Troje najboljih maslinara na 8.manifestaciji mladih maslinovih ulja Općine Pakoštane u Maškovića hanu na VraniDamir Maričić
StoryEditor
IZ NEW YORKA U PAKOŠTANE

Vrhunska maslinova ulja na dlanu u Maškovića hanu

Četrdesetak maslinara i ljubitelja ovdašnjih ulja čestitali su, sad već četverostrukim pobjednicima, Danijeli i Vinku Lalinu i ostalim finalistima. Zanimljivo je i važno istaknuti kako su svi finalisti i pobjednici na događaju u Pakoštanima, nositelji zlatnih medalja i iz New Yorka (NYIOOC World Olive Oil Competition), najvažnije i najcjenjenije smotre maslinovih ulja na svijetu, tako da ovdje nije riječ o “malomišćanskim” uljima

Na 8. manifestaciju mladih maslinovih ulja Općine Pakoštane u Maškovića hanu na Vrani, pristiglo je 45 ulja koja su dobila priznanje, a svega su tri odbačena. Od 45 ocjenjenih, 42 su ulja ekstra djevičanska, tri djevičanska, a od ekstra djevičanskih zlato su zaslužila 33 ulja, dok je devet nagrađeno srebrom.

Pakoštanska manifestacija ima najbolja ulja na svijetu

Turistička zajednica Pakoštane, uz Općinu Pakoštane, organizator ove već proslavljene manifestacije. Podršku manifestaciji daje i Zavod za javno zdravstvo, kao i Turistička zajednica Zadarske županije. Uz općinskoga načelnika Milivoja Kurtova, uvijek je najdraži “domaćin gost” Ante Gotovina, koji ove godine nije dostavio uzorak svog ulja.

Četrdesetak maslinara i ljubitelja ovdašnjih ulja čestitali su, sad već četverostrukim pobjednicima, Danijeli i Vinku Lalinu i ostalim finalistima. Zanimljivo je i važno istaknuti kako su svi finalisti i pobjednici na događaju u Pakoštanima, nositelji zlatnih medalja i iz New Yorka (NYIOOC World Olive Oil Competition), najvažnije i najcjenjenije smotre maslinovih ulja na svijetu, tako da ovdje nije riječ o “malomišćanskim” uljima.

- Mi barem ne moramo braniti svoje ocjene na ovoj manifestaciji, jer idu na provjeru u New York i potvrđuju da ovo što radimo kao kušači i ocjenjivači radimo “svjetski”, rekao je ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Benito Pucar.

Mediteranska prehrana pod zaštitom UNESCO-a

- Mi smo već pet godina prvaci smotre u New Yorku prema broju nagrada u odnosu na broj poslanih uzoraka. Jesmo maleni u svjetskoj proizvodnji ulja, ali veliki u proizvodnji vrhunskih ulja, čemu smo posvećeni, kazao je naš legendarni maslinar i pronositelj istina i spoznaja o maslinarstvu i uljarstvu dr. Ivica Vlatković koji je dosad, brojem osvojenih medalja, najnagrađivaniji hrvatski uljar u New Yorku.

image

Četverostruki pobjednici Lalin s načelnikom Općine Pakoštane Milivojem Kurtovom i direktorom Turističke zajednice Zadarske županije Hrvojem Anićem

Damir Maričić
image

General Ante Gotovina i načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov

Damir Maričić
image

predavanje dr. Ivice Vlatkovića o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje ljudi

Damir Maričić

Vlatković je potom održao predavanje “Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje ljudi”. Kombinirajući svoje liječničko obrazovanje i ogromno znanje o maslinarstvu, zorno je predočio zašto se izučavanjem svojstava maslinovog ulja, maslina i lišća masline bave sve svjetske zdravstvene i znanstvene ustanove. O ljekovitosti maslinovog ulja s fenolima, antioksidativnim svojstvima odnosno esencijalnim masnim kiselinama, osim spominjanjem niza znanstvenika i svjetskih autoriteta, posvjedočio je među ostalim grafom raširenosti raka dojke kod žena odnosno prostate kod muškaraca u zemljama Europe gdje mediteranske zemlje iznimno pozitivno odskaču od ostatka zemalja u kojima maslinovo ulje nije toliko zastupljeno u prehrani. Jedina je iznimka Finska s najboljim sustavom prevencije i javno zdravstvenih pregleda na svijetu. Uglavnom svjetski autoriteti i statistike potvrđuju kako je maslinovo ulje najzdraviji sastojak Mediteranske prehrane koja je, kao najzdravija na svijetu, upisana i u svjetsku nematerijalnu baštinu UNESCO-a.

Pohvalio je prihvaćanje modernog načina prerade maslina bez čekanja i držanja u moru, čime su ovdašnja ulja dosegnula vrh svijeta, ali i sačuvala sva ljekovita svojstva. Prezentacija je bila povod i Benitu Pucaru da se obrati skupu i pozove da svi koji dobiju poziv na javno zdravstvene preglede na njih i dođu, istakanuvši sramotni podatak da se, primjerice, na poziv za prevenciju raka debelog crijeva odazvalo svega 25% pozvanih u Zadarskoj županiji.

Test preferencije

Pucar je, zajedno s voditeljem panela kušača Filipom Erceom, dao okupljenima i zadaću kroz test preferencije kušanjem jednog ekstra djevičanskog ulja te jednog s (malom) manom. Pa je 22 kušača ono pravo ocijenilo kao bolje, svega pet njih ulje s manom, dok su dvoje naveli za što bi koristili jedno, a za što drugo. Pucar je pojasnio kako su kod pokretanja manifestacije i tadašnjeg testa većina bila za ulje odležalo u moru.

Direktorica Vulin istaknula je posvećenost lokalne Turističke zajednice afirmaciji eno i gastro ponude, u čemu im je maslinovo ulje upravo istaknuti adut, kao i brendiranje projekta “Otkrij vrt” (Reveal the garden), što se ne odnosi tek na pojedini vrt već na čitavo ovo područje kao svojevrstan mediteranski vrt.

Nogometaš preuzeo brigu o Maškovića hanu

Večer je nastavljena druženjem i večerom u organizaciji zakupaca ugostiteljstva Maškovića hana. Do sada je ugostiteljstvo i smještaj u hanu kao i cjelinu objekta vodilo društvo u vlasništvu Općine Pakoštane. Od sada ugostiteljski posao ondje preuzima obitelj Vrsaljko - Andrej kao istaknuti dugogodišnji ugostitelj i Šime Vrsaljko čuveni nogometaš, svjetski srebrni iz Moskve. Iznimna večera neće, kažu, biti tek ova prigodna, već će hrana u hanu biti takva za sve posjetitelje svih 365 dana, a početak je 1. ožujka.

image

Šime i Andrej Vrsaljko preuzeli ugostiteljski posao u Maškovića hanu

Damir Maričić
15.02.2025., 11:54h
Damir Maričić
19. veljača 2025 14:29