Damir Maričić
StoryEditor
Vinske radionice

Vrhunski hrvatski sommelijeri i enolozi "prostudirali" vina Zadarske županije

Na poziv Turističke zajednice Zadarske županije 15-tak istaknutih hrvatskih sommelijera i enologa, članova Hrvatskog sommelier kluba, u dvodnevnom su boravku u Zadarskoj županiji, kroz tri radionice, isprobali paletu od 45 vina i sedam maslinovih ulja najistaknutijih ovdašnjih vinara i maslinara

Dočekali su ih i pozdravili domaćini direktor TZ Zadarske županije Hrvoje Anić i Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Danijel Segarić, te Ivan Stiblik istaknuti zadarski sommelijer i vinski promotor i organizator Zadar Wine festivala.

Vinari svjetski poznati, a doma nedoživljeni

- Zadarska županija i naša turistička zajednica rade na brendiranju naše regije kao izrazito vinsko gastronomske destinacije, u čemu su nam vina, a u novije doba i maslinova ulja među udarnim snagama, dok istovremeno ocjenjujemo da nisu dovoljno znani na prostoru Hrvatske. Stoga smo odlučili organizirati ove radionice za istaknute članove Hrvatskog sommelier kluba gdje smo okupili enologe i sommelijere i predstavili sve najbolje što nudimo, rekao je direktor TZ Zadarske županije Hrvoje Anić.

- Posljednjih 20 a posebno posljednjih 10 godina možemo s ponosom predstaviti naše vinare svugdje u svijetu, ali mislimo da ih u našoj zemlji mnogi ne doživljavaju kako bi trebalo, istaknuo je Danijel Segarić.

Stiblik je vodio kolege kroz dvije vinske radionice dok je vođenu degustaciju maslinovih ulja odradio Filip Erceg Voditelj panela za ocjenjivanje maslinovih ulja, Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA - Zadar pri Zavodu za javno zdravstvo u Zadru.

image
Damir Maričić

Izvrsna vina prema najstrožim svjetskim kriterijima

Prva je radionica održana u Vinariji Karaba obitelji Kurtov u Pakoštanima, gdje je predstavljeno 16 ovdašnjih bijelih vina. Počelo se s pjenušcem Chance vinarije Jokić. Uslijedila su bijela vina Debit i Viognier Vinarije Vinketa, Pošip Degarra, Maraština Jokić, Chardonnay Ville Rubiosa, Maraština Fiolić, Maraština Škaulj, dok je Stiblik redao informacije o godištu, terroiru, inoxu ili bačvi. 

image
Damir Maričić

Druženje je nastavljeno u vinariji Degarra gdje je degustirano 26 crnih vina. Počelo se s njihovim Primom, čuvenim prvim ovdašnjim pjenušcem. Uslijedili su Plavina Vinketa, Crljenak Kraljevskih vinograda, Merlot Karaba, Merlot Fiolić, Syrah - Villa Rabiosa, Velebna, Vrsaljko, kraljevski Cabernet Sauvignon KerVina, Karabe, Škaulja i PZ MasVina, te Morlacco iz Degarre koji uskoro ide na tržište. Sommelieri su kušali i kupaže, Nadinsku ranu Vinarije Vrsaljko, Martina KerVina, Gladiatora Kraljevskih vinograda, Bonterru Degarre, Cuvee Jokić, Crljenak MasVina, a finale je pripalo Carlu Gustafu, kupaži Škaulj vinarije te Garegiestu crnom Degarre.

- Dojmovi i reakcije su super i od kolega dobivamo zahvale na fantastičnom iskustvu i degustacije i ambijenata, atmosfere i hrane, odnosno izvrsnog ukupnog doživljaja. Ja sam zadovoljan i sretan da su se okupili i hvala TZ- u i Zadarskoj županiji što su podržali projekt. Ovo su bili ozbiljni i renomirani ljudi iz ovog svijeta, neki i legende ovdašnje enologije i sommelijerstva, a mnogi su iznimno ugodno iznenađeni ovdašnjim vinima, rekao je Ivan Stiblik.

- Općenito pratim to već godinama i s nizom vinara surađujem, ali moram reći da nikad nije bila ovakva kvaliteta od znanja koje je implementirano u kombinaciji s tehnologijom. Bilo je čak nekoliko vina koja izdižu izvrsnost po najstrožim svjetskim kriterijima, ne tek regionalno ili lokalno. Da je netko pred 20 godina to rekao nitko mu ne bi vjerovao, komentirao je, nakon završenih radionica, hrvatski sudac na londonskom Decanteru Mario Meštrović.

image
Damir Maričić

 

 

 

13.02.2025., 15:37h
:
Damir Maričić
13. veljača 2025 16:12