Stjepan Vučemilović ukupni je pobjednik 16. Vinfesta Benkovac 2025., a trofej šampiona i nagradu “Željko Katuša” osigurao mu je Merlot Ad Yculus iz 2022., ujedno i šampion crnih vina na tržištu, dok mu je titulu šampiona bijelih vina u postupku proizvodnje donijela nova (2024.) inačica njegovog Cuvee-a nekoliko dalmatinskih sorti, a od koje inače radi o svoj Prošek. Šampionsku titulu za bijela vina na tržištu uzeo je Zdravko Žuža za svoj Pošip iz 2024. Šampion crnih vina u postupku proizvodnje je Trifun Poljak s Cabernet Sauvignonom iz 2021. Šampionsku titulu za Maraštinu iz 2024. dobila je Degarra, dok nagrada za najbolju Plavinu u istoj liniji autohtonosti nije dodijeljena, jer je u konkurenciji bilo manje od pet Plavina. Elvis Nimčević uzeo je šampionsku titulu za najbolji Rose iz 2024. od Grenachea crnog. Prvi šampion ove godine uvedene kategorije pjenušca je Degarra s pjenušcem nazvan Perla, napravljenog kao Blanc de Noir od Grenachea crnog.
Većina vina ostvarila pravo na oznaku vrhunska
Od nešto manje od 70-tak dostavljenih uzoraka, priznanja je dobilo 59 vina. Prvi put na Vinfestu četiri vina dobila su tzv. velike zlatne čevulje, velika zlata koja se daju za vina s 90 i više bodova, dok se standardno zlato daje svim vinima od 85 do 90 bodova. Zlatne čevulje su dobili Merlot i Prošek Stjepana Vučemilovića, Merlot Škaulj iz daleke 2017. godine, naravno, barikiran i Cabernet Sauvignon Trifuna Poljaka.
Kako se ovdje radi o vinima na tržištu, te vinima u postupku proizvodnje, ovo je gotovo redovito večer vinskih profesionalaca koje nazivam vinski serdari Ravnih kotara, makar je pristup u kategoriji vina u postupku proizvodnje moguć i amaterima, ali se rijetki okušavaju s ovakvom konkurencijom vrsnih profesionalaca. Uglavnom uz ova četiri velika zlata (velike zlatne čevulje) dodijeljeno je 25 zlatnih čevulja, 24 srebrnih čevulja i svega 6 brončanih čevulja.
Prema hrvatskom zakonu o vinu, svako vino koje dobije 82 i više bodova ima pravo staviti na etiketu oznaku vrhunsko vino. Mjereno tim metrom, od 59 nagrađenih vina na Vinfestu 2025. godine, svega 14 vina nema pravo na tu oznaku!
Po kojem smo vinu prepoznatljivi?
Čuveni Charles de Gaulle jednom je rekao da je nemoguće vladati zemljom s 365 vrsta sireva, a ja mogu reći da je gotovo nemoguće brendirati kraj koji svoje vinske vrhunce postiže s 20-tak sorti grožđa i vrsta vina. Lako je kontinentu - ‘oćeš Graševinu ili Frankovku, Istri - ‘očeš Malvaziju ili Teran, pa i čuvenoj Burgundiji - ‘oćeš Pinot Noir (crni) ili Chardonnay, ili Bordeaux-u ‘oćeš bijeli ili crni Bordeaux, a ovdje - čuda. Godinama smo prve uspjehe ovdašnjih vinara vezivali isključivo za vinske kraljeve donijete iz Francuske - Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah ili njihove mješavine, ali su se potom vinari počeli okretati i autohtonim sortama, ali i bijelim sortama i vinima. Već sam spomenuo da se Vučemilović vinuo do velikog zlata (i zlata u Londonu) s jednom opće dalmatinskom (s)mješavinom, ali su nam zlata uzeli već odavno i Pošipi i Maraštine, pa i burgundski Chardonnay, a sad je Zdravku Žuži uspjelo to i sa Sauvignonom bijelim za koji se tvrdilo da mora rasti u hladnim krajevima, a ne kod nas, pa i Denisu Raki s Paga koji je kao spasitelj autohtonog Gegića dugo za njega dobivao oznake kvalitetnog vina i sad ga uzdignuo do zlata. Imamo i zlato za omalovažavanu, ali oduvijek nam kod predaka omiljenu Plavinu (Vinketa ju je i barikirao u hrastovim bačvama bordoških karakteristika), pa Plavac mali crni ovdašnjih izvedbi, makar u mješavinama (Gladiator Kraljevskih vinograda), pa Crljenak i samo našu Svrdlovinu koju je iz mrtvih vratio Mladen Anić. Pa sad vi meni kažite - po kojem vinu da slavimo i činimo ovaj kraj prepoznatljivim?!
Potvrđena kvaliteta vina iz iznimno teške 2024.
16. festival vina “Vinfest Benkovac 2025.” kruna je okupljanja, ocjenjivanja i slavljenja vina na području Zadarske županije, vinska fešta zrelih vina te skup vinara i ljubitelja vina s “crvenim tepihom”! U Kaštelu Benković, u dvorištu pod divljim kestenom, opojan dašak Mediterana donio je legendarni, samozatajni Tedi Spalatao, diskretno i šarmantno s puno srca. Mihovil Mijo Brkić vodio je ovu kao i sve vinske manifestacije Ravnih kotara, s puno žara i stečenog znanja. Organizatori su TZ Ravnih kotara, Grad Benkovac, Udruga vinara Zadarske županije, uz potporu TZ Zadarske županije, Zadarske županije i Hrvatske turističke zajednice, a 200-tinjak nazočnih, istinskih vinskih ljubitelja, potvrdilo je ugled manifestacije. Iako zbog obveza nije mogla nazočiti ovogodišnjem Vinfestu, nova predsjednica Ocjenjivačke komisije uglednih organoleptičkih licenciranih kušača i ocjenjivača, dr. sc. Ivana Puhalek zahvalila je na časti da predsjeda jednoj tako prestižnoj manifestaciji, a kazala nam je kako je ugodno iznenađena posebno kod mlađih vina iz 2024. koja je bila vrlo teška i sušna godina, ali je iznjedrila vrhunska vina.
- Potvrđena kvaliteta vina nije slučajna, već rezultat znanja, napretka tehnologije i velike brige oko vina, istaknula je Puhalek.
Agrar i vrhunski proizvodi su okosnica benkovačkog turizma
Gradonačelnik Bulić koji se obratio u ime svih organizatora nije krio zadovoljstvo što ova priredba kao vrhunska nastavlja trajati u izazovima.
– Lakše je doći na vrh, nego se na njemu održati, ali ova manifestacija traje već 16 godina kao najeminentnija manifestacija na području naše županije. Hvala svima koji su dali svoje uzorke, koji imaju povjerenja u ovu manifestaciju, kazao je Bulić spomenuvši napore koje čine da bi ovaj kraj ostao vjeran i uspješan u poljoprivrednoj proizvodnji općenito te u vinarstvu kao kruni te proizvodnje, pa je tako nedavno registrirana i Zadruga vinara i vinogradara grada Benkovca, odnosno Ravnih kotara. Gradonačelnik Bulić se pohvalio i uspjehom međunarodnog projekta suradnje vinara Portugala i Hrvatske upravo kroz Benkovac, posebno zahvalivši prof. dr. Ediju Maletiću, kreatoru suradnje, i obitelji Škaulj koja je posadila portugalske sorte. Izrazio je zadovoljstvo što imamo turizam, ali i neophodnost da mu sastavnica još izrazitije budu agrar i naši vrhunski proizvodi, a upravo je to put kojim benkovački kraj ide u turizmu.
Naša vina bi trebala biti zastupljenija u domaćim restoranima
Josip Bilaver, čestitao je vinarima na izvrsnim rezultatima, koji se iz godine u godinu mogu pohvaliti sa sve kvalitetnijim vinima, kao i sve većim brojem nagrada, čime su podignuli vina u Zadarskoj županiji na jednu visoku razinu, i time obogatili turističku ponudu.
- Time doprinose i očuvanju kulturne baštine, tradicije i izvornih sorti. Očekujem da ćemo se dugo ovdje družiti, ali također želim vidjeti da naša vina budu češća i zastupljenija u našim restoranima i hotelima. Još puno toga možemo zajednički napraviti, i tu stavljam Županiju kao predvodnika tog okupljanja, kao nekog tko će sve vas zajednički predstavljati diljem Hrvatske i Europe, kazao je Bilaver, sugerirajući kako će županija, koja je i do sada davala potporu ovom trendu, ubuduće i predvoditi ga.
Za puni užitak u vinu neophodno je i da ne pada na prazan želudac, a organizatori već niz godina jednostavno slave domaću tradicijsku spizu s janjetinom s bižima, naravno na žlicu, i jetricom u vinu s palentom, što bismo žarko željeli vidjeti i u kakvom ovdašnjem ugostiteljskom objektu, a vjerujem i naši gosti.
Sve to skupa, u idiličnom ambijentu benkovačkog Kaštela, u toplu, ne prevruću, ljetnu večer, razlog je da se s vinom ljubilo do dugo u noć.