerojatnim pogledima koji se pružaju s njih.

- Vidikovac Straža i Pustograd ujedn o su i točke kojima prolaze nove pješačke staze koje su osmišljene u sklopu projekta Zadarski arhipelag, s ciljem dodatnoga razvoja outdoora i povezivanja otoka zadarskoga arhipelaga. Turistička karta Pašman - Ugljan s ucrtanim pješačkim stazama već je dostupna za posjetitelje, a u izradi je i biciklistička karta, istaknula je direktorica.

Posjetitelji dolaze s velikom željom da se upoznaju s bogatom kulturnom baštinom Tkona, a jedan od najznačajnijih spomenika kulture koji privlači pažnju jest Benediktinski samostan smješten na brdu Ćokovac. Ovaj samostan predstavlja kulturno naslijeđe, ali i duhovno središte Tkona, a posjetiteljima pruža uvid u život benediktinskih redovnika i njihovu ulogu u razvoju zajednice tijekom stoljeća.

- Moramo spomenuti i prekrasne prirodne plaže u čije se uređenje iz godine u godinu ulaže sve više sredstava kako bi u konačnici bile kompletno opremljene i na taj način zadovoljile potrebe turista i ostalih posjetitelja, koji će i sljedeću godinu odabrati Tkon kao odmorišnu destinaciju, zaključila je Ugrinić.

Na otoku Pašmanu osjeća se jedinstveni otočki način života koji obuhvaća jednostavnost, povezanost s prirodom i sporiji tempo života. Tišina koja zrači iz malih naselja pruža čak i svojevrstan osjećaj osamljenosti, ali zato otvara prostor za unutarnji mir. No, po dolasku ljetne sezone, otočni duh itekako oživi, a mala mjesta poput Tkona postaju središta koja stvarajući dinamičnu i uzbudljivu atmosferu uspiju zadovoljiti apetite svih posjetitelja.

07.07.2023., 11:20h

ANDREA KRŠLOVIĆ
29. rujan 2024 04:20