OPG Maja SučićOpg Maja Sučić
StoryEditor
Uspješna priča OPG-a Maja Sučić s Velog Iža

Započeti uzgoj artičoka na otoku bio je velik izazov, ali oni u tome uživaju

Također, rade i namaz od artičoka za koji imaju oznaku HOP, a osim namaza od artičoka, oznaku imaju i za namaz od maslinovoga ulja i za suvenire od konopa, odnosno dekorativne košare

Maja Sučić, diplomirana inženjerka agronomije, na malom pučinskom otoku Ižu uzgaja artičoke, jednu od najcjenjenijih biljnih delicija, ali i proizvodi suvenire od konopa zavidne estetske vrijednosti.

U pauzi od berbe, ispričala nam je kako je započela ova lijepa i uspješna priča, što su bili izazovi i otkrila daljnje planove.

Dugogodišnji kupci

Uzgojem artičoka bave se od 2014.godine, kada su ona i suprug započeli krčiti parcele koje su godinama bile zapuštene.

- Odluka da posadimo baš artičoku je proizašla iz toga da mi je glavna ideja bila posaditi kulturu koja se ne uzgaja često, a dobro je prilagođena uvjetima na otoku, tako da smo posadili ukupno 3500 sadnica u tri etape, kako smo čistili parcele, započinje Maja i dodaje da su sorte talijanske, velikih mesnatih plodova.

Zatim, 2017.godine prijavili su se na podmjeru 6.3.1 za Mala poljoprivredna gospodarstva i s bespovratnim sredstvima EU napravili dvije cisterne i sustav navodnjavanja.

- Berba nam je u tijeku, a prodaja je već uhodana, imamo puno dugogodišnjih malih kupaca, opskrbljujemo restorane, neke specijalizirane trgovine tako da nekoliko puta tjedno, ovisno o intenzitetu berbe, dostavljamo u Zadar i šaljemo artičoke po cijeloj Hrvatskoj, a novi kupci nas najčešće pronađu preko naše Facebook stranice “Soline OPG Maja Sučić”, govori Maja.

image

OPG Maja Sučić

Opg Maja Sučić

Oznaka HOP

Staru vještinu otima zaboravu

Vještinu pletenja predmeta od konopa baštinila je od svog none. Godinama je promatrala kako on to radi i shvatila vrijednost takvog posla. A onda je skupila sve stare konope u konobi i oprala ih. Nastavak je priča o mladoj otočanki koja otima zaboravu staru vještinu.

Također, rade i namaz od artičoka za koji imaju oznaku HOP, a osim namaza od artičoka, oznaku imaju i za namaz od maslinovoga ulja koji poslužuju u obiteljskome restoranu u Velom Ižu i za suvenire od konopa, odnosno dekorativne košare koje plete od različitih vrsta konopa i koje su unikatne.

- Kad je riječ o OPG-u, imamo još prostora za širenje i u planu nam je posaditi još neke kulture, najvjerojatnije agrume. Uzgoj artičoka pokazao nam se kao dobra odluka jer se ne uzgaja često, a otok je dobro mjesto za to jer su zime blaže nego na kopnu, naime to je biljka koja ne podnosi minuse i brzo smrzne. Po struci sam inženjer agromije i mogu se nositi s zahtjevnim uvjetima klime i tla u odnosu na proizvodnu kulturu, ali započeti takvo nešto na otoku bio je velik izazov i nimalo lagano, ali mi u tome uživamo, kaže Maja i zaključuje da se poljoprivredom ne možete baviti ako to stvarno ne volite.

15.05.2023., 15:47h
29. rujan 2024 04:28