Svečanost početka berbe
StoryEditor

Vrhunski vinski vikend pred Zadranima: svečanost berbe u petak i Vinfest Benkovac u subotu

Pred ljubiteljima vina u Zadarskoj županiji vrhunac je ovogodišnjih nikad mnogobrojnihih vinskih događanja. Za petak, 2. rujna, zakazana je 3. svečanost obilježavanja početka berbe u Zadarskoj županiji. Dan kasnije, u subotu 3. rujna očekuje nas 13. Vinfest Benkovac, najelitnije vinarsko ocjenjivanje i okupljanje u Županiji, posvećeno zrelim odnosno vinima na tržištu.

Prvi je događaj najavljen iz Udruge vinara Zadarske županije kao nastavak odnedavno pokrenute tradicije svečanog obilježavanja berbe grožđa. Ovogodišnji domaćin svečanosti simboličnog početka berbe bit će Kraljevski vinogradi u Petrčanima, a određen je i dan – petak, 2. rujna s početkom u 10 sati. Odluka je Udruge da se svaki put organizira u drugom vinogradu-domaćinu. Svečanost prati i degustacija, domjenak i pjesma, pa će tako biti i ovog puta. Inače, Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda prenosi nam da je berba uvelike već u tijeku i kod njih, a bere se njihov favorit - Pošip, nagrađivan mnoštvom svjetskih priznanja.

- Parametri su dobri i vjerujemo da ćemo opet dobiti vrhunsku kapljicu. Berba odmah kreće i na Muškat žuti a godina je takva da će odmah nastaviti i gotovo se sastaviti i Merlot i Syrah, ističe Pantalon, pa možemo kazati da se svečanost i odigrava upravo u trenutku vrhunca berbe diljem županije. Kraljevski vinogradi sa sustavom navodnjavanja unatoč suši prolaze dobro, neusporedivo s recimo Nadinskim vinogradima gdje će duga suša imati najteže posljedice.

image

Vinfest Benkovac

Odmah dan poslije, odnosno u subotu, 3. rujna čeka nas najčuvenije ovdašnje vinsko okupljanje i ocjenjivanje – Vinfest Benkovac. Nastavak tradicije otpočete 2010. godine ove se godine održava u odgođenom terminu, jer je uobičajeno da to bude prva subota u srpnju. Odigrat će se na svom starom mjestu ali u sada obnovljenom i oplemenjenom Kaštelu Benković s početkom u 19 h. Putem Turističke zajednice Ravnih kotara i Udruge vinara Zadarske županije upućen je poziv svim vinarima na dostavu uzoraka, kojih je na kraju dostavljeno i ocijenjeno devedesetak. O pobjednicima kao i ocjenama svih vina doznat ćemo tada, a Ocjenjivačka komisija na čelu sa prof. dr. Ivanom Alpezom posao je već odradila.

Organizatori događaja su Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravnih kotara i Udruga vinara Zadarske županije. Ova je manifestacija odmah po pokretanju postigla elitni status među vinoljupcima i strukom jer na njoj se prvenstveno ocjenjuju vina na tržištu a ne mlada vina, makar su i ovdje prisutna vina u postupku proiozvodnje, ali i tu se radi mahom o zrelim vinima. Kažimo da se ovdje uz opće ocijenjivanje posebno vrednuju Maraština i Plavina kao tradicijske autohtone sorte. I dodajmo da je već uobičajeno da vina koja uzmu nagrade u Benkovcu potom donose radost i priznanje ovdašnjim vinarima i s najčuvenije vinske smotre na svijetu - londonskog Decantera. Tako su nam vrhunska ocijenjena vina iz Benkovca lani donijela i 17 londonskih nagrada, ove godine 12, i da je ovdje već postalo normalno da nam iz Londona stigne i zlato. Treba reći da se zlatna priznanja u Londonu dodjeljuju samo vinima sa 94 i 95 od mogućih 100 bodova, dakle gotovo savršenim vinima po ocjenama najelitnijeg ocjenjivačkog suda na svijetu.

27.08.2022., 15:23h
Damir Maričić
16. svibanj 2024 12:31