9293
Dino Stanin/pixsell
StoryEditor
SKANDAL U ZADARSKOJ BOLNICI

Bolnički liječnici ukrali zadarskoj bolnici 25 tisuća eura, postoji i ključni svjedok, a ravnatelj dr Čulina o svemu šuti?!

Nakon što je uhićena i ispitana u Županijskom državnom odvjetništvu, dr. Suzana Konjevoda, voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Zadar, osumnjičena za zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenja poslovne dokumentacije, puštena je na slobodu, uz mjere opreza koje joj zabranjuju da radi kao šefica bolničkog odjela. Dr. Konjevoda se na takvu odluku ŽDO-a može žaliti

Podsjetimo, nakon višemjesečne kriminalističke istrage, policija je ustvrdila da je dr. Suzana Konjevoda svom kolegi dr. Samiru Čanoviću neosnovano odobravala plaćene dopuste u zadarskoj Općoj bolnici kako bi on mogao obavljati dogovorene preglede i zahvate u njezinoj privatnoj poliklinici. Na tome nisu stali, nego su upisivali i neistinite podatke o prekovremenom radu, pri čemu su dio neosnovano upisanih dana i radnih prekovremenih sati odradili u svojoj privatnoj poliklinici. Tako su zadarsku Opću bolnicu oštetili za 25 tisuća eura, a svojoj privatnoj poliklinici pribavili protupravnu korist u iznosu više od 55 tisuća eura.

- To je toliko eklatantan primjer nezakonitih i prizemnih radnji. Tu se ne postavlja samo pitanje kaznene odgovornosti ovih liječnika, nego i odgovornosti čitavog ravnateljstva, zbog toga što je ravnateljstvo to prikrivalo. Da nije bilo dr. Krpine, koji je vodio evidenciju o svim njezinim nezakonitostima i materijalnim dokazima, ne bi ni došlo do uhićenja. On će biti svjedok. Znao sam da postoje materijalni dokazi i svjedoci kad sam to prijavljivao prošle godine. Prijavio sam PU Zadarskoj, DORH-u i USKOKU-u. Krim obradu je radila PU Zadarska. Bio sam pozvan na obavijesni razgovor, na kojem sam im ukazao gdje će potražiti materijalne dokaze i potencijalne svjedoke i policija je svoj posao odradila profesionalno, s obzirom na današnje uhićenje.Otkad sam pokrenuo prijavu, dr. Suzana Konjevoda se učlanila u HDZ, pretpostavljam da dobije zaštitu. Dr. Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar je odgovoran za puno toga, a ovdje je odgovoran da odgovorniji ne može biti, jer je sva ta saznanja imao i prije nego što sam o tome govorio na županijskoj skupštini. Imam saznanja iz druge ruke da je on rekao da se Suzani Konjevodi ne može i ne smije ništa, jer ona ima političko zaleđe. Dr. Čulina je već trebao dati ostavku, upozoravan je više puta s više strana, a postoji li tu njegova i kaznena odgovornost, to treba ispitati, moralna odgovornost svakako postoji , tvrdi županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač koji je dr. Konjevodu prijavio za gospodarski kriminal.

Prije nekoliko sati kontaktirali smo i zadarsku Opću bolnicu i zatražili očitovanje dr. Željka Čuline o cijelom skandalu i navodima vijećnika Pupića Bakrača. Rečeno nam je da će se ravnatelj javiti, ali nije. Kad smo ponovno pokušali stupiti u kontakt s bolnicom, nitko se više s druge strane nije javljao. 

Tako smo ostali uskraćeni za nekoliko odgovora. Je li ravnatelj znao što mu rade liječnici? Ako nije, kako je to moguće s obzirom na to da je još prošle godine o tome javno govorio vijećnik Pupić Bakrač? Ako je znao, što je poduzeo po tom pitanju, je li proveo internu istragu i što je ona pokazala? Ako nije, zašto nije? Ima li istine u tvrdnjama vijećnika Pupića Bakrača da se, zbog političkog utjecaja, a Čulina je i sam član HDZ-a, svjesno oglušio na upozorenja o kriminalu u bolnici? Hoće li, zbog moralne odgovornosti, podnijeti ostavku?

Opće je poznato da je ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina, koji je u svibnju ove godine ponovno dobio bolnički ravnateljski mandat na dodatne četiri godine, prilično šutljiv i samozatajan i rijetko izlazi u javnost, iako, s obzirom na dužnost koju obavlja, a koja sa sobom nosi i visoku razinu odgovornosti, ne bi smio biti baš toliko nevidljiv. Pogotovo kad se radi o kriminalu bilo koje vrste unutar bolničkih zidova. I dok ovaj skandal s gorkim okusom kriminalnih radnji potresa OB Zadar, čelni čovjek te ustanove, najodogovorniji za provedbu zakonitosti u radu bolnice, šuti kao da ga se to ne tiče. 

 

29.08.2024., 15:31h
19. rujan 2024 15:52