Tz Nin
StoryEditor

Započela 23. Ninska šokolijada – najdugovječnija gastronomska manifestacija Zadarske županije

Pozivaju se na sudjelovanje čuvari baštine -proizvođači autohtonog proizvoda ninskog kraja. Turistička zajednica Grada Nina i Udruga šokolara Nin upućuju poziv zainteresiranim natjecateljima da se prijave u izboru za naj šokol i u ovoj godini

Poznato je da jedinstvenog gastronomskog proizvoda neponovljive arome ima malo te je znano da se od davnina proizvodi u Ninu i okolnim mjestima kraljevskog grada.

Zahvaljujući domaćinima koji šokol rade za svoju obitelj i prijatelje turistički radnici uspijevaju od 2003. od pokretanja manifestacije čuvati gastronomski proizvod i čuvanje tradicije izrade ovog jako rijetkog autohtonog ninskog proizvoda. Šokolari iz Nina i Šokolari iz ostalih mjesta natječu se i odabiru pobjednike, a sve se od siječnja do srpnja brižno čuva, kako bi se tada domaćini i turisti zabavljali. Zahvaljujući manifestaciji, Ninski šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske.

Pozivaju se zainteresirani čuvari baštine da se prijave za sudjelovanje na međunarodnoj gastronomskoj manifestaciji do 31. 1. 2025., a mogu se prijaviti na tel. 023 264 280 ili osobno u Turističko informativnom centru u Ninu.

Proglašenje najboljeg šokolara godine uz završnu Feštu od šokola održati će se 20. 7. kada će biti prigodan ekološko-gastronomski sajam te etno glazbeni program.

image
Tz Nin

 Ova jedinstvena manifestacija pokrenuta je prije 23 godine zbog očuvanja tradicije izrade izrazito kvalitetne i rijetke delicije – šokola i širenja obiteljske proizvodnje.

Što je šokol?

Iako je mnogima poznato ipak je dobro ponoviti. Šokol je  jedinstveni, suhomesnati proizvod prepoznatljivog okusa, a od davnina se proizvodi u ninskom kraju. Za pripremu šokola važno je kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, razne vrste začina i biljem aromatizirana ninska bura. Svinjska vratina se najprije na nekoliko dana stavlja u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se radi prema obiteljskim receptima. Uz brigu pojedinca oko vrijednog proizvoda važno je djelovanje bure i dima, ali i tajna receptura koja se prenosi usmenom predajom unutar ninskih obitelji, bez za sada detaljnih pisanih tragova. To i jeste najznačajniji detalj jer su šokoli jako slični, ali gotovo svaki je na neki način malo drugačiji.

Turistička zajednica Grada Nina upućuje javnu zahvalu svim dosadašnjim natjecateljima koji sa svojim obiteljima čuvaju ovu vještinu od zaborava.

20.01.2025., 13:58h
20. siječanj 2025 13:58