VELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
U VRANI

Zavjetni blagdan ranokršćanske mučenice sv. Nediljice

Svesti život na zaradu i profit, sebe shvatiti kao plod vlastitog rada i znoja, znači gubiti život. Isus poziva da život shvatimo kao milost, dar Božji u kojem se trebamo ostvariti do punine života s Bogom, kazao je mons. Zgrablić

Tisuće vjernika iz raznih dijelova Zadarske županije, s kopna i otoka sudjelovalo je na proslavi zavjetnog blagdana ranokršćanske mučenice svete Nediljice u Vrani, kojoj se stoljećima tradicionalno hodočasti moleći njezin zagovor i pomoć. Unatoč “zvizdanu”, sparini i 29 stupnjeva Celzijeva u hladu, hodočasnici su pješice, poneki i bosonogi, na biciklima, mopedima, automobilima i kombijima od ranog jutra do mraka pohodili svetište sv. Nediljice, djevice i mučenice.

Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom Šimunom Šindijom, generalnim vikarom dr. sc. don Antom Sorićem, nadbiskupovim tajnikom don Marijom Karadakićem i subraćom svećenicima predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

image

Obred blagoslova

VELIMIR BRKIĆ

Nutarnje svjetlo, snaga, ljubav, istina

- Zakoraknuli smo u ljeto u kojem neke očekuje zasluženi godišnji odmor, a druge mnogi naporni poslovi u polju, na posjedima, u turizmu i ugostiteljstvu, poslovi vezani uz kuću i osobno zanimanje. Ovaj nas blagdan sv. Nediljice kao i ovaj ritam tjedna u kojem posebno mjesto zauzima sv. misa u dan Gospodnji, nedjelju, podsjeća na Boga koji je nutarnje svjetlo, snaga, ljubav i istina, na slikoviti način mons. Zgrablić je nepregledno vjerništvo mnoštvo uveo u svoju nadasve nadahnutu propovijed.

Bez ljubavi odmor i najvažniji poslovi gube vrijednost, kaže on, ne daju radost i postaju teret i praznina.

- Bez svog dubokog značenja sav naš rad svodi se na besplodni i nesređeni aktivizam koji prije ili kasnije ostavlja veliku i nenadoknadivu prazninu života. Tko nam drugi može nego li Isus Krist dati ljubav i istinu, smisao života? Tko nam može biti uspjeli model života nego li naši sveci koji su postigli puninu života u dubokoj neslomljivoj i bezuvjetnoj povezanosti s Isusom Kristom? I danas nam Riječ Božja, ova euharistija i primjer i zagovor sv. Nediljice, dolaze kao istinska okrepa u kojoj dobivamo novu snagu za život i rad, nude nam puni smisao i vrijednost našeg života u radu i odmoru, istaknuo je nadbiskup Zgrablić

Pritom dodaje kako ćemo primjer i poruka današnje ove svetice razumjeti u svjetlu Riječi Božje.

image

Pučko veselje uz pečenu janjetinu

VELIMIR BRKIĆ

Duhovna oaza molitve i zajedništva

- Sveci su nam svojim životom autentični svjedoci vjere u Isusa Krista, jer njihova poruka nikako ne može biti drugačija od onoga što su vjerovali i živjeli u dubokoj povezanosti s Isusom Kristom. Mi danas dijelimo vjeru sv. Nediljice kako bismo bili i dionici njezina proslavljenog života koji je dostigao svoj smisao i puninu u Bogu. Utječemo se zagovoru sv. Nediljice kako bi nas pratila na putu života do cilja u kojem ona već u punini živi, rekao je propovjednik, te je poručio:

- Sveta Nediljica neka nam bude zagovornica da na Božju ljubav poput nje i mi uvijek spremno odgovorimo ljubavlju, zaključio je mons. Milan Zgrablić.

U ovoj duhovnoj oazi molitve i zajedništva s Bogom među mnoštvom vjerničkog puka mnogi su se ispovjedili i pričestili. Za glasovirom su bile Marija Tokić i Matija Čirjak.U svojim specifičnim odorama slavlju su već tradicionalno nazočili i članovi Vitezova vranskih te su na taj način uveličali bogatu povijesnu i kršćansku baštinu Vrane. A još je prethodila tradicionalno izuzetno posjećena večernja misa s obredom blagoslova djece.

15.07.2023., 09:05h
VELIMIR BRKIĆ
05. svibanj 2024 12:43